Znanost in tehnologija
Duncan Haldane
Duncan Haldane marca 2018 na obisku v Sloveniji. V roki drži Nobelovo nagrado. Foto: Val 202/Maja Stepančič
Jama
Jamarji na delu. V Sloveniji imamo več kot 12.000 jam. Foto: MMC RTV SLO
Cepljenje
Cepljenje med obveznostjo in svobodo odločanja. Več v Frekvenci X. Foto: EPA

Dodaj v

Video- in avdioznanost: Nobelovec slovenskih korenin, cepljenje in Hawkingova radiacija

Znanost na TV, Radio Slovenija v marcu
22. april 2018 ob 13:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kako fizik in nobelovec Haldane doživlja Slovenijo? Kaj nam povedo jamski sedimenti? Lahko zaostritev zakonodaje o cepljenju prinese negativne učinke? Vse to in še mnogo več v oddajah o znanosti na RTV SLO.

Nobelov nagrajenec, pa še napol Slovenec. Duncan Haldane je Nobelovo nagrado prejel leta 2016 na področju fizike za odkritje topoloških kvantnih snovi. Je raziskovalec, ki v laboratoriju preživi tudi 15 ur na dan, a pravi, da ima to srečo, da je plačan za nekaj, kar resnično rad počne. "Žena me sicer pogosto sprašuje, zakaj si ne vzamem več počitnic, ampak kolege fizike velikokrat spoznavam na zelo lepih krajih in to so moje počitnice. Fasciniran sem nad tem, kar počnem," je povedal v pogovoru za Radio Slovenija, oddajo Frekvenca X, ob robu njegovega letošnjega obiska v deželi svojih korenin.

Frekvenca X in Ugriznimo znanost:
- januarja,
- februarja.


Je pol Škot, pol Slovenec, njegova mama je bila Slovenka Ljudmila Renko, pogumna zdravnica, ki je svojo družino rešila iz koncentracijskega taborišča: "Dedek je imel v domači kleti skrite zaloge zlatih kovancev. Mama jih je izkopala, si jih všila v obleko, potovala do Hesselberga v Nemčiji in s kovanci podkupila nekaj nemških oficirjev, da so družino izpustili."

V pogovoru je govoril o svoji materi, kaj mu je ta v življenju pomenila in dala, kako Trumpova Amerika podpira znanost in zakaj je pred tridesetimi leti zapustil Veliko Britanijo. Spregovoril je tudi o begu možganov, raziskovanju, pomenu poučevanja, mentorstva in človeške interakcije, o tem, da se ne smemo jemati preresno pa tudi o tem, da je kvantna mehanika zakon.

Če ste jih zamudili, so spodaj pripete tudi vse preostale marčne oddaje Ugriznimo znanost in Frekvenca X. Vabljeni k poslušanju! Vse so dostopne tudi v našem arhivu RTV 4D.

Frekvenca X: Duncan Haldane, nobelovec s slovenskimi koreninami (29. marec 2018)

Nobelov nagrajenec, pa še napol Slovenec. Doktor Duncan Haldane je Nobelovo nagrado dobil leta 2016 na področju fizike za odkritje na področju topološke kvantne snovi. Spregovoril je o svoji materi, kaj mu je ta v življenju pomenila in dala, kako Trumpova Amerika podpira znanost in zakaj je pred tridesetimi leti zapustil Veliko Britanijo. Pa seveda tudi o begu možganov, raziskovanju, pomenu poučevanja, mentorstva in interakcije, o tem, da se ne smemo jemati preresno, pa tudi o tem, da je kvantna mehanika zakon. 444

Ugriznimo znanost: Kaj nam povedo jamski sedimenti? (29. marec 2018)
V Sloveniji imamo več kot 12.000 jam. V njih so ujeti in dobro ohranjeni jamski sedimenti, ki so pomemben vir podatkov o preteklih razmerah v okolju: kdaj so nastale kraške jame, kakšno je bilo podnebje pred nekaj milijoni let in kako hitro so se dvigale Alpe. Vse to je iz sedimentov zelo težko ugotoviti, a znanstveniki imajo na voljo kar nekaj metod. S preučevanjem jamskih sedimentov so prišli do nekaterih novih spoznanj, našli pa so tudi najstarejšo jamsko žival na svetu – staro štiri milijone let, ki živi še danes, hkrati pa priča o naši daljni preteklosti. 166

Frekvenca X: Cepljenje med obveznostjo in svobodno voljo (22. marec 2018)
V 3. delu podkasta o epidemijah in pandemijah raziskujemo, ali imata medicina in znanost še kaj rezerv na področju preprečevanja nalezljivih bolezni. Kako se ustvarjajo nova in bolj učinkovita cepiva ob dejstvu, da njihov razvoj ni več prioriteta farmacevtske industrije, ki veliko več kot s cepivi zasluži z drugimi zdravili? Zanima nas vloga države in zakonodaje pri omejevanju širjenja nalezljivih bolezni. Kako se konstruktivno soočati s pomisleki glede cepljenja in ali bi bilo prostovoljno odločanje o cepljenju dobra rešitev. Lahko napovedana zaostritev zakonodaje tudi v Sloveniji prinese pozitivne ali stranske učinke? Koliko so pri precepljenosti pomembni posamezniki in družba, kakšno vlogo imata pri skrbi za splošno zdravje svobodna volja in individualizem?

Ugriznimo znanost: Kako na smučeh skočiti čim dlje (22. marec 2018)
Zadnji svetovni rekord, 253 metrov in pol, je bil postavljen na norveški letalnici v Vikersundu. Pa bi lahko skočili še dlje? Je dolžina skoka odvisna od telesnih značilnosti smučarskega skakalca? Ali na skok vpliva tudi lega skakalnice – torej nadmorska višina in gostota zraka? V smučarskih skokih se skriva tudi veliko znanosti.

Frekvenca X: Kako se širijo nalezljive bolezni (15. marec 2018)
Številne nalezljive bolezni je mogoče zelo omejiti, nekatere tudi izkoreniniti. Predvsem zaradi cepiv, a se precepljenost iz leta v leto zmanjšuje, zato smo priča novih izbruhom. Lani se je v Evropi z ošpicami okužilo 14.500 ljudi, trikrat več kot leto prej. Kaj kažejo simulacije epidemij, kje je kritična meja za nevarnost okuženosti širše družbe, kaj nam pove termin čredne imunosti? Analiziramo primer izbruha ošpic v Disneylandu, hipotetično projiciramo, kako bi se lahko nalezljiva bolezen širila v srednje velikem slovenskem mestu in kaj bi se zgodilo, če bi se ošpice pojavile v vrtcu, ki ga zaradi odločitve staršev obiskuje sto necepljenih otrok.

Ugriznimo znanost: Zakaj sanjamo (15. marec 2018)
Vsi ljudje, pravzaprav kar vsi sesalci, sanjajo. Ljudje naj bi sanjali od 90 do 120 minut na noč. V vsem življenju tako presanjamo okoli šest let. Zakaj sanjamo? Ali imajo sanje svoj namen? So morda le stranski produkt nekega drugega možganskega procesa?

Frekvenca X: Hawkingova radiacija je delovala tudi metaforično (14. marec 2018)
“Kljub bolezni je s svojim pojavljanjem v javnosti in pisanjem knjig, ko je lahko premikal še samo en prst, dokazal, da Hawkingova radiacija deluje tudi metaforično,” ob smrti morda zadnjega univerzalnega misleca sodobnega časa razmišlja fizik in filozof Sašo Dolenc, urednik Kvarkadabre in strokovni sodelavec oddaje Frekvenca X.

Ugriznimo znanost: Genom Slovencev (8. marec 2018)
Geni določajo naš videz, inteligenco in tudi naše zdravje. Vse gene v organizmu ali celici imenujemo genom. Genom je kot nekakšna knjiga, ki pripoveduje zgodbo o tem, kako ustvariti človeka. Danes številne države po svetu opredeljujejo nacionalne genome. Od tega si obetajo boljšo preventivo in zdravljenje genskih bolezni. Tudi nekateri slovenski znanstveniki in raziskovalci se zavzemajo za raziskovanje slovenskega genoma. Bi morali poznati svoj nacionalni genom? Kaj bi s tem pridobili in kako bi se česa takega sploh lotili? Slovenska genska struktura je najbolj podobna Slovakom, Čehom in Poljakom. Ali to pomeni, da imamo tudi podobne genetske bolezni?

Frekvenca X: Pandemije - smrtonosna Španka (8. marec 2018)
V prvem delu posebnega podkasta Frekvence X raziskujejo smrtonosno špansko gripo. Z znanjem o njenem nastanku in širjenju se sto let po izbruhu lahko veliko naučimo o pandemijah zdajšnjosti in prihodnosti. Kako je lahko tako majhnemu virusu uspelo nekaj tako velikega, tako grozljivega?

Ugriznimo znanost: Študentska formula (1. marec 2018)
Teža: 260 kilogramov. Pospešek: 100 kilometrov na uro v treh sekundah. Hitrost: 120 kilometrov na uro. To zmorejo male različice formule 1, ki jih od začetka do konca sami izdelajo študenti s celega sveta, nato pa se z njimi pomerijo na mednarodnih tekmovanjih. Tudi Slovenci imamo dve ekipi – ljubljansko in mariborsko, ki že pridno snujeta dirkalnike, s katerimi se bodo v poletnih mesecih pomerili na tekmovanjih. Ljubljančani razvijajo električno formulo. Mariborčani, ki so že zdaj znani po enem najlažjih dirkalnikov, pa bodo njegovo težo še znižali in z novo aerodinamiko napadali stopničke. Kako bodo to dosegli? Pokazali bomo, kako se izdela formula in vam predstavili najbolj pomembne lastnosti dirkalnega vozila.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 22.04.2018 ob 19:45
Tale nima za burek proti našim facebook in med-over doktorjem.
G.Bruno
# 24.04.2018 ob 12:46
mataj-finance
Na žalost pa je beseda "znanost" postala do kraja zbastardizirana. Malo preveč ljudi takole malo na pamet trdi...

In ti si tipičen predstavnik le-teh.
kislec
# 27.04.2018 ob 11:19
Človek se mora ves čas zavedati, da nič ne ve.

mataj, ni vsak , ki ima za ženo "ksantipo", že Sokrat;
in ni vsak, ki reče, da nič ne ve, že Sokrat - še zlasti tak, ki poleg tega priznanja na debelo drugim soli pamet...
mataj-finance
# 22.04.2018 ob 15:03
Bom sproti pokomentiral oddajo z naslovom Frekvenca X: Cepljenje med obveznostjo in svobodno voljo (22. marec 2018)

Oddaja se začne s čustvenimi argumenti. Slabo znamenje.

1:28 "Kljub nekaterim res redkim zapletom" (*). Hmmm... me prav zanima, če bodo v nadaljevanju povedali kakšnim.

1:33 Posameznik in/ali skupnost... precej bistveno vprašanje.

2:05 "Egoističen posameznik"... po tem, ko je prevladujoča neoliberalna ideologija desetletja promovirala egoizem, se nima kdo kaj usajat.

2:16 "Zdravje drugih ljudi"... bah! Dandanašnji šteje edino zdravje 0.01% najbogatejših, ki se zgleda bojijo, da se bodo česa nalezli od neumitega ljudstva.

2:58 Raziskava gor, raziskava dol... Povedati bi morali predvsem to, kdo je financiral katero raziskavo in kdo je od nje profitiral. Povedati bi morali tudi to, kdo plačuje tistega veleslavnega dohtarja, ki ga citirajo v nadaljevanju.

Na povezavo med avtizmom in cepljenjem guslajo kot da bi bil to edini argument proti obveznemu cepljenju.

5:20 "Nasprotniki cepljenja ne verjamejo v nikakršne znanstvene argumente"... znanstvene argumente... Kaj točno pa naj bi bil znanstveni argument? Morda to, da nek zvezdniški znanstvenik nekaj bljuzi po televiziji? Temu vsekakor ne moremo verjeti. Znanstvenikom ne verjame niti znanost. Zakaj bi sicer imeli ponavljanje poskusov?

5:30 Dvomljivci v ugledne zvezdniške znanstvene avtoritete naj bi bili verniki!? Verniki po definiciji verujejo v avtoritete, ne pa o njih dvomijo.

5:39 "Teorije zarote"... PHA! Prozorna finta. Metanje pokvarjene, lažnive politike v isti koš z letečimi krožniki, da bi ustvarili vtis, kot da je oboje eneko neverjetno.

cca 8:00 Muuuhahaha! Kera oslarija! Projekt Manhattan se je ukvarjal z jemanjem, ne reševanjem življenj. Budala od zvezdniškega profesorja (grem stavit, da si je dal spremeniti priimet v "Oxford", da bi zvenel bolj brihtno) meče v isti koš zdravila in atomsko bombo. Potem se pa znanstveni zvezdniki čudijo, da jim nihče ne verjame.

9:43 Že spet ti "nekateri redki primeri" (*). Pa bodo že enkrat izdavili kaj naj bi bili ti redki primeri, ali ne?

10:05 "Jaz bi si želela, da bi se ljudje cepili kljub temu, da to ne bi bilo obvezno, ampak v Sloveniji žal to ni mogoče". Pha. Krota manipulatorska!

10:40 Nauk: Če že sodelujete v družboslovnih raziskava, lažite!

13:20 Metanje otroške paralize in meningitisa v isti koš z gripo in ošpicami.

19:35 "Skupno dobro" je novem velja za zločinski komunizem ki ga je treba zatreti z vsemi sredstvi.

19:52 Kaj pa če se zdravniki za kamero kakor "cepijo" s fiziološko raztopino?

20:33 Da bi družba in stroka odgovarjala za na začetku omenjene "nekatere res redke zaplete"!? Ni šans! In ravno v tem je bistvo problema s cepljenjem.

OK, glede na to, da so prišli do bistva, naprej niti ne bi komentiral. Itako so začeli nekaj bljuziti o konstruktivnem dialogu, ki glede na to, da gre tu za navskrižje interesov, ni mogoč.

____________________________________
(*) Verjetno so mislili na narkolepsijo in Guillain–Barré -jev sindrom, omembi katerega se zagovorniki cepljenja strogo izogibajo kljub temu, da ga uradno priznavajo tudi proizvajalci cepiv. Zelo huda bolezen, ki lahko povzroči trajno invalidnost. Bistveno hujša od gripe.
kislec
# 26.04.2018 ob 12:09
(tolovaj) mataj je "prijetno" popestril znanstveni krožek.

Če te hoče kdo spropagandizirat in zmanipulirat, je tvoja lastna logika in inteligenca tvoj najhujši sovražnik.
mataj, ti imaš očitno zanemarljivo velike sovražnike...
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 23:28
mataj-finance

Iz sskj-a ;

déjstvo -a s (ẹ̑) kar dejansko obstaja ali se je dejansko zgodilo

trdítev1 -tve ž (ȋ) misel, izražena tako, kot da je v skladu z resničnostjo

Tista naprava potrebuje veliko energije ;) Drgac pa kr probi , bos prvi na svetu ;)

" Bo preteklo kar nekaj časa, preden bodo tisti CERN-ov poskus ponovili- če ga sploh bodo kdaj"

Po cem to sklepas? Poskus so ze ponovili in ga se parkrat bojo ;p
pejtevennazrak
# 24.04.2018 ob 20:39
@mataj-finance
Kako pa ločiš med znanostjo z in brez narekovajev?
Šund znanost oziroma znanost z narekovaji tvezi nebuloze, ki jih v večini primerov lahko ovrže vsak, ki ima malo smisla za logiko in pet minut časa. Znanost brez narekovajev bazira na neizpodbitni utemeljenosti.
G.Bruno
# 24.04.2018 ob 16:26
mataj-finance
Dejstvo je trditev, ki jo lahko vsak preveri.
Vemo, da je jedro atoma urana 235 možno cepit. To je dejstvo. Prosim preveri.

Da ne boš čisto izgubljen - mala vzpodbuda:
How to Split Atoms In Your Kitchen - KLIK
mb128
# 23.04.2018 ob 21:39
matej-finance
Glej čemu sploh ta debata?! Ti si se pač odločil, da ne priznavaš "naših" avtoritet, naših bogov. In kaj potem? Si se pač tako odločil in res ne vem zakaj čutiš potrebo, da to svojo odločitev razglašaš urbi et orbi! Še posebej je pa več kot smešno, da to razglašaš pod rubriko, ki je namenjena tem avtoritetam, tem bogovom!
Mimogrede, da boš vedel za drugič. Ljubitelji ZIT ne poznamo oz. naj ne bi poznali nobenih bogov, nobenih avtoritet. Ljubitelji ZIT poznamo zgolj dokaze, dejstva ali pa vsaj teorije, ki so podprte s strani znanosti!
G.Bruno
# 23.04.2018 ob 21:23
mataj-finance
Torej moramo jemati tudi kreacioniste resno, da bodo potem oni jemali evolucijo resno?
In "Flath Earth Society" moramo jemati resno?
In astrologijo moramo jemati resno?

Kaj če bi vi verniki v "junk science" jemali znanost resno?

Laži in zavajanja v slovenski proticepilski bibliji - Mladina
mataj-finance
# 23.04.2018 ob 20:54
@G.Bruno,@Vongobongo

Če "cepilci" niste pripravljeni jemati resno tistih, ki ne zaupamo vašim avtoritetam, potem tudi od nas ne morete pričakovati, da vas jemljemo resno.
Otman
# 22.04.2018 ob 22:38
Od table razumem to, da je nekdo na njej preizkušal, kateri flomastri še delujejo (vijuge na desni).
kislec
# 28.04.2018 ob 10:14
Tapravega modreca spoznaš po tem, da zna drugim na fin način sugerirati da so butasti.

Drži, mene pač ne moreš šteti med "taprave modrece" - saj sem obupal nad tem, da bi tebi kaj sugeriral na fin način...
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 18:37
mataj-finance

" Znanstvena dejstva lahko preverjajo le redki in to je precej velik problem. "

Hm in kako si ti predstavljas razvoj znanosti od tukaj naprej . Ce pravis da je problem , pol najbrz imas resitev. Kako bo cim vec ljudi preverilo da se atom urana 235 da cepit in kaksno naj bo to stevilo ljudi , da ti potrdis znanost??? ;)
pejtevennazrak
# 24.04.2018 ob 18:29
@mataj-finance
Na žalost moraš tudi pri znanosti oziroma "znanosti" nekomu verjeti na besedo, nič ne pomaga. Vprašanje je samo komu.
Znanosti seveda, brez narekovajev:)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 16:43
G.Bruno

Haha nisem vedu da se je to zares zgodilo ;) Drgac pa lih gledam Young Sheldon ;) Ga obisce FBI k naroci radioaktivni material ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 14:39
G.Bruno

Sele zdaj sm prebral povezavo, ki si jo prilimal ;) Haha res zabavno ko sociolog dobi doktorat v sociologiji , pise pa o drugem podrocju znanosti ;) Obema metorjema in njej , bi mogli oduzet naziv dr. in naj ga se enkrat delajo ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 13:16
mataj-finance

Sploh ves, kaj je znanost?
G.Bruno
# 23.04.2018 ob 12:42
Vongobongo
mataj-finance
Sreco mas da si prebolel, zakaj mislis da imajo ostali tudi to sreco?


Se ti zdi, da je probolel? :)
Vongobongo
# 23.04.2018 ob 10:14
mataj-finance

Sreco mas da si prebolel, zakaj mislis da imajo ostali tudi to sreco?
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 23:34
mataj-finance

Drgac pa nisi odgovoru kako mislis resit znanost in ji zagotoviti napredek ? Tko mal me na hippye spominjas, ki so samo jamrali brez resitev ;p
mb128
# 24.04.2018 ob 21:42
pejtevennazrak
Eh ti tudi? Pa kaj onadva mandeljca, ki se mu trudita odgovarjati po svojih najboljših močeh že nista dovolj?!
Mislim le kako boš ti sam sebi dokazal da svetlobna hitrost znaša približno 300.000 km/h, hehehe, pardon, km/s? Le kaj potrebuješ za to? Potrebuješ seveda ustrezno znanje in seveda to, da si miljonar!
In če boš sam sebi že dokazal tiste km/h, pardon km/s kako pa si boš dokazal gravitacijske valove npr.?! Hja za kaj takega pa bi moral imeti poleg ustreznega znanja seveda na razpolago še vsaj kakšno miljardo!
V končni fazi bi ga lahko, če bi se seveda hotel zafrkavati, vprašal kako on zagotovo ve, da je sin svojega očeta? A DNK mogoče? Mislim le kako pa bo zaupal tisti ustanovi, ki bi analizirala ta DNK?!
In tukaj pridemu do poante vsega tega šmorna! On preprosto ne zaupa. Elitam pa sploh ne. Te kujejo že kar zaroto zoper njega ubogega pritlikavega človeka. Ima pa še en problem. Onadva mandeljca nikakor ne more zmanevrirati v pozicijo, da bi jima zavezal kravato, natančneje zapisano, ni (še) jih spravil tako daleč, da bi jima dokazal da cepiva niso nič drugega kot zarota zoper pritlikavega človeka s pomočjo katerega želijo elitneži spraviti slednjega na oni svet to pa samo zaradi tega da bi tako postali še bogatejši!
In zato nori tu gor že drugi dan. Problem je čisto sociološke in psihološke narave, ki vsaj kaže že prav zastrašujoče patološke znake!
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 18:31
mataj-finance

Ok sprejmem napako , kaj pa je pravi odgovor ??? ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 16:48
" Teorije niso podprte s strani znanosti, ampak z dokazi in dejstvi. . "

Ali

Po cesti se ne vozis z avtom , ampak z gumami ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 16:15
mataj-finance

Haha sj sem ti odgovoril ;) pa ti bom se enkrat ;) Kaj je dejstvo ; " Nekaj kar dejansko obstaja ali se je dejansko zgodilo ;p"

Ti pa neznas napisat razlike med znanostjo in dejstvi ter dokazi ;) No pa greva dalje , kaj so to nebodigatreba fenomeni ? In kako si predstavljas raziskovanje brez financnih sredstev? Loh pa nam podas , kaj znanost brez dokazov in dejstev trdi da je res ;)

Tvoj pogled na danasnjo znanost je zanicevalni , sam nevem zakaj uporabljas stvari , ki jih je ta ista znanost odkrila ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 15:45
mataj-finance

Kaj pa , ce bi se ti nehal izogibat ?????

In nam razlozil razliko med znanostjo in dokazi ter dejstvi ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 14:21
mataj-finance

Nekaj kar dejansko obstaja ali se je dejansko zgodilo ;p

Zdaj pa se enkrat preberi kako neumnost si napisal ;) In nam razlozi razliko med znanostjo in dokazi ter dejstvi ;) Blo bi fajn da definiras besedo znanost prej preden zacnes ;p

" Teorije niso podprte s strani znanosti, ampak z dokazi in dejstvi. . "
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 13:19
mataj-finance

A zdaj bos pa poleg ospic in gripe umesal se kugo? Dj se zresni malo. ;) Ce je zate fico isto k audi A3 , pol si se v svetu avtov cudak ;p
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 09:31
mataj-finance

Nerabis se še bolj zapletat ;) Si ze izjavil neumnost za katero ponosno stojis ;) Sj fico in audi A3 sta ubistvu cist ista ;p Je pa zanimivo da se ti Ospice zdijo bolezen za katero ni treba delat panike ;)

" Teorije niso podprte s strani znanosti, ampak z dokazi in dejstvi. . "

Po tem stavku , pa te se tezje resno jemljemo pod znanstvenimi clanki ;)
Vongobongo
# 24.04.2018 ob 08:37
matej-finance

Dj nam mir z temi kozlarijami. Pac te tesko resno jemljemo , po izjavi , kjer se ti zdijo ospice podobno sranje k gripa ;)
pejtevennazrak
# 24.04.2018 ob 02:50
@matej-finance
imaš ene take zanimive stavke: Teorije niso podprte s strani znanosti, ampak z dokazi in dejstvi. .
Saj sestavni del znanosti so dejstva in dokazi - to ni nekaj kar bi bilo ločeno:)

O cepivih pa ne bi, izlij svoj gnev kot veš in znaš... mene stvar zabava:)
G.Bruno
# 23.04.2018 ob 16:55
Vongobongo
G.Bruno
Nisem siguren ;) ze to da je za njega gripa in ospice podobno sranje , je kr precej zaskrbljujoče ;)

Bolj me skrbijo norice.
pejtevennazrak
# 22.04.2018 ob 23:45
Sem poslušala tri zadeve. Kar zanimive stvari.
Navajam še enih par zanimivosti za hec, če koga zanima, pa se mu ne da poslušat:
1. znanstvenik: fizik trdi, da smo škoti pa slovenci oboji škrti
2. sanje: samo 50% lahko lucidno sanja. Japonci pa že znajo brati sanje posameznih ljudi.
3. genom: v evropi obstaja enih 27? haploskupin, očitno smo Slovenci po porazdelitvi teh podobni čehom poljakom in slovakom. Islandci imajo genske podatke že za 60% ljudi.
mb128
# 22.04.2018 ob 21:36
Človek z velikim Č pač.
Ampak to bo po vsej verjetnosti od povprečnega slovenca napačno razumljeno ker ima pač povprečen slovenec drugačne prioritete, ki so žal diametralno nasprotne njegovim!
2px_orbitala
# 22.04.2018 ob 20:31
Kot človek z dolgoletnimi izkušnjami v znanosti lahko povem, da je na tabli za profesorjem storjena napaka. Kljub temu, da je čas mojega študija že dolga leta nazaj, še vedno vem precej veliko.
Koun
# 22.04.2018 ob 14:09
Sedi! Pet!
mataj-finance
# 27.04.2018 ob 19:04

kislec je napisal(-a)

mataj, ni vsak , ki ima za ženo "ksantipo", že Sokrat;
Pa ja. Tapravega modreca spoznaš po tem, da zna drugim na fin način sugerirati da so butasti.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 22:42
Popravek

Namesto

Teorije zarote so si tkzv "elitneži" izmislili zato, da lahko svoje plemenite laži in leteče krožnike mečejo v isti koš in ustvarjajo vtis, kot da je oboje enako neverjetno.

bi moralo biti

Teorije zarote so si tkzv "elitneži" izmislili zato, da lahko svoje plemenito laganje in leteče krožnike mečejo v isti koš in ustvarjajo vtis, kot da je oboje enako neverjetno.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 09:00
@pejtevennazrak

Dejstva in dokazi so bistven del klasične znanstvene metode, da. Na žalost pa je beseda "znanost" postala do kraja zbastardizirana. Malo preveč ljudi takole malo na pamet trdi da je znanstveno dokazano da raznorazne pilule za hujšanje in vodice proti pleši delujejo, cepiva, herbicidi in pesticidi pa ne škodujejo.

@Vongobongo

Ošpice in gripa podobno sranje kot klopni meningitis ali otroška paraliza vsekakor nista. Kljub temu pa cepilci vse to mečete v isti koš in okoli vsega zganjate enako paniko.
mataj-finance
# 23.04.2018 ob 23:44

G.Bruno je napisal(-a)

kreacionisti, flat earth, Mladina, zmerjanje z verniki
Napad na strašilo. Daj mi mir s takimi kozlarijami.

mb128 je napisal(-a)

Ljubitelji ZIT poznamo zgolj dokaze, dejstva ali pa vsaj teorije, ki so podprte s strani znanosti!
Bulšit. Teorije niso podprte s strani znanosti, ampak z dokazi in dejstvi. Dokazi in dejstva pa so dandanašnji žal predragi za navadne smrtnike.

Newton je svojo teorijo lahko dokazal s pomočjo neke lesene lajšte, kroglice in štoparice. Štoparice so bile v njegovih časih hudo drage, a posameznik si jih je kljub temu lahko privoščil. Med 1. in 2. svetovno vojno so si dokaze in dejstva lahko privoščili samo laboratoriji, financirani s strani države in tu in tam kake zasebne univerze. No ja, ampak ajd, še vedno lahko za par 100 ali par 1000 € vsak ponovi v svoji garaži Tesline eksperimente in celo naredi jedrsko fuzijo.

Ampak žal, najpomembnejše in najdražje eksperimente si danes lahko privoščijo samo skupine bogatih držav: Mednarodna vesoljska postaja, raznorazni vesoljski teleskopi, CERN, ipd. Kako lahko kdorkoli, razen CERN-a preveri obstoj Prekletega delca, naprimer?

Pri kliničnih študijah imamo isti problem: Drage so ko 100 zlodjev. Privoščijo si jih lahko samo največje farmacevtske multinacionalke in tu pa kam kaka državna ustanova vprašljive kredibilnosti . In študije ki jih plačujejo multinacionalke, ne služijo skupnemu dobremu, ampak njihovim profitom.
Vongobongo
# 23.04.2018 ob 16:35
G.Bruno

Nisem siguren ;) ze to da je za njega gripa in ospice podobno sranje , je kr precej zaskrbljujoče ;)
mataj-finance
# 23.04.2018 ob 11:08
@Vongobongo

Velika večina mularije iz moje generacije je prebolela otroške bolezni. Ne vem za nikogar, ki bi mu to pustilo trajne posledice, ali bi zaradi otroških bolezni celo umrl. Panika, ki jo "stroka" in fakestream mediji delajo okoli njih, je en velik nateg v stilu krilato prašičje gripe izpred parih let.

Pri hudih boleznih kot naprimer otroška paraliza ali klopni meningitis, je cepljenje upravičeno. Tveganje "nekaterih res redkih" zapletov je tu sprejemljivo. V primeru lažjih bolezni (gripa, ošpice, in podobno sranje) to tveganje po moji nestrokovni oceni ni sprejemljivo. Posledice tistih "res redkih zapletov" so enostavno prehude. In ko gre za moje zdravje in zdravje mojih otrok, ima moja nestrokovna ocena prednost pred vsako (zaupanja nevredno) stroko. To, da nam država preko zakonodaje vsiljuje uporabo nekih proizvodov, je navadna svinjarija.
mataj-finance
# 26.04.2018 ob 20:44
@kislec

Svojo trditev sem točno argumentiral. Klikni na link in preberi.

Če se ti ne ljubi, lahko na kratko povzamem. Stara IT-jevska modrost pravi: Garbage in, garbage out. Če imaš slabe podatke, ti še tako močan računalnik in napredni algoritmi ne bodo pomagali.

Ko premišljuješ o politiki, je skromnost lepa čednost. Človek se mora ves čas zavedati, da nič ne ve.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 23:52

Vongobongo je napisal(-a)

Drgac pa nisi odgovoru kako mislis resit znanost in ji zagotoviti napredek ?
Zelo dobro vprašanje. Žal, ne vem odgovora. Glede na to, da lahko samo izražam spoštovanje do problema, sem lahko kvečjemu del problema, ampak jebiga... včasih si človek pač mora priznati, da ve da nič ne ve.

Vem samo za en način, kako rešiti znanost (še posebej tisto, cepilno farmacevtsko medicinsko) in ji zagotoviti napredek: Zaslužiti milijone in milijarde in jih namenil znanosti in napredku. Ampak, žal, nisem sposoben hoditi preko trupel. Ustreli me, ampak enostavno ne morem :( Sem pač obsojen na to, da ostanem ubogi pritlikavi mali človek.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 18:59

Vongobongo je napisal(-a)

Znanosti seveda, brez narekovajev:)
Kako pa ločiš med znanostjo z in brez narekovajev? Mogoče po tem, da je ena na televiziji in druga ne?

Vongobongo je napisal(-a)

Ok sprejmem napako , kaj pa je pravi odgovor ??? ;)
Trditev, ki jo lahko vsak preveri.

Vongobongo je napisal(-a)

Kako bo cim vec ljudi preverilo da se atom urana 235 da cepit in kaksno naj bo to stevilo ljudi , da ti potrdis znanost??? ;)
Misliš da gre tu kaj na glasovanje?

Dejstvo je potrjeno, če ga lahko preveri vsak, ki to hoče in zmore. In takih je vedno manj. Preverjanje cepitve U235 je še v dometu univerze ali inštituta. Tale naprava mi ne zgleda pretirano draga. Higgsov Prekleti delec je druga štorija. Bo preteklo kar nekaj časa, preden bodo tisti CERN-ov poskus ponovili- če ga sploh bodo kdaj.

Pri kliničnih testih imamo poleg cene tudi etične zadržke. Vsaka čast, ampak končni rezultat je, da je ponovljivost poskusov tu milo rečeno vprašljiva.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 17:45

Vongobongo je napisal(-a)

" Nekaj kar dejansko obstaja ali se je dejansko zgodilo ;p"
Napačen odogovor.

G.Bruno je napisal(-a)

Dejstvo je trditev, ki jo lahko vsak preveri.
Vemo, da je jedro atoma urana 235 možno cepit. To je dejstvo. Prosim preveri.
No, viš, ravno v tem je hakeljc. O tem sem že pisal # 23.04.2018 ob 23:44 v odgovoru mb128. Znanstvena dejstva lahko preverjajo le redki in to je precej velik problem. Brez ponovljivosti poskusov ni znanosti.

Na žalost moraš tudi pri znanosti oziroma "znanosti" nekomu verjeti na besedo, nič ne pomaga. Vprašanje je samo komu. Praviloma so največji bleferji najbolj prepričljivi.

Clarkov 3. zakon (Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic) za znanost velja še bolj kot za tehnologijo.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 13:08

Vongobongo je napisal(-a)

Sj fico in audi A3 sta ubistvu cist ista ;p
V primerjavi s kamionom prav gotovo.

Vongobongo je napisal(-a)

" Teorije niso podprte s strani znanosti, ampak z dokazi in dejstvi. . "

Po tem stavku , pa te se tezje resno jemljemo pod znanstvenimi clanki ;)
Sploh veš, kaj je to dejstvo?
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 22:22

pejtevennazrak je napisal(-a)

Šund znanost oziroma znanost z narekovaji tvezi nebuloze, ki jih v večini primerov lahko ovrže vsak, ki ima malo smisla za logiko in pet minut časa.
Žal se motiš. Če te hoče kdo spropagandizirat in zmanipulirat, je tvoja lastna logika in inteligenca tvoj najhujši sovražnik.

mb128 je napisal(-a)

Eh ti tudi? Pa kaj onadva mandeljca, ki se mu trudita odgovarjati po svojih najboljših močeh že nista dovolj?!
Mislim le kako boš ti sam sebi dokazal da svetlobna hitrost znaša približno 300.000 km/h, hehehe, pardon, km/s? Le kaj potrebuješ za to? Potrebuješ seveda ustrezno znanje in seveda to, da si miljonar!
In če boš sam sebi že dokazal tiste km/h, pardon km/s kako pa si boš dokazal gravitacijske valove npr.?! Hja za kaj takega pa bi moral imeti poleg ustreznega znanja seveda na razpolago še vsaj kakšno miljardo!
Natanko tako. In milijonarji in milijarderji financirajo take dokaze in take rezultate, s pomočjo katerih lahko zaslužijo še več milijonov in milijard. Če bi se obnašali kakorkoli drugače, ne bi imeli ne milijonov, še manj pa milijard.

Hitrost svetlobe in gravitacijski valovi tem tipom visijo dol. Čudno, da se je za gravitacijske valove sploh našel kak denar. Cepiva in zdravila so seveda druga štorija. Tu se obrača zelo veliko denarja.

mb128 je napisal(-a)

V končni fazi bi ga lahko, če bi se seveda hotel zafrkavati, vprašal kako on zagotovo ve, da je sin svojega očeta?
Briga me. Sem, kar sem.

mb128 je napisal(-a)

On preprosto ne zaupa. Elitam pa sploh ne.
Tkzv "elite" si tega naziva ne zaslužijo. Prav nič elitnega ni na njih. Če jim ne zaupaš, boš imel večino časa prav.

mb128 je napisal(-a)

Te kujejo že kar zaroto zoper njega ubogega pritlikavega človeka.
To ni zarota, ampak nagon. Najmočnejši nagon, kar ga pozna človeštvo: Nagon po grabljenju in sla po oblasti.

mb128 je napisal(-a)

cepiva niso nič drugega kot zarota zoper pritlikavega človeka s pomočjo katerega želijo elitneži spraviti slednjega na oni svet to pa samo zaradi tega da bi tako postali še bogatejši!
Če tkzv "elitneži" ne bi bili pripravljeni hoditi preko trupel, ne bi bili to kar so. In nehaj že enkrat bljuzit o zarotah. Teorije zarote so si tkzv "elitneži" izmislili zato, da lahko svoje plemenite laži in leteče krožnike mečejo v isti koš in ustvarjajo vtis, kot da je oboje enako neverjetno.

mb128 je napisal(-a)

In zato nori tu gor že drugi dan. Problem je čisto sociološke in psihološke narave, ki vsaj kaže že prav zastrašujoče patološke znake!
Ne. Problem je navzkrižje interesov med posameznikom, javnim zdravstvom oziroma zdravstvenim zavarovalnicam in seveda farmacevtskimi multinacionalkami. Ampak če se že tako rad ukvarjaš s gostilniškim psihoanaliziranjem, psihoanaliziraj tole, tole in tole.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 14:55
Dejstvo je trditev, ki jo lahko vsak preveri.
mataj-finance
# 24.04.2018 ob 14:09
@Vongobongo

Ne veš kaj je dejstvo.
Kazalo