Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Ob odkritju petkovega napada z izsiljevalskim virusom WannaCry so naleteli na nov virus, imenovan Adylkuzz, poroča francoska tiskovna agencija APF. Novi virus je povezan z WannaCry, je pojasnil raziskovalec podjetja Proofpoint, Nicolas Goldier.

Razlika? Medtem ko WannaCry onesposobi računalnik s kriptiranjem datotek in zahteva odkupnino, Adylkuzz napadeni računalnik uporabi, da s pomočjo virtualne valute monero nakazuje denar avtorjem virusa.

Namen virtualnih valut, kot sta monero in bitcoin, je, da na okuženih računalnikih zaznavajo transakcije, piše Slovenska tiskovna agencija. Da je računalnik okužen s tem virusom, naj bi bilo razvidno tako, da je onemogočen dostop do skupnih Windowsovih virov, prav tako se zmanjša zmogljivost osebnih računalnikov in strežnikov, česar nekateri uporabniki ne opazijo nemudoma.

"Ker je tih in uporabniku ne povzroča težav, je napad z Adylkuzzom za kibernetske zločince precej dobičkonosnejši. Okužene uporabnike spremeni v nenamerne finančne podpornike njihovih napadalcev," je pojasnil Goldier.

Proofpoint je do zdaj odkril okužene računalnike, prek katerih se je do ustvarjalcev virusov prek virtualne valute monero zbralo že več tisoč ameriških dolarjev. Podjetje meni, da je ta virus na pohodu vsaj že od 2. maja, če ne od 24. aprila, a ga zaradi prikrite narave niso takoj opazili.

"Ne vemo, kako velik je, a je veliko večji kot WannaCry," je za AFP povedal eden izmed vodilnih predstavnikov Proofpointa Robert Holmes.

Z virusom WannaCry naj bi bilo po navedbah ZDA okuženih več kot 300.000 računalnikov, še piše Slovenska tiskovna agencija.