Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 12 glasov Ocenite to novico!
Twitter
Twitter se zaveda, da t. i. trolanje močno odvrača uporabnike. Foto: EPA

Dodaj v

Twitter ostreje proti nestrpnim anonimnim uporabnikom

T. i. troli ena večjih težav spletnega giganta
26. december 2015 ob 20:05,
zadnji poseg: 26. december 2015 ob 20:15
San Francisco - MMC RTV SLO

Twitter je sklenil, da se namerava enkrat za vselej lotiti t. i. internetnih trolov, uporabnikov, ki pod varno krinko anonimnosti širijo po spletu sovraštvo in nestrpnost.

Velikan med družbenimi omrežji namreč namerava v svojem desetem letu delovanja uvesti ukrepe, s katerimi bi pokazal tistim, ki zlorabljajo splet, da imajo njihova dejanja, naj se zdijo še tako nedolžna, resnične posledice. Prav zlobni in škodoželjni uporabniki naj bi bili tisti, ki zavirajo prizadevanja Twitterja, da bi postal vodilni na spletnem novičarskem trgu.

Kot je za Independent potrdil predsednik družbe za evropski trg, Bruce Daisley, se je Twitter ob vstopu v 10. leto delovanja zavezal očiščenju svojega omrežja. Tako naj bi uvedli ukrepe, ki bi dali t. i. trolom jasno vedeti, da ima njihova neprimerna komunikacija posledice tako v virtualnem spletu kot tudi v nespletnem svetu.

Ob tem bodo tudi spodbujali žrtve spletnega nadlegovanja, naj razkrijejo storilce z objavo njihovih imen, da bi tako izkoreninili spletno nadlegovanje in izboljšali podobo znamke.

Je Facebook dosegljiv?
Twitter ima 320 milijonov uporabnikov, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 30 milijard evrov, s čimer sega rivalskemu Facebooku zgolj do kolen. Družabni velikan Marka Zuckerberga ima več kot milijardo uporabnikov, njegovo vrednost pa ocenjujejo na 225 milijard evrov.

Prav nenadzorovano spletno nadlegovanje, ki seže tudi do smrtnih groženj, je krivo, da je v zadnjem času kar nekaj znanih uporabnikov, med njimi zvezdniki iz sveta zabave in politiki, zaprlo svoje račune na Twitterju.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 27.12.2015 ob 10:03
Vznemirja jih trolanje, ne vznemirja pa jih množično novačenje v razne ekstremistične in teroristične skupine, ki se dogaja preko njihovega omrežja. Samo v zadnjih dveh mesecih je Anoymous na twitterju "sesul" več kot 5000 računov pripadnikov IS.
Ori
# 27.12.2015 ob 07:26
Tako je, v korporatizmu v katerega prehajamo ni svobode govora.
pepieinschlag
# 27.12.2015 ob 06:50
Nisem nikoli bil ne na Twitterju in nimam Facebook profila. Edini portal, na katerem kaj komentiram je ta.
Tu pa moram priznati, me cenzura zelo moti. Skoraj vsak komentar, ki je kritičen do kakšnega pojava, ocenijo kot sovražni govor in ga brišejo.
Sem Slovenec in, ko me Svetlana imenuje slovencelj, je zame žaljivo. Pa se ne zgodi nič, ker je pač ona.
Ko pa sam napišem, da se mi zdi po štiridesetih letih delovne dobe in polne starosti moja pokojnina pod mejo revščine krivična glede na prejemke določene etnične skupine ljudi, ki nimajo niti enega delovnega dne za sabo, ki jim iz proračuna napeljujemo vodo in elektriko (in tudi plačujemo), ki imajo brezplačen vrtec, po okolici pa se vozijo s prestižnimi avtomobili itd, da ne naštevam dalje, pa me pobrišejo.
zapatist
# 26.12.2015 ob 22:54
@mb128
Dokler bo mogoča registracija na socialna omrežja pa tudi drugod na netu s pomočjo g, hot, skratka, s pomočjo nekega .com bo net ena sama velika greznica, Twiter še posebej!

Kaj pa s mb128@gmail.com?
citizen
# 28.12.2015 ob 13:36
S cenzuro se začnejo vsi totalitarizmi...
Črnibog
# 28.12.2015 ob 21:04
Če prevedemo besede v nam razumljiv jezik, cenzura se bo izvajala še bolj striktno in pospešeno, čeprav smo v demokraciji, za katero je "kao" značilna svoboda izražanja.
V glavnem, vse skupaj je postalo že tako bizarno, da ljudje verjamejo vsemu kar jim ta "demokracija" prodaja.
RTV se je že poslužil teh prijemov.
Binder Dandet
# 28.12.2015 ob 13:43
@mb128:
Moram rečt, da te ne razumem najbolj. Kaj rešuje končnica .si?

Jaz si odprem domeno www.nipomembno.si in ofnem mejl res@nipomembno.si. Kaj sma rešila?

O kakšnih predplačniških karticah, ki da jih ima (skoraj) vsak, govoriš? Mama pa dedek sta imela, pa že dolgo nimata. Nikogar drugega ne poznam, ki bi imel predplačniško kartico.

Pa kakšen mejl pride s predplačniško kartico?

Če želiš identifikacijo, jo z omejitvami pri mejlih ne boš dosegel.

btw., jaz imam ime.priimek@gmail.com za privat zadeve in priimek.ime@gmail.com za registracije. Sem problematičen zarad .com?:)
aljosa2
# 27.12.2015 ob 02:45
dragi moji
rešitev je na dlani
zamenjajmo populacijo celotnega planeta
cairns
# 26.12.2015 ob 21:50
Twitter ostreje proti nestrpnim anonimnim uporabnikom

Lahko bi nastopali ostreje tudi proti znanim. Tako Janeša ne bi več širil svojega strupa po netu.
cockatoo
# 29.12.2015 ob 06:32
Mene na tem RTV-jevskem portalu redno brišejo, pa niti v enem samem postu nisem nestrpna ali žaljiva. Povem pa, seveda, če se mi ljubi, kaj si o določeni temi, pojavu ali dogodku mislim. Predvsem pa kritično. Včeraj sem oddala komentar pod temo o beguncih. Napisala sem nekaj čisto splošnegav zvezi z zadevo, brez ene same besede sovraštva ali česa podobnega, pa so me tako kot vedno po svoji diskriminatorni logiki brisali. Tako kot vedno. Ne vedo pa, da tukaj v tujini kjer živim delam prav z begunci in če bi napisala kaj konkretnega, kar ob tem doživiš, bi me pa po njihovi logiki kar izbrisali iz obličja zemlje. V to ne dvomim. Zato je potrebno o konkretnih zadevah in dejanskem stanu ljudjem govoriti na uho.

Zato tudi mene cenzura zelo moti. Citiran stavek, ki ga je zapisal uporabnik pepieinschlag "Skoraj vsak komentar, ki je kritičen do kakšnega pojava, ocenijo kot sovražni govor in ga brišejo", še kako drži kot pribit.
LjudjeSoOvce
# 29.12.2015 ob 13:56
Ukrepali bodo proti trolom, IS pa preko njihovega omrežja širi svojo propagando. S to potezo so postali sinonim za nesposobne idiote.
FolkloraS
# 29.12.2015 ob 11:50
Pol morajo zapret vse ameriške strežnike. Od tam gre po svetu največ sovražnosti in nestrpni do nekaterih vlad v svetu in jih na vojaški način rušijo.
MintUporabnik
# 28.12.2015 ob 09:51
In tako otroci se je začela cenzura interneta in množično kršenje osnovnih človekovih pravic in ne spoštovanja ustave.
Zaradi česar smo lahko zgradili veličastni modri Evropski požarni zid, ki nas varuje pred idejam ostalih narodov na tem svetu.
_
Komentar je odobril UZVKZEU(Urad za varne komunikacije znotraj Evropske unije).

<satira>
dr Strangelove
# 30.12.2015 ob 17:37
Nimam težav s tem, da bi me nadlegovali po netu ali se delali norca z mene. Trudim se, da ne pišem bedarij po forumih. Zaenkrat pomaga :)

Ali ni dovolj to, da admin briše žaljive komentarje? Pa admini prevečkrat pobrišejo komentarje, ki niso žaljivi, ampak niso politično korektni ali všečni urednikom in politikom. Pomeni, da se že izvaja cenzura. Predlogi, da bi skrbniki portalov pridobivali osebne podatke, so zelo nevarni. Prehitro bi prišlo do zlorab le-teh.
daresi
# 27.12.2015 ob 09:20
Predlagam obvezni tečaj pred odprtjem računa in etični kodeks :)
izo
# 31.12.2015 ob 14:26
Jep, to ni samo problem Twiterja, to je večji ali manjši problem celotnega neta. Zakaj? Zato ker se je nanj možno registrirat z g, hot in ne vem še kakšnim .com. Tudi sam sem bil na Twiterju kakšen mesec in pol in ga zapustil nadvse razočaran in predvsem zgrožen. Saj me ni noben nadlegoval ampak nivo tamkajšnje komunikacije je več ali manj pod vsako kritiko pa še tržniki so se tam prelevili v prave predatorje. Twiter kot novičarski portal?! No ja, Twiter je tudi to ampak takšne prednosti pred aplikacijo kot je npr. Breaking news od Nbc-ja pa tudi nima so pa tukaj še druge aplikacije.
Da zaključim. Zapisal bom še enkrat več. Dokler bo mogoča registracija na socialna omrežja pa tudi drugod na netu s pomočjo g, hot, skratka, s pomočjo nekega .com bo net ena sama velika greznica, Twiter še posebej!


če stvar uporabljaš s pametjo, je lahko vse koristno orodje (sicer sam ne nucam tega, pa tudi kakšen fb čaka na zadnjo terminacijo). problem zadnje čase je samo to, da enostabno zadeve več ne nosijo toliko kruha, ker jew folk sit vseh teh vdorov oz zasega javnih podatkov (s katerim odplačaš kvazi zastonj storitev), organiziranega zasipanja z reklamami ipd. to je obsojena na propad, drugače ne more bit.
vam vsaj zase, da bi rajši plačal določemn znesek mesečno, sam da imam mir z vso to navlako z marketingom ipd, ki je danes itak povsod, kjer tudi nosiš vto to it kramo povsod, še na sekret.
dr Strangelove
# 30.12.2015 ob 15:50
@mb128 daj še enkrat preberi, kaj si napisal... To, kar ti predlagaš, je cenzura, kakršne se ne bi branila nobena totalitarna država. Ti bi spreminjal zakonodajo, ki že zdaj ni najbolj idealna v bolj represivno?!
dr Strangelove
# 30.12.2015 ob 12:50
mb128

# 29.12.2015 ob 10:55
Gre se samo zato, da se onemogoči registracija z domeno .com. Admin bi tako takoj lahko vedel kje naj išče kljukca. Npr. na tem portalu si registriran s pomočjo maila xy@siol.net. Admin bo lahko takoj izdal zahtevek Siolu kdo se dejansko skriva za tem mailom. Seveda bi bilo potrebno prej deloma spremeniti zakonodajo. Pa tudi načelo en mail en nick bi se lahko uveljavilo.


Oprosti, samo ti si bedak. A si že kdaj slišal za varstvo osebnih podatkov. Uradno za to, kar ti predlagaš, rabiš sodni nalog. Že sedaj lahko vsak, ki ima malo več znanja o računalništvu, najde različne osebne podatke. SMS-om in mobilcem se lahko enostavno prisluškuje (tajne službe to počnejo stalno).

Še to se nam manjka, da bo lahko en admin vsakič, ko se mu bo dvignil, zahteval vse podatke. V enem koraku prideš do policijske države. Pa kako lahko sploh kdo pomisli na kaj takega...
simonc27
# 29.12.2015 ob 18:07
A to pomeni da bodo brisali IS račune.
Ah, to seveda ne, ker bi kršili pravice islamistov do svobode izražanja svoje ideologije.
Brisali bodo račune, ki bodo kritizirali migrantsko politiko.
cockatoo
# 29.12.2015 ob 06:35
Sicer pa kako se boš registriral s končnico si v tujini? Na tem področju sem res nevedna in ga zelo slabo poznam, vednar si kljub vsemu ne znam predstavljati kako priti do končnice si?
Binder Dandet
# 28.12.2015 ob 13:45
A pri domeni si mislil, da bo administrator izvajal domain lookup?
nikefor
# 13.01.2016 ob 12:22
klik
nikefor
# 13.01.2016 ob 12:21
https://www.rt.com/business/328728-russia-oil-prices-budget/
nikefor
# 13.01.2016 ob 12:21
mb128
# 30.12.2015 ob 17:12
No dr. Strangelove, kako bi pa ti ustavil spleno nasilje če bi ga seveda sploh ustavljal?
A je zate normalno, da te kdo nadleguje na netu, a je zate normalno, da te kdo žali na netu, se dela norca iz tebe?
No dr. Stangelove, napiši kakšen predlog če ga seveda sploh imaš!
mb128
# 30.12.2015 ob 13:57
Dr. Strangelove. Jaz bedak, le zakaj?! Saj sem zapisal, da bi bilo potrebno ustrezno spremeniti zakonodajo. Mobilni operaterji že sedaj, brez sodnega naloga lahko ukrepajo zoper kljukce! Najhujša kazen je da te preprosto vržejo iz omrežja. Zakaj kaj takega ne bi bilo možno glede neta?! Seveda to ne bi bilo možno pri domenah .com. Konckoncev admin sploh ne rabi kontaktirati ponudnika interneta, preprosto kljukca vrže ven in onemogoči ponovno registracijo vsaj za določen čas pri nepoboljšljivih kljukcih pa za vedno. Sicer pa, kakšna svoboda, kakšna demokracija pa je to če se moraš skrivati za domeno .com?! Jaz tkšne svobode, demokracije ne rabim! Je pa res, da nekateri izrabljajo net za svojevrstno psihoterapijo. Obveščevalne službe? Le zakaj bi se one morale ukvarjati z takšnimi ali drugačnimi psihiči?!
Še glede Twiterja. Slednji na svojem omrežju ne bo več toleriral sovražnega govora zoper etnično pripadnost, religijo, spol in spolno usmerjenost!
MZ
# 30.12.2015 ob 09:38
Pač...twitter in podobna omrežja so pod nadzorom globalne oligarhije, ki sproti določa, kaj je sovražni govor in kaj ne. Sesuvanje urejenega sveta z nekontroliranimi migracijami in IS je trenutno "in", zato tudi brisanje vseh, ki temu ustvarjanju kaosa nasprotujejo.
mb128
# 28.12.2015 ob 17:27
Binder. Kolikor je meni znano imajo domene .si in .net tisti, ki imajo lasten internet ali pa imjo mobilni telefon. Torej lahko vsaj admin z lahkoto izsledi kakśnkaksnega, recimo mu, kljukca. Kolikor je meni znano pri domenah, ki se končajo na .com je to vsaj veliko težje. Dobro, ne bi zdaj o IIP-jih, zakaj bi stvar zakomlicirali.
Če ne drugege je zadeva veliko bolj pregledna in tudi veliko lažje se uveljavi načelo en mail en nick. Poglej si samo Binder koliko registracij ima ta portal dnevno! Kaj misliš koliko od teh Binder se je, da tako rečem, na novo rodilo?!
mb128
# 26.12.2015 ob 20:51
Jep, to ni samo problem Twiterja, to je večji ali manjši problem celotnega neta. Zakaj? Zato ker se je nanj možno registrirat z g, hot in ne vem še kakšnim .com. Tudi sam sem bil na Twiterju kakšen mesec in pol in ga zapustil nadvse razočaran in predvsem zgrožen. Saj me ni noben nadlegoval ampak nivo tamkajšnje komunikacije je več ali manj pod vsako kritiko pa še tržniki so se tam prelevili v prave predatorje. Twiter kot novičarski portal?! No ja, Twiter je tudi to ampak takšne prednosti pred aplikacijo kot je npr. Breaking news od Nbc-ja pa tudi nima so pa tukaj še druge aplikacije.
Da zaključim. Zapisal bom še enkrat več. Dokler bo mogoča registracija na socialna omrežja pa tudi drugod na netu s pomočjo g, hot, skratka, s pomočjo nekega .com bo net ena sama velika greznica, Twiter še posebej!
mb128
# 30.12.2015 ob 18:44
Dobro dr. Strangelove ne pišeš bedarij. Torej tisti, ki pišejo bedarije, vsaj po tvoje pa si potem zaslužijo, da so nadlegovani?! Mislim, argument pa tak!
En osebni primer. Sicer se tiče mobilne telefonije ampak bi se ta primer lahko prenesel tudi na net. Sicer nisem v imeniku a se je nekdo nekako dokopal do moje tel. št.. Hm, verjetno sem se nekomu zameril ali kaj takega in zato se je začelo nadlegovanje na tisoč in en način. Pravzaprav zakaj me je nekdo nadlegoval in kdo me je nadlegoval ne vem do današnjega dne. Klican sem bil iz skrite št.. Sem se naposlušal žaljivk, groženj in ne vem česa vse. Pa sem tisto osebo, ki je po glasu nisem prepoznal povrašal zakaj sem z njegove strani deležen vsega tega. Vedno sem dobil odgovor. Ti že veš zakaj! Pa mi je začelo počasi presedat. In sem poklical svojega operaterja in ga povprašal kaj mi je storiti. Pa so mi odgovorili. Zberite 5. klicev in nam podaje prijavo za ostalo pa bomo poskrbeli mi. Če pa boste želeli zvedet kdo vas nadleguje pa si morate priskrbeti sodni nalog. Pa sem zbral 5. klicev, podal operaterju prijavo in glej ga zlomka nadlegovanje se je nehalo. Torej, oprater je rešil zadevo brez policije, brez sodišča.
Zakaj kaj takega ne bi bilo možno tudi na netu dr. Stangelove?! Seveda pa kaj tkega ne bo možno če bo še naprej dovoljena registacija s pomočjo domene .com oz. bo iskanje takšnega kljukca več ali manj oteženo.
mb128
# 29.12.2015 ob 10:55
Cockatoo. Nočem izpasti rasist, nacionalist. Seveda bi bila možna registracija z domeno .de kot tudi .ba, .rs, .at itd.. Gre se samo zato, da se onemogoči registracija z domeno .com. Admin bi tako takoj lahko vedel kje naj išče kljukca. Npr. na tem portalu si registriran s pomočjo maila xy@siol.net. Admin bo lahko takoj izdal zahtevek Siolu kdo se dejansko skriva za tem mailom. Seveda bi bilo potrebno prej deloma spremeniti zakonodajo. Pa tudi načelo en mail en nick bi se lahko uveljavilo.
el CARTEL
# 29.12.2015 ob 10:35
Twitter ostreje proti nestrpnim anonimnim uporabnikom

janša je potem varen?
ni anonimen...
mb128
# 27.12.2015 ob 00:24
Zapatist moram priznat, da ne vem kam meriš oz., da si vstrelil mimo. Na nek način bi se pa tvoj zapis dal razumet kot svojevrstna žalitev.
Če te že zanima. Na ta portal kot tudi na druge sem registriran s pomočjo maila s končnico .si. Več od mene ne boš izvlekel samo ti, več od mene ne bo izvlekel nihče. Moj privaten mail ima zelo mala skupina ljudi, ta mail katerega pa uporabljam za registracije pa ga uporabljam izključno za te zadeve.
Zavedam pa se, da marsikomu, tudi na tem portalu še kako ne bi pasalo, če bi bila onemogočena registracija z pomočjo maila z končnico .com.
No, naj izkoristim to priložnost, da še dodatno konkretiziram svoj predlog.
Recimo. Z 1.1. naslednjega leta se onemogoči na tem portalu registracija z končnico .com. Vsi tisti, ki so se z končnico .com do sedaj že registrirali pa imajo čas recimo do 1.2. da v lastnem profilu zamenjajo mail, ki se seveda ne sme končati z .com ampak z .si oz. .net.
Kaj dobimo s tem? Če ne drugega se na tak način dobi sledljivost pa tudi admin ne bi opravljal Sizifovega dela. Kot že prepeva Bora Čorba. Ostani djubre do kraja. Jep, jaz sem vsaj to djubre, a premnogi, tudi na tem portalu pa niso niti to!
Izgovor, da mnogi ne morejo priti do maila z končnico .si oz. .net je irelevanten. Če ne drugega (skoraj) vsak izmed nas poseduje vsaj predplačniško sim kartico, torej poseduje tudi mail. Samo aktivirati ga je potrebno. Tako je vsaj pri Telekomu!
Kazalo