Uživanje svežih borovnic je zelo zdravo in znižuje možnosti za razvoj diabetesa tipa 2. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Uživanje svežih borovnic je zelo zdravo in znižuje možnosti za razvoj diabetesa tipa 2. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Kdor uživa katero koli sadje trikrat tedensko, pa ima za dva odstotka manj možnosti, da zboli za diabetesom tipa 2, so pokazali izsledki. Japonski, britanski in singapurski strokovnjaki so pregledali podatke treh obsežnih študij, ki so jih izdelali v ZDA, v njih pa je sodelovalo več kot 187.000 oseb.

Podatki so pokazali, da jih je med sodelujočimi 6,5 odstotka zbolelo za diabetesom tipa 2. Strokovnjaki so podrobno pregledali podatke o prehranjevalnih navadah sodelujočih, ki so morali vsake štiri leta odgovarjati na vprašanje o uživanju sadja. Izkazalo se je, da imajo osebe, ki so trikrat tedensko jedle borovnice, grozdje ali rozine, pa tudi jabolka in hruške, občutno manj možnosti, da zbolijo za diabetesom tipa 2, poroča britanski BBC. Pozitivne učinke na možnost za obolelost ima sicer vse sadje.

Strokovnjaki pravijo, da bi lahko imeli našteti sadeži pozitiven učinek, ker vsebujejo visoke deleže antocianinov. Poskusi na miših so pokazale, da antocianini spodbujajo absorpcijo glukoze. Omenjeni sadeži pa vsebujejo tudi polifenole, ki so znani po svojih pozitivnih učinkih na zdravje.

Raje uživajte sveže sadje kot sokove
Študija je tudi pokazala, da uživanje sadnih sokov namesto sadja nima pozitivnih učinkov na tveganje za obolelost za diabetesom tipa 2, obratno pa je precej drugače. Če oseba namesto pitja borovničevega soka trikrat tedensko uživa sveže borovnice, ima 33 odstotkov manj možnosti, da zboli za diabetesom 2. Če se enako zgodi z grozdjem in rozinami, se tveganje zmanjša za 19 odstotkov, s kombinacijo katerega koli sadja pa za deset odstotkov.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je najboljši način za znižanje tveganja za diabetes tipa 2 uravnotežena in zdrava prehrana, ki vključuje raznoliko sadje in prehrano, hkrati pa je potrebna tudi fizična dejavnost.

Matthew Hodds, vodilni raziskovalec sladkorne bolezni v Veliki Britaniji, je dejal, da študija ponuja nove dokaze o tem, da uživanje raznolikega sadja predstavlja ključen del uravnotežene prehrane, ki zmanjšuje tveganje za diabetes 2. Hkrati pa opozarja, da je potrebno biti previden pri povezovanju točno določene vrste sadja in diabetesa tipa 2.