To so najbolje ocenjene stvaritve računalnika. Foto: Rutgers University
To so najbolje ocenjene stvaritve računalnika. Foto: Rutgers University



Bo naslednji pretres v umetnosti povzročila umetna inteligenca? Povsem mogoče. Umetnostna zgodovinarka Marian Mazzone s kolidža Charleston je namreč združila moči z laboratorijema za umetno inteligenco univerze Rutgers in Facebooka, poroča New Scientist.
Skupaj so sestavili t. i. algoritem GAN, v katerem medsebojno delujeta dve računalniški nevronski mreži; ena služi kot generator slik, druga, diskriminator, pa jih ocenjuje na podlagi poznavanja 81.500 slik in slogov, v katerih so naslikane. Kar pa je bilo pri tem novega, je to, da je moral generator proizvesti nekaj stilsko novega, izvirnega, česar pa diskriminator ne bi smel zavrniti, češ da ne gre za umetnost.

Program je tako proizvedel niz slik, ki so jih dali v spletni anketi oceniti javnosti, pri čemer so jim zraven pokazali tudi slike človeških avtorjev. Na presenečenje avtorjev, so bile računalniške slike v mnogo primerih ocenjene nekoliko bolje kot človeške.

Kevin Walker z londonskega Royal College of Art meni, da se bodo meje kmalu zameglile: "Predstavljajte si, da pride nekdo k vam na obisk in vpraša: 'Čigavo delo pa je to?' Vi pa mu odvrnete: 'V bistvu je to naredil stroj.' To bi bil zanimiv začetek pogovora."

Kakšno pa se vam zdi računalniško umetniško delo?