Dolgoletno uživanje alkohola ima na možgane resne posledice. Foto: Reuters
Dolgoletno uživanje alkohola ima na možgane resne posledice. Foto: Reuters

Aerobne vaje naj bi varovale možgane pred poškodbami, ki jih povzroči alkohol, navaja nova raziskava raziskovalcev Kalifornijske univerze v San Diegu in Univerze Kolorado v Boulderju.
Dolgotrajno in intenzivno pitje alkohola poškoduje možgansko tkivo, imenovano bela možganovina, kar je videti podobno kot upad nevrokognitivnega delovanja, ki ga vidimo pri starejših ljudeh, razlaga soavtorica študije Hollis C. Karoly. Poškodbe bele možganovine imajo lahko za posledico ovirano delovanje motoričnih živcev, težave čutil in kognitivne težave.

Glede na to, da so raziskave pokazale, da lahko telesna vadba upočasni nevrokognitivni upad pri staranju, so raziskovalci postavili hipotezo, da lahko vadba tudi prepreči ali celo pomaga ozdraviti možganske poškodbe, povzročene s pitjem.

Alkohol škodi bolj kot trava
Karolyjeva je s kolegi preučila povezavo med vadbo in pitjem alkohola pri posnetkih možganov 60 udeležencev (37 moških, 23 žensk). "Raziskava je odkrila, da je povezava med uživanjem alkohola in belo možganovino odvisna od tega, koliko se ljudje rekreirajo," je povedala Karolyjeva. "To kaže na to, da bi posamezniki, ki imajo z alkoholom povezane možganske poškodbe, lahko s pomočjo telesne vadbe okrevali."

Da bi to tezo neizpodbitno potrdili, so sicer potrebne dodatne študije, piše Huffington Post.

Ena izmed soavtoric raziskave, Susan F. Tapert, sicer profesorica psihiatrije na Kalifornijski univerzi in vodja oddelka za psihologijo na polikliniki v San Diegu, je sicer v svoji decembrski raziskavi preučevala posledice alkohola na belo možganovino najstnikov. Raziskava je pokazala, da je veliko bolj verjetno, da bo imel najstnik, ki uživa alkohol, posledice na možganih, medtem ko pri uživanju marihuane ni tako.