Vetrovi na dveh kilometrih višine so precej močnejši kot pri tleh. Foto: Youtube
Vetrovi na dveh kilometrih višine so precej močnejši kot pri tleh. Foto: Youtube

Poskusi, da bi pridobivali čisto energijo s pomočjo vetra na velikih višinah, potekajo na območju vojaške baze v bližini Lizbone, piše portal euronews.com. Koncept je v osnovi precej preprost.

Balon v obliki valja - ta je napolnjen s 180 kubičnimi metri od zraka lažjega helija - vrtijo elektromotorji in na ta način izkoriščajo t. i. Magnusov učinek (vrtenje valja povzroča diferencialni tlak, to pa posledično dvižne sile). Napihnjeni valj je z jeklenim kablom pričvrščen na kolo električnega generatorja in ko se vzpenja, vrti kolo ter tako proizvaja električno energijo. Na neki točki je treba balon seveda znova potegniti nazaj k tlom, kar pa po besedah inženirjev porabi le okoli 20 odstotkov proizvedene energije, nato pa se ga lahko znova spusti v nebo.

"Cilj naše platforme je izkoristiti vetrove na večjih višinah. S trenutnim konceptom lahko dosežemo višine do dveh kilometrov, kjer so vetrovi do osemkrat močnejši kot pri tleh, prav tako pa so zračni tokovi tudi bolj stalni. Na ta način nam sistem lahko proizvede več energije," je pojasnil Omnidejin inženir Pedro Silva.

A možnosti uporabe se tu šele začnejo, saj je mogoče na obstoječo platformo naložiti tudi kakšen drug tovor, npr. toplotne kamere, ki bi lahko stalno nadzorovale požarna območja. Testni sistem lahko proizvede v povprečju 30 kW električne energije, inženirji pa že razmišljajo, kako vanj vstaviti več balonov in tako pomnožiti njegovo proizvodnjo energije.