Maratonci pogosto jemljejo protibolečinska sredstva pred ali med tekom, a to naj bi lahko škodovalo zdravju. Foto: EPA
Maratonci pogosto jemljejo protibolečinska sredstva pred ali med tekom, a to naj bi lahko škodovalo zdravju. Foto: EPA

Raziskovalci s Centra za obvladovanje bolečine v Bonnu in z Univerze Friedricha in Alexandra v Erlangnu in Nürnbergu so intervjuvali 4.000 tekačev na bonskem maratonu leta 2010 glede uporabe protibolečinskih sredstev in njihovih učinkov.

Kot piše britanski Guardian, so raziskovalci odkrili, da so imeli ljudje, ki so uporabili ta sredstva, 13 odstotkov več možnosti za "neželene dogodke", ki vključujejo mišične in črevesne krče.

Eden izmed avtorjev študije, Michael Küster, je dejal, da jemanje sredstev proti bolečinam pred ali med tekmo ni nič bolj učinkovito kot njihovo jemanje po tekmi.

"Tekači so želeli preprečiti, da bi bolečina vplivala na njihovo telesno zmogljivost, in so zato jemali sredstva proti bolečinam pred in med tekmo, kar pa ni imelo pozitivnih učinkov," je dejal za BBC.

Polovica tekačev jemala protibolečinska sredstva
Kot so ugotovili raziskovalci, je polovica od 4.000 tekačev v Bonnu vzela protibolečinska sredstva. Pri tem jih je polovica uporabila sredstva, ki so na voljo brez recepta.

Večji odmerek lahko pomeni tudi trikrat večje tveganje stranskih učinkov, je ugotovila študija, objavljena na spletni strani Britanske medicinske revije.

Avtorji so dejali, da protibolečinska sredstva blokirajo encime, ciklooksigenaze, ki uravnavajo proizvodnjo prostaglandinov, snovi, podobne hormonom, ki igra pomembno vlogo pri krčenju in sproščanju mišičnega tkiva.

"To podpira našo hipotezo, da lahko uporaba ciklooksigenaznih inhibitorjev pred začetkom tekme škoduje, saj je lahko zaščita tkiva - za kar običajno skrbijo prostaglandini - oslabljena, kar povzroča prebavne, kardiovaskularne in ledvične težave," so dejali avtorji raziskave.