Znanost in tehnologija
Marcus Hutchins se ukvarja z odkrivanjem zlonamernih programov. Foto: AP
Virus WannaCry se je maja letos naglo razširil po več multinacionalkah. Foto: Reuters

Dodaj v

V ZDA aretirali britanskega raziskovalca, ki je ustavil širjenje virusa WannaCry

Hutchinsa obtožujejo razvoja virusa Kronos
4. avgust 2017 ob 09:43
Las Vegas - MMC RTV SLO

FBI je aretiral Marcusa Hutchinsa, 23-letnega britanskega varnostnega raziskovalca, ki je ustavil nedavni izbruh računalniškega virusa WannaCry s tem, ko je odkril t. i. killswitch, metodo, s katero so virusu onemogočili širjenje na druge ranljive računalnike. Hutchinsa so prijeli zaradi njegove domnevne vpletenosti v neki drug zlonamerni program.

Mladega programskega strokovnjaka ZDA obtožujejo povezav s Kronosom, s katerim so z računalnikov žrtev kradli njihova gesla za prijavo v bančne račune. O Kronosu se je prvič slišalo julija 2014, ko so ga oglaševali na ruskem forumu za 7.000 dolarjev. Prodajalec se je bahal, da obstoječi protivirusni programi Kronosa ne zaznavajo, in ponujal tedenski preizkus za tisoč dolarjev.

Potem ko je dvignil precej prahu, je Kronos potihnil do oktobra 2015, ko so ga zaznali pri napadih na spletne strani britanskih in indijskih bank. Maja lani so s Kronosom nato napadli stranke kanadskih finančnih ustanov, novembra pa so ga prek e-pošte razpošiljali več ustanovam, od izobraževalnih do zdravstvenih.

Virus WannaCry se je po izbruhu maja letos naglo razširil po računalniških sistemih po vsem svetu, Hutchins pa je zaslovel, ko je našel način, s katerim so njegovo širjenje ustavili.

Prijet v Las Vegasu
Kot poroča BBC, je bil Britanec ravno v Las Vegasu na konferenci o kibernetski varnosti, ko je njegov Twitter - običajno močno dejaven - nenadoma potihnil. Po enem dnevu so z ameriškega pravosodnega ministrstva sporočili, da so Hutchinsa aretirali 2. avgusta na lasvegaškem letališču, potem ko je velika porota v Wisconsinu, kjer je sedež FBI-jeve enote za boj proti kibernetskem kriminalu, potrdila obtožnico proti njemu zaradi njegove vloge pri razvoju in širjenju virusa Kronos. Kot so še sporočili, se obtožbe nanašajo na obdobje med julijem 2014 in julijem 2015.

Obtožnica navaja, da je Hutchins razvil Kronos, nato pa ga prodajal na spletnih forumih. Obtožnico so vložili še proti eni osebi, katere imena pa niso razkrili.

Hutchinsu dodeljeni javni branilec je poudaril, da njegova stranka nima policijske kartoteke in da je v preteklosti že sodeloval z zveznimi oblastmi.

Kolegi osupli
Hutchins se sicer med drugim ukvarja tudi s preiskovanjem zlonamernih programov. Njegovi kolegi s področja kibernetske varnosti so začudeni zaradi njegove aretacije. "Videti je, da je ameriško pravosodje storilo velikansko napako. Njegovi kontakti so povsem osupli," je na Twitterju zapisal raziskovalec Kevin Beaumont. Hutchinsova mama Janet Hutchins pa je za PA dejala, da je "zelo malo verjetno", da bi bil njen sin vpleten v kaj takega, saj da preživlja "ogromno časa" v boju proti točno takim napadom. Povedala je še, da je ogorčena nad obtožbami in da panično kliče v Ameriko, da bi prišla do sina.

Hutchinsov kolega, ki je želel ostati anonimen, je za BBC povedal, da so ga skušali obiskati v priporu, a so ga že preselili še pred uradnimi urami za obiske, tako da niso mogli priti z njim v stik. Britanski konzulat v Los Angelesu je sporočil, da so "po aretaciji britanskega moškega" v stiku s tamkajšnjimi oblastmi v Las Vegasu in z njegovo družino, organizacija za digitalne pravice s sedežem v San Franciscu Electronic Frontier Foundation pa je sporočila, da so "močno zaskrbljeni" in da primer spremljajo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 04.08.2017 ob 10:01
Dobil bo ponudbo, ki je ne bo mogel zavrniti.
izo
# 04.08.2017 ob 09:59
je očitno nadvladal nsa kodo. to pa ne gre..

upam, da veste, da je bil ta virus praktično samo predelana nsa koda. za kaj mislite, da agencija nuca zadevo, lol?
el CARTEL
# 04.08.2017 ob 10:27
sedaj bo prisiljen delati za ameriške tajne službe (verjetno NSA), ki se bodo šle kibernetskih napadov na vse ostale suverene države, medtem ko bomo mi poslušali o rusih.
REsnica
# 04.08.2017 ob 09:51
Nihče ne more zanesljivo vedeti in trditi kaj je počel in ali je ali ni kriv.

Zanimivo pa je v tem sistemu to, da poznamo prihodnost. Prisiljen bo sodelovati z američani pri razvoju podobnih virusov.
frlekin
# 04.08.2017 ob 10:37
dokaz, da je virus delo ameriških operativcev. zdaj pa je za njega lepo, ali boš delal za nas ali pa dobiš sobico v gitmu in waterboarding, ker si terorist. dežela svobodnih.
artoum
# 04.08.2017 ob 11:13
fant je skenslal najbolj nevaren virus v zadnjem obdobju. virus katerega botri naj bi bile kar vladne agencije.
za nagrado pa dobi obtožnico za en virus , ki je že davno pod kontrolo. mislem , tisti virus (Kronos) je bil nazadnje aktiven 2015! kako so po dobrih dveh leti prišli do tega mladeniča? po tem, ko je skenslal vladni virus?
naključje ? ne, naključij ni.
Američani se mi res vsak dan bolj gabijo.

ps
a gre tale post pod pregled NSA? in jaz pod njihovo kontrolo?
PONOS
# 04.08.2017 ob 11:15
Očitno ne bi smel zaustaviti wanna cry virus in je stopil nekomu zelo močnemu na prste.
firtoh
# 04.08.2017 ob 11:35
Če so ga aretirali na podlagi ogrožanja nacionalne varnosti-Patriot act,lahko z njim počnejo marsikaj.Tudi desetletja v zaporu
dolfek1
# 04.08.2017 ob 10:47
To samo kaže na to, daje za vsemi temi ciber napadi CIA. Zato pa darknet.
KLIPAN
# 04.08.2017 ob 11:27
Ali boš delal za nas ali pa te obtožimo in te čaka usoda Assanga, Snowdna, Manninga ipd.
Ameriška demokracija pač.
PONOS
# 04.08.2017 ob 11:18
Sicer so pa krivi Rusi ali severni korejci...
tupamaross
# 04.08.2017 ob 11:13
Fant je nerodno razkril počete Cie in FBI.

Nekaj podobnega se je tudi pri nas zgodilo, ko je nek naš
računalničar prišel v tajne podatke vojske in to sporočil na
policijo, na zahtev vojske pa ga je policija morala kazensko
ovaditi zaradi nepooblaščenega udora v vojaške "tajne."
izo
# 04.08.2017 ob 10:39
sedaj bo prisiljen delati za ameriške tajne službe (verjetno NSA), ki se bodo šle kibernetskih napadov na vse ostale suverene države, medtem ko bomo mi poslušali o rusih

to se že lep čas izbvja, samo konstantno v ozadju, ne gre za "napade" in oni pač ne zbalokirajo računalnikov. zakaj bi ubili kokoš, ki nosi zlata jajca (beri gospdoarsko špijunaža, material za "diplomacijo", beri geopolitično izsiljevanje ipd).
zdej jim je pač ta model ogrozil sistem, ko je iznašel, kako se zaščitit- bo pča treba na novo nardit vse skupaj in ali bo pomagal pri tem, ali pa lepo v rešt za kakšnih 200 let..
Druga Švica
# 04.08.2017 ob 11:44
Ameriški režim in človekove pravice, pač ....
Korošec
# 04.08.2017 ob 10:50
Nič hudega mu ne bo, verjetno prav nasprotno, isto kot nacističnim raketnim znastvenikom po vojni.
anny22
# 04.08.2017 ob 11:04
Pri "etičnih" hekerjih je meja med prav in narobe zelo tanka.Hitro si na drugi strani...

Vsekakor pa ga bodo skušali pridobiti na svojo stran. Zlepa ali zgrda.
smartass2011
# 07.08.2017 ob 09:44
V Sloveniji se spomnim dveh primerov, ko sta mlada fanta odkrila ranljivost informacijskih sistemov NLB in Policijie in pristojne obvestila o tem. Rezultat je bil aretacija in pri enem od njiju samomor.

Nauk zgodbe: če vidite, da je nekaj narobe, se delajte, da nič ne vidite. Če poznate rešitev problema, jo zadržite zase in bodite tiho.
Epafrodit
# 04.08.2017 ob 12:00
Hutchinsa so prijeli zaradi njegove domnevne vpletenosti v neki drug zlonamerni program.

Ali pa zato, ker jim je pokvaril njihove igrice z WannaCry
samoIet
# 04.08.2017 ob 12:53
@artoum, ps a gre tale post pod pregled NSA? in jaz pod njihovo kontrolo?

naslednji moment, ko si ga oddal :) zanimivo bi bilo vedet, po kateri poti. namreč pred kratkim sem brala na voat nekaj o tem, pa sem naredila naslednji test:
prek PC škatle pogledala in kupila en nepopularen gospodinjski aparat, po katerem res nikol prej nisem iskala po spletu. Naslednji dan sem pa na androidu dobila reklamo ob novicah za točno ta izdelek, s tem, da na tem telefonu ni gor nobene app mailov, socialnih omrežij in sploh nič, da bi se smeli ti podatki povezat..., razen, če delajo zdej že audio image tel pogovorov in se to shranjuje in povezuje z ostalo spletno aktivnostjo, kar je najbolj verjetna razlaga.
Do Brasil
# 04.08.2017 ob 12:30
@myosotissyl
kako je vse kar pride iz USA gnilo in pokvarjeno, pozabljajo pa, da to kar uporabljajo (npr procesorje ko INTEL)

Ja dragi - vsak INTEL procesor ima svoj dodaten procesor, preko katerega tricrkovne sluzbe zasledujejo tvoje dejavnosti. Samo v vednost!
nikagaja
# 04.08.2017 ob 11:56
tale "kibernetski sestanek" je bil podtaknjen. radi bi njegovo znanje.

eh ja, moral bi predvidet, da v ameriko nima kaj hodit.
artoum
# 06.08.2017 ob 16:53
nemški znanstveniki so bili za časa 2 svetovne vojne dva koraka pred celim svetom. rakete in atomsko orožje je plod njihovega dela. po vojni so si pa Američani in Sovjeti nemške znanstvenike lepo razdelili. sam bog ve kaj bi bilo , če Hitler ne bi tako tišal v Rusijo in raje vlagal v razvoj zamisli nemških veleumov.

ps
ena fora , ki sem jo zasledil na netu med dokumentarci. ne vem kaj je res , ampak da vam povem.
ko je Werner von Braun prišel v ameriko in se lepo zasidral , so ga Američani vprašali , kako so lahko tako hitro napredovali z vso tehnologijo? odgovoril jim je , da so načrte dobili na pladnju, samo sestavit so moral. od kje ? ni jim znal pojasnit.

še ena zanimiva
vsi poznamo nacistično svastiko in kako je obrnjen križ. pravzaprav gre za predelavo indijskega simbola miru. nemški "reže" v desno in stoji na konici. indijski simbol miru reže v levo in stoji na celi podlagi kraka.
tipična fora satanistov. vse kar je dobro se obrne na glavo in dobi nov pomen.

še ena
tipičen hipijevski simbol miru . saj veste , narobe obrnjen križ v krogu. no , to ni nobem simbol miru. gre za izdelek satanistov.
običajen cerkveni križ , obrnjen in kraka zlomljena proti tlom. vse skupaj pa zapečateno s krogom.

malo sem se razpisal , ampak dober . mogoče bo kdo vedel kaj nosi na sebi

pa lep avgust še naprej..............
KunteKinte
# 05.08.2017 ob 02:38
klasične finte obveščalnih služb...zdaj bodo pritiskali na njega da podpiše priznanje in začne delati za američani..
vidi se da so ga spremljali 4-5 let in v ozadju so skonstruirali zgodbivo o hekerski dejavnosti... zdaj ga CIA obdeluje hehe
amigo
# 04.08.2017 ob 16:22
Nacističnega znanstvenika, očeta Hitlerjevega čudežnega orožja -V1 in V2 in kasnejše atomske bombe, vržene na Hirošimo in Nagasaki ( Japonska) so po koncu druge sv. vojne prepeljali v ZDA , kjer je lahko ustvarjal še naprej , kar je tako počel že za časa Hitlerjevega režima. In ni bil osamljen primer, da se je tako izognil kazni.

Malo si pomešal zadeve. Werner von Braun je ustvaril V2 in pozneje rakete saturn. Z atomskimi bombami ni imel nobene zveze.
Bivši uporabnik
# 04.08.2017 ob 16:04
@samolet

Nič neobičajnega, našli so te prek tvojega javnega IP naslova, ki si ga na tvolji lokaciji delijo vse naprave priklopljene na internet.
Do Brasil
# 04.08.2017 ob 14:55
@RJSlo
No ja. Sem se oddahnil. Moj PC je namreč iz leta 1875. Pardon, 1997
:-D :-D :-D

Se vedno se ti lahko vsedejo na luknje v sistemu (windows, linux). Obstaja banalen primer, kjer forenziki res niso mogli priti do podatkov - un posiljevalec iz Avstrije je komuniciral preko starega Comodorja. Ta ima vse podatke samo v RAMu in ko ga ugasnes se zbrisejo.
Mi smo pa vsi na ta ali oni nacin pod nadzorom.
kislec
# 04.08.2017 ob 14:13
alessio444
Kriv ni, dokler mu ne dokažejo. V svetu 0 in 1 še ne obstaja zakonodaja....

No ja, res je živel v svetu 0 in 1, ampak z reflektorjem mu bodo svetili v oči in spuščali kaplje na obrito glavo v tem, dejanskem svetu - dokler mu ne "dokažejo" krivde...
qwasyx
# 04.08.2017 ob 12:58
..nič hudega, gre samo za razgovor za novo službo..
Do Brasil
# 04.08.2017 ob 12:41
Zadevi se rece Active Management Technology (AMT) in je gost v intlovih cipih in procesorjih vse od l. 2005
artoum
# 06.08.2017 ob 01:03
@janezi

nihče se ne prsi , nihče.
tukaj so gola dejstva , tako samoumevna , da jih folk upa dati na forum.
kar pojdi gledat na sorodne članke in preberi komentarje. ja, vzelo ti bo nekaj časa, ampak boš vedel v kakšni farmi živiš.
B in .
# 04.08.2017 ob 16:29
Podobno kot so vstavljali Ruse, ko so ti pričeli z napadi na Isis.

Isti šmorn ...
izo
# 04.08.2017 ob 14:42
a gre tale post pod pregled NSA? in jaz pod njihovo kontrolo?

itak, samo lokalne zadeve pustijo našim "specialcem"..
HOR
# 04.08.2017 ob 12:26
Ugrabitev, zdaj ga bodo pa izsiljevali za odškodnino v znanju in informacijah...!?
los-t
# 04.08.2017 ob 12:08
Jezni

# 04.08.2017 ob 11:14
Pravijo, da ga je izdelal in prodal in ne uporabljal. Je za uboj s pištolo krivo podjetje, ki jo izdela?


Če bi veljala prepoved izdelovanja pištol? Bi bilo, ne? Think, than be pink...
oziris.va
# 04.08.2017 ob 11:59
Binder Dandet
# 04.08.2017 ob 10:01

Dobil bo ponudbo, ki je ne bo mogel zavrniti.


Denar ali življenje?
artoum
# 04.08.2017 ob 11:34
KLIPAN

Ali boš delal za nas ali pa te obtožimo in te čaka usoda Assanga, Snowdna, Manninga ipd.

ne bi rekel
če bi dobro preveril, so šle vse informacije teh tvojih mušketirjev skozi vsaj štiri filtre. nazadnje so jih ven dale zahodne mainstream medijske hiše. !? ki so v lasti ? O.o ?
tegale fanta res ne marajo.
Brokoli1976
# 04.08.2017 ob 11:22
Trije taki tipi, pa imamo jutri samozavedajoči se AI. Pa ne mislim, nič slabega s tem. Celo malce se ga veselim. Američani, pa mislijo, da bo njihov.
Jezni
# 04.08.2017 ob 11:14
Pravijo, da ga je izdelal in prodal in ne uporabljal. Je za uboj s pištolo krivo podjetje, ki jo izdela?
bistri08
# 04.08.2017 ob 11:13
Da da da da

to so američani izumili kodo in jo putinu osobno injecirali u mozak da zdaj on tam u svojem imenu plasira viruse amerikanom.

Ja , srbski humor ne pozna meja.
janroz
# 04.08.2017 ob 11:09
Zelo pristransko poročanje o zadevi o kateri se "govori", "domneva", naj bi, prijatelj, ki želi ostati anonimen pove to in ono... Pustite malo časa, da se stvari pojasnijo. Ti modeli običajno delajo za obe strani in če gredo predaleč jih dobijo po prstih.
peglezn
# 10.08.2017 ob 10:47
Samo, da ne bo model v priporu padel na glavo ali storil samomora... to so te dosti pogoste nesreče, ki doletijo folk, ki malo preveč ve...
izo
# 07.08.2017 ob 09:35
[url="http://www.nbcnews.com/storyline/h
acking-of-america/microsoft-comes-out-swinging-nsa-over-wannacry-hack-attack-n759726"]
lin[/url]
izo
# 07.08.2017 ob 09:34
Razvili so Stuxnet in zdej tukaj govorite, da so ustvarili en šlampast WannaCry, ki je naredil samo zgago zaradi nesposobnih sistemcov. Tale vaša teorija zarote ne pije vode.

ta "teorija" zelo pije vodo..

odkar so razbili nsa, njihova koda fajn služi za izkoriščevalske viruse ipd. in ponavljam, kaj mislite, je nsa počela (oz počne) s tem?

link

[url="http://www.nbcnews.com/storyline/h
acking-of-america/microsoft-comes-out-swinging-nsa-over-wannacry-hack-attack-n759726"]
lin[/url]k
MZ
# 06.08.2017 ob 09:23

amigo
# 04.08.2017 ob 16:22
Prijavi neprimerno vsebino
Nacističnega znanstvenika, očeta Hitlerjevega čudežnega orožja -V1 in V2 in kasnejše atomske bombe, vržene na Hirošimo in Nagasaki ( Japonska) so po koncu druge sv. vojne prepeljali v ZDA , kjer je lahko ustvarjal še naprej , kar je tako počel že za časa Hitlerjevega režima. In ni bil osamljen primer, da se je tako izognil kazni.

Malo si pomešal zadeve. Werner von Braun je ustvaril V2 in pozneje rakete saturn. Z atomskimi bombami ni imel nobene zveze.


Morda si malo poglej, kdo so bili Erich Schummann, Walter Trinks in Heinz Schlicke.
boro007
# 04.08.2017 ob 17:02
@Jezni

Pravijo, da ga je izdelal in prodal in ne uporabljal. Je za uboj s pištolo krivo podjetje, ki jo izdela?

Čudovita prispodoba, sem tudi sam nekako tako razmišljal... A bog ne daj govorit čez orožje, to je po ameriško od boga poslano...

Če se je ukvarjal z virusi je sigurno kakega tudi sam napisal, drugače pač ne moreš biti strokovnjak... Če ga je prodal je res malce nerodna zadeva, kar je že prečkanje meje na black-hat stran... Ne moremo pa biti prepričani da so nam servirali resnico, mogoče ga le potrebujejo in ga sedaj na njihov tipično agresiven in aroganten način izsiljujejo v sodelovanje.

Pričakujem da ga bodo britanci rešili, saj bo tudi njim prišel prav.
maja kibira
# 04.08.2017 ob 13:22
Najprej ga bodo z nekimi izmisljenimi obtozbami stisnili v kot potem mu pa v zameno za sodelovanje ponudili svobodo..take ljudi potrebujejo ker so se sami nesposobni boriti proti spletnim zlorabam
RJSlo
# 04.08.2017 ob 13:01
Do Brasil
# 04.08.2017 ob 12:41
Zadevi se rece Active Management Technology (AMT) in je gost v intlovih cipih in procesorjih vse od l. 2005
---------------------------------------
No ja. Sem se oddahnil. Moj PC je namreč iz leta 1875. Pardon, 1997.
psihorok
# 04.08.2017 ob 13:00
Amerika posodablja hekersko ekipo! In ker ga ne morejo kupiti ga bojo prisilili ali onemogocili.
vojnaslo91
# 04.08.2017 ob 12:26
KLIPAN # 04.08.2017 ob 11:27
...
Ameriška demokracija pač.
--------------------
Mučenje z vodo mu ne uide. Naj se kar pripravi fant, da bolelo.
alessio444
# 04.08.2017 ob 11:56
Kaj na to porečejo anonimneži, če že niso pod velikim bratom.
Kazalo