Znanost in tehnologija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 13 glasov Ocenite to novico!
false
To so najbolje ocenjene stvaritve računalnika. Foto: Rutgers University

Dodaj v

Vam je všeč umetnost umetne inteligence?

Bomo kmalu hodili na razstave računalniških del?
30. junij 2017 ob 15:09
New Brunswick - MMC RTV SLO

Skupina raziskovalcev je ustvarila dvodelni algoritem, ki sam riše in ocenjuje svoje stvaritve, zanka pa je bila, da nariše take, ki ne padejo v noben slog, a jih še vedno prepozna kot umetnost.

Bo naslednji pretres v umetnosti povzročila umetna inteligenca? Povsem mogoče. Umetnostna zgodovinarka Marian Mazzone s kolidža Charleston je namreč združila moči z laboratorijema za umetno inteligenco univerze Rutgers in Facebooka, poroča New Scientist.

Skupaj so sestavili t. i. algoritem GAN, v katerem medsebojno delujeta dve računalniški nevronski mreži; ena služi kot generator slik, druga, diskriminator, pa jih ocenjuje na podlagi poznavanja 81.500 slik in slogov, v katerih so naslikane. Kar pa je bilo pri tem novega, je to, da je moral generator proizvesti nekaj stilsko novega, izvirnega, česar pa diskriminator ne bi smel zavrniti, češ da ne gre za umetnost.

Program je tako proizvedel niz slik, ki so jih dali v spletni anketi oceniti javnosti, pri čemer so jim zraven pokazali tudi slike človeških avtorjev. Na presenečenje avtorjev, so bile računalniške slike v mnogo primerih ocenjene nekoliko bolje kot človeške.

Kevin Walker z londonskega Royal College of Art meni, da se bodo meje kmalu zameglile: "Predstavljajte si, da pride nekdo k vam na obisk in vpraša: 'Čigavo delo pa je to?' Vi pa mu odvrnete: 'V bistvu je to naredil stroj.' To bi bil zanimiv začetek pogovora."

Kakšno pa se vam zdi računalniško umetniško delo?

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
iufhdfewd
# 30.06.2017 ob 15:23
Zelo so lepe in izražaju čustva,predvsem trpljenje cpu-ja in gpu-a.Šalo na stran,kakšen znan umetnik bi jih lahko komot prodajal za bagatelo.
LjudjeSoOvce
# 30.06.2017 ob 15:22
Vam je všeč umetnost umetne inteligence?

Ne. Sicer pa danes že vsaka stvaritev in bedarija šteje za umetnost pa čeprav je (dobesedno) narejena iz dreka.
x1ijn
# 30.06.2017 ob 17:57
Je razlika med umetno inteligenco in strojnim učenjem. Zeh...
pjandura
# 30.06.2017 ob 16:49
Umetnost je subjektivna.
ancient
# 01.07.2017 ob 13:24
Klinc pa tak računalnik, ki namesto da bi bi ibl nasekan, crkne, če ga poliješ s pirom. :-)
luckyss
# 01.07.2017 ob 09:29
Ne vem zakaj, ampak meni delujejo prisiljeno, celo nasilno...
Občutek pač...
HOR
# 30.06.2017 ob 22:59
Dekorativni kič za prodajo...
povzetek
# 30.06.2017 ob 18:33
x1ijn
# 30.06.2017 ob 17:57
Prijavi neprimerno vsebino
Je razlika med umetno inteligenco in strojnim učenjem. Zeh...

Super si to omenil. Prosim, poveš kaj več na to temo?
dsuser
# 02.07.2017 ob 09:19
Strojno učenje je področje umetne inteligence. Nevronske mreže, ki so bile uporabljene pri tem algoritmu so morale biti najprej naučene na množici umetniških del. Slike, ki jih algoritem sproducira, so agregacije učnih primerkov, zato ne more izven meja konceptov učne množice. Lepota, ki jo zaznamo v takšni sliki, izvira iz lepote originalnih slik, ki jih je ustvaril človek.

Umetnost je kognitivni aspekt, unikaten človeku, in ni povezan z inteligenco. Inteligenten človek, ki ne bi imel smisla z umetnost, bi lahko napisal novo pesem tako, da bi vzel 100 obstoječih pesmi in naključne verze iz vsake navidezno smiselno povezal v nekaj novega. Nekako v tej smeri deluje ta algoritem in nekako v tej smeri delujejo algoritmi za generiranje člankov. Oblikovno približno smiselno, a brez prave vsebine.
dude
# 02.07.2017 ob 06:40
Zanimo je brati komentatorje. Vecina vas ocitno verjame, da je clovek nekaj posebnega oz. nekaj nad naravo samo. Kar je seveda verski pristop. Bojim se, da bo clovestvo tezko preneslo neizogibni poraz proti umetni inteligenci.
galoper
# 01.07.2017 ob 22:21
Tudi algoritem je delo človeka, ki vnese prioritete vrednot po nekem nasvetu - oceni umetnipkega.
povzetek
# 30.06.2017 ob 17:15
"Bomo kmalu hodili na razstave računalniških del?"
Spoštovani/a A. Č., lepo, da pišete povzetke besedil in poskušate izluščiti bistvo, vendar upam, da svojega neznanja ne jemljete nalahko, še manj pa nenatančnost prepisovanja, čeprav le za novico, ki bo v treh dneh potonila v pozabo. Na razstave računalniških del, oz. umetniških del, ki so nastala na podlagi računalniških algoritmov, je mogoče hoditi, pa tudi se peljati, že vsaj pol stoletja. Med najbližjimi pionirji računalniške umetnosti imate Edvarda Zajca, ki je že v 70ih gnal računalnike v ustvarjanje. Od 90ih dalje pa ni smiselno naštevati. Upam, da zdaj veste, s katerimi termini opletate. Če še enkrat pazljivo preberete izvorni članek, boste ugotovili, da se Kevin Walker, potem ko pojasni, da računalk že proizvaja slike za galerije, sprašuje o vrednotenju računalniško spontano generiranih slik (slikarstva).

@CC
Tvoji primeri so s temo le pogojno povezani. Generiranje ustreznih oblik na predlogo in deformacije slikovnih predlog glede na določene vzorce, ni isto, kot generiranje nove slike.

Ključno v tem projektu je, da en algoritem ustvarja, drugi ocenjuje. Sicer gre za začetek, kajti baza podatkov (predlog) bi morala biti precej večja za oba algoritma in prvi bi moral biti sposoben učenja od reakcij drugega. A tu gre še vedno zgolj za podobotvorje. Umetnost se ukvarja s simboli in njihovimi pomeni in dokler računalnik ne bo sanjal in znal vrednotiti svojih sanj, tudi spontano računalniške umetnosti ne bo. Kar pa ne pomeni, da človek ne bo dojemal nekega spontano računalniškega izdelka kot umetniško delo.

Povezava na izvorni članek.
CC
# 30.06.2017 ob 16:08
CC
# 30.06.2017 ob 16:07
"Naslikane" fotografije v poljubnem stilu:Živali iz nič:

https://www.youtube.com/watch?v=D4C1dB9U
heQ

Itd..
dsuser
# 02.07.2017 ob 12:11
"Če predpostavimo ..." - na tej točki se zaključi empirična znanstvena metoda in se prične filozofija, ki nekritičen um prehitro pahne v ideologijo in fanatizem. Tako je nastal fenomen scientizma.
dsuser
# 02.07.2017 ob 11:37
"vse si lepo napisal tukaj pa si ga ustrelil :) kognitivno izhaja iz cognitio, kar označuje spoznajo, torej gre za mentalni proces na katerem se formira percepcija, obnašanje, mišljenje, kreativnost.... mentalni proces pa uporablja inteligenco za procesiranje, zar ne."

Morda se razhavaja zgolj v definicijah, lahko pa tudi pomensko. S pojmom 'inteligenca' mislim na mentalno inteligenco - zavedam se, da ljudje uporabljajo tudi pojme 'čustvena inteligenca', 'motorična inteligenca' ipd. - lahko bi izumili tudi izraz 'umetniška inteligenca'. Spoznavni proces se lahko dogaja na mentalnem nivoju in v tem primeru je res povezan z [mentalno] inteligenco. Vendar se spoznavni procesi dogajajo tudi na drugih nivojih, npr. na čustvenem. Sesalci so sposobni čustvene in do neke omejene mere tudi mentalne kognicije. Človek je sposoben delovati na še višjih kognitivnih nivojih in je zato edina vrsta na tem planetu, sposobna razumeti pojem umetnosti in umetniško ustvarjati. Lahko bi rekli, da je umetnost jezik duše - če komu to kaj pomeni.
sagoza
# 02.07.2017 ob 10:45
"Umetnost je kognitivni aspekt, unikaten človeku, in ni povezan z inteligenco. "

vse si lepo napisal tukaj pa si ga ustrelil :) kognitivno izhaja iz cognitio, kar označuje spoznajo, torej gre za mentalni proces na katerem se formira percepcija, obnašanje, mišljenje, kreativnost.... mentalni proces pa uporablja inteligenco za procesiranje, zar ne.

kič ni posledica razvrednotenja dela zaradi velike ponudbe, ampak zaradi pomanjkanja umetniškega potenciala dela. in prav to je problem današnje umetnosti, ki postaja vse večji, saj šteje samo to kdo pride prvi.
recog
# 01.07.2017 ob 20:59
ni.
samogledam
# 01.07.2017 ob 07:09
cenovno dostopnejsi izdelki...to je pa tudi vse...kupis in po treh letih vrzes v kanto za papir in kupis drugo.
Matjaz
# 30.06.2017 ob 21:17
Umetnost kot takšna nima nobene (materialne, tržne) vrednosti, je umetno ustvarjena. Enako je ocenjevati umetnost,... stvar okusa. V tržnem sistemu, poezija, glasba, risanje, filozofija,...samo po sebi nima nobene materialne vrednosti, materialno vrednost dobi na osnovi marketinga, osebne cenitve,..Enako je definirat umetnost. Za nekoga je zmazek barv,...škoda platna, drugi temu pravijo: abstraktna umetnost.
x1ijn
# 03.07.2017 ob 21:13
@sagoza
Eni pravijo, da je umetna (super) inteligenca naslednji korak v evoluciji. Se pravi lahko na to gledamo tudi kot na novo obliko življenja. Potem verjetno ne bom imel izbire ali takemu stroju zaupam ali ne.
sagoza
# 02.07.2017 ob 18:03
"Zanimo je brati komentatorje. Vecina vas ocitno verjame, da je clovek nekaj posebnega oz. nekaj nad naravo samo."

@dude, človek je narava, kako naj bo potem nad naravo :)

"Kar je seveda verski pristop." verski pristop je, da je narava nad človekom

"Bojim se, da bo clovestvo tezko preneslo neizogibni poraz proti umetni inteligenci." mogoče še nisi opazil, ampak narava obstaja zato ker je do sedaj še neporažena. a si mogoče med tistimi ki misli da se vesolje vrti okoli zemlje in da je človek edino živo bitje v vesolju, ker edino tako lahko utemeljiš svoje stališče in to je v bistvu verski pristop ;)
stomic
# 02.07.2017 ob 17:51
enim je res dolgčas v življenju... še bolj pa žalosti dejstvo, da s tem služijo...
sagoza
# 02.07.2017 ob 16:32
@dsuser, malo si pobrkal stvari, vse inteleigence ki jih naštevaš temeljijo na istem procesu, zaznave, učenja in aplikacije znanja! Kaj je čustvena inteligenca drugo kot mentalna inteligenca ki je ozavestila dinamiko emocionalnega stanja, in se iz tega naučila preusmirajti pozornost na način, da dodatno ne vznemirja emocionalnega stanja. Na čustvenem nivoju ni nobenega spoznavnega procesa, ker funkcija čustev je samo ojačati impulz kognitivnih procesov, torej čustvo je samo ojačano energetsko stanje, da spodbudi organe, ki imajo bistveno večjo inercijo kot sama misel, ki reakciji. pazi na zaporedje. Umetnost je jezik duše, ki zaobjema vse kognitivne procese in ni lastnost samo človeka temveč vsakega živega bitja.

@elGoyc"Če predpostavimo, da je vse življenje le bio-kemična reakcija in s tem izključimo kakšne nadnaravne vplive, potem je umetna inteligenca plod bio-kemično-električnih reakcij, ki jih je brez kančka dvoma možno poustvariti z elektronskimi logičnimi vezji."

Če predpostavimo, da je vse življenje le bio-kemična reakcija, potem so nadnaravni vplivi prav tako bio-kemična reakcija, umetna inteligenca pa zaenkrat reagira le na bite in z bio-kemično reakcijo nima nobene napredne povezave.

@x1ijn"Matematični model nevrona ne predpostavlja naključnega proženja."
seveda da ne, zato ker so te mreže v inkubatorju, ločene od stvarnosti ki je v svojem bistvu nepredvidljiva. tudi senzorika in vmesniki z biološkimi tkivi tukaj ne bodo pomagali kaj dosti, dvignil se bo nivo kvalitete to pa je tudi vse. proces povezave z "vesoljno" ali biološko nevronsko mrežo ki je del te, je možen le na nivoju umetne "kvantne" mreže.

Zdaj mi pa povej, a bi ti zaupal svoje življenje takemu nepredvidljivemu računaliku? pa s tem ne mislim samo na varnost, čeprav je to temeljna skrb.
x1ijn
# 02.07.2017 ob 13:31
@elGoyc
Zaenkrat je razlika med vezji in bio tkivi v tem, da je v bio tkivih prisoten faktor naključja. S tem imamo v logičnih vezjih zaenkrat težave. Matematični model nevrona ne predpostavlja naključnega proženja. Se pravi v možganih potekajo tudi stohastični procesi, med tem ko je nevronska mreža povsem deterministična. To je samo ena fundamentalna razlika.

Dejstvo je, da razvoj gre v smeri umetne inteligence, ampak s strojnim učenjem umetne inteligence ne bomo dosegli. Bolj verjetno jo bomo z vmesniki med računalniki in umetnimi biološkimi tkivi, ali pa s kvantnimi računalniki.
elGoyc
# 02.07.2017 ob 11:56
Če predpostavimo, da je vse življenje le bio-kemična reakcija in s tem izključimo kakšne nadnaravne vplive, potem je umetna inteligenca plod bio-kemično-električnih reakcij, ki jih je brez kančka dvoma možno poustvariti z elektronskimi logičnimi vezji.

Odpor do umetne inteligence je analogen odporu do evolucije in do heliocentričnega sistema. ČLOVEKA- stvaritev, ki jo je vsemogočni Bog ustvaril po svoji podobi je znanost najprej iz samega središča vesolje "izgnala" na majhen planet, ki kroži okoli povsem povprečne zvezde, nekje v zakotnem delu ene izmed milionov galaksij.
Nato ga je iz podobe samega Boga spremenila v produkt naravnega procesa in mu povedala, da je v bolj tesnem sorodstvu z šimpanzi in gorilami, kot sta si v sorodstvu ovca in krava.
Sedaj mu grozi s demistifizacijo in simulacijo intelekta.
Človeštvo vse te degredacije od domala pol-božanstva do epruvete, s sicer res zapletenimi in kompleksnimi kemičnimi procesi, na dveh nogah dojema kot osebne žaljitve in se temu primerno tudi odziva.
galoper
# 02.07.2017 ob 09:48
Možnost množičnega printa enakih stvaritev ustvarja veliko ponudbo, ki znižuje zanimanje zanjo, jo razvrednosti in dobimo kič.
sagoza
# 01.07.2017 ob 23:16
uh, to pa je huda tema :)

stvaritve so inspirativne, to je treba priznati, vednar to še ni dovolj da bi jih razglašali za umetnost. zakaj ne? ena klučnih stvari v umetnosti je pot po kateri je umetnost zorela. Na tej poti se umetnost formira skozi številne presoje biološke nevronske mreže, ki je evolucijsko stara toliko kot vesolje samo, saj inteligenca presega civilizacijske okvire in je sestavni del ustvarjalnih sil in procesov iz katerih smo končno nastali in po katerih delujemo kot ustvarjalna bitja. Umetna inteligenca posnema ta vesoljni proces, vendar je evolucijsko še zelo daleč do stika z njim. To je paralelni svet narejen po merah človeka ki je zaenkrat še v inkubatorju, čeprav je že sposobna ustvarjati novo. Vendar to novo ni dovolj da bi se opredelilo kot umetnost in nikoli ne bo, vsaj dokler ne bo stika z "vesoljno inteligenco". Vendar, ko se bo to zgodilo, in sploh ne dvomim da se bo, umetna inteligenca ne bo več umetna ampak bo postala živi del vesoljne inteligence. Takrat bomo lahko rekli da je stroj postal umetnik!

Do takrat pa so stvaritve odlična podlaga, oziroma inspiracija, za umetniške stvaritve človeka.

@x1ijn, strojno učenje je prav tako umetna inteligenca samo brez supervizorja kot ga ima GAN. Sposobnost inteligence je zaznavanje informacij, jih zbirati v obliki znanja in uporabiti z določenim namenom, umetna inteligenca počne prav to in prav tako strojno učenje, razlike so le v natančnosti. Gan ima dve umetni nevronski mreži, ena je v vlogi ustvarjalca druga pa v vlogi umetnostnega kritika ki preverja kvaliteto, vendar problem je in bo vedno input, vse dokler umetna nvronska mreža ne bo sposobna vzpostaviti stik z vesoljno inteligeco, prav tako kot je tega sposoben človek. Zaenkrat je GAN bolj kot ne modulacija ali halucinacija znanega, to pa je še daleč od umetnosti.

drugo pomebno vprašanje kako bo GAN vplival na moderno umetnost, kdo ga bo koristil 100% in kdo le kot podlago za nadaljni razvoj. Že sedaj ko algorimi niso tako razširjeni imamo celo zemšnjavo v prepoznavanju umetnosti, kaj bo šele ko se bo vsak ki bo imel instaliran programček razglašal za umetnika :) a bo štelo kdo bo prvi objavil, ker takih stvaritev kot so prikazane zgoraj bo kmalu kot solate.
tovarna
# 30.06.2017 ob 16:39
V Sloveniji to veliko lepše dela Bogdan Soban Generative art.
stotrideset
# 30.06.2017 ob 21:47
bedarija na kub.............
Oranžni
# 30.06.2017 ob 19:21
Kevin Walker z londonskega Royal College of Art meni, da se bodo meje kmalu zameglile: "Predstavljajte si, da pride nekdo k vam na obisk in vpraša: 'Čigavo delo pa je to?' Vi pa mu odvrnete: 'V bistvu je to naredil stroj.' To bi bil zanimiv začetek pogovora."

Če bi ta gost imel neko zanimanje za umetnost, bi najbrž hitro opazil, da je slika na steni flat print, ki mu manjka tekstura ...
grinta
# 30.06.2017 ob 17:48
Računalniki ne ustvarjajo umetnosti.
x1ijn
# 30.06.2017 ob 23:39
@povzetek
Ta zadeva je strojno učenje (tako kot 99% vsega kar se zadnje čase pojavlja v medijih kot umetna inteligenca). In strojno učenje ni umetna inteligenca, ampak je drugačen način programiranja. Tudi v računalništvu sta umetna inteligenca in strojno učenje dve ločeni področji. Res je sicer, da je strojno učenje mlajše, in da je vzelo nekaj idej od umetne inteligence, ampak še vedno je vmes meja.
Ori
# 01.07.2017 ob 06:31
error 404 - intelligence not found
mb128
# 30.06.2017 ob 17:14
Veste kaj, AI ima lahko še ne vem kakšen IQ a dejstvo je, da je njegov EQ vsaj zaenkrat na čisti ničli! Umetnost se pa, vsaj po moje, tiče EQ-ja in ne IQ-ja!
Kazalo