Openleaks se rojeva iz
Openleaks se rojeva iz "napak" WikiLeaksa. Foto: Openleaks.org
WikiLeaks
Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je trenutno v priporu v Angliji. Foto: Reuters

Daniel Domscheit-Berg, ki je zapustil WikiLeaks po sporu z Julianom Assangeem, namerava v prihajajočih mesecih ustanoviti Openleaks, katerega tehnologija naj bi omogočala anonimno izdajanje podatkov organizacijam oziroma časopisom, ki bi jih izbrali posamezni "ovaduhi".

Openleaks ne želi odgovornosti
Domscheit-Berg se je za alternativo WikiLeaksu odločil, ker se mu ne zdi prav, da je moč odločanja o tem, kaj se bo objavilo in kaj ne, preveč skoncentrirana. "Menimo, da se je WikiLeaks razvijal v napačni smeri. Preveč moči je skoncentrirane v eni organizaciji; preveč odgovornosti, preveč zadržkov, preveč omejevanja virov," je razložil za BBC in dodal, da si njegovo moštvo ne želi odgovornosti in odločanja o tem, kaj je pomembno za objavo in kaj je dobro za organizacijo kot celoto, da se objavi. "To je napačno vprašanje, ki ga nikoli ne bi smeli postaviti," dodaja.

V nasprotju z Wikileaksom Openleaks ne bo objavljal ali preverjal podatkov, to vlogo bo prepustil časopisom, nevladnim organizacijam, sindikatom in drugim zainteresiranim. "Prizadevamo si zgraditi skupnost različnih organizacij, ki potrebujejo anonimno pridobljene informacije," je pojasnil še en nekdanji član WikiLeaksa Herbert Snorrason. Domscheit-Berg je dodal, da so odločitev o Openleaksu kot o "kanalu" sprejeli zaradi izkušenj z WikiLeaksom, in pojasnil, da bo nova organizacija priskrbela tehnologijo, ki bo priskrbela anonimne 'poštne predale' na medmrežju za druge organizacije. S tem naj bi nastala mreža, ki bi jo poganjala Openleaksova tehnologija za ohranjanje anonimnosti virov in varnosti dokumentov.

Vir "ponuja" dokumente
Posamezniki, ki želijo razkriti določene informacije, bodo lahko predložili dokumente posamezni organizaciji, ki bi nato lahko ekskluzivno uporabila te dokumente za določen čas, ki bi ga določil vir. "Če se po tem času določena organizacija ne bi odločila za objavo, bi dokument delili s preostalimi naročniki v sistemu," je Domscheit-Berg pojasnil, kako naj bi izdajanje oziroma objavljanje dokumentov potekalo.

Poleg tehnologije naj bi Openleaks nudil tudi pravne nasvete organizacijam o ravnanju z občutljivim materialom in njegovim objavljanjem.