Z laserji so lahko zelo natančno manipulirali z atomi rubidija. Foto: Pixabay
Z laserji so lahko zelo natančno manipulirali z atomi rubidija. Foto: Pixabay



Teoretično ima materija lahko negativno maso na podoben način, kot je električen naboj lahko negativen ali pozitiven, piše portal ScienceDaily. V našem vsakdanjem svetu smo soočeni zgolj s pozitivnim vidikom Newtonovega drugega zakona, se pravi, če predmet porinemo, se bo premikal v smeri, v katero ga potiskamo.

Negativna masa pa naredi ravno nasprotno. "Če jo porinete, začne pospeševati proti vam," bizarno lastnost pojasni Michael Forbes, profesor fizike z omenjene univerze.

Do zdaj nedosežena natančnost nadzora
V poskusu so raziskovalci rubidijeve atome ohladili na vsega skupaj -273 °C, kar je le malenkost nad absolutno ničlo. Pri tej temperaturi se delci začnejo obnašati kot valovanje. Prav tako se sinhronizirajo in začnejo premikati v sozvočju, kar je poznano kot supertekočina, ki se premika brez energijskih izgub.

Z laserji so rubidijeve atome ujeli, kot da bi bili v mikroskopski posodici. Na tej točki je supertekočina še imela običajno maso. Ko pa so "skledico" razbili, so atomi v središču začeli potiskati navzven, zaradi česar se je supertekočina razširila.

Z drugimi laserji so jih tedaj začeli znova obstreljevati in jih tako prisilili nazaj. In tako naprej in nazaj, s čimer so spremenili spin atomov. Ko pa rubidijevi atomi začnejo uhajati z dovolj veliko hitrostjo, se začnejo obnašati kot negativna masa in začnejo pospeševati v obratno sorazmerni smeri. "Videti je, kot da bi rubidij zadel ob nevidno steno," pojasni Forbes.

Čeprav je negativno maso že uspelo ustvariti tudi drugim laboratorijem, je tokrat novost natančnost, s katero nadzirajo negativno maso. Ta natančnost pa jim omogoča preučevati nekatere analogne pojave v astrofiziki, kot so npr. nevtronske zvezde, črne luknje in temna snov.