Glavni namen Noči raziskovalcev je spodbujati znanost in navdušiti mlade za poklic znanstvenika, raziskovalca. Foto: BoBo
Glavni namen Noči raziskovalcev je spodbujati znanost in navdušiti mlade za poklic znanstvenika, raziskovalca. Foto: BoBo

S tem se je Slovenija pri organizaciji dogodka, ki poteka že od leta 2005 in je samo lani po vsej Evropi privabila kar 1,3 milijona obiskovalcev vseh starosti, pridružila več kot 300 mestom v 29 evropskih državah.

Osrednji del programa bo potekal v Ljubljani na Kongresnem trgu, kjer se bodo na glavnem odru zvrstila različna zanimiva interaktivna predavanja in diskusije iz različnih znanstvenih področij. Ob tem bo na ogled še vrsta različnih stojnic, na katerih se bodo predstavili slovenski raziskovalci, program pa bo povezoval Sašo Hribar. Noč raziskovalcev bo v slovenski prestolnici potekala še v Krajinskem parku na Ljubljanskem barju, v Gimnaziji Šentvid, Gozdarskem inštitutu Slovenije ter na fakulteti za računalništvo in informatiko in na ekonomski fakulteti.

V Novem mestu bodo zanimive vsebine s področja raziskovanja predstavljali na fakulteti za zdravstvene vede, visoki šoli za tehnologije in sisteme, prav tako na fakultetah za poslovne in upravne vede ter za informacijske študije.

V Izoli predavanje o svetu mikroorganizmov
Izolska fakulteta za vede o zdravju bo v sodelovanju z Institutom Jožefa Stefana na različnih tematskih postajah, v kabinetih in laboratorijih, predstavila posamezna področja delovanja, s posebnim poudarkom na praktičnih primerih in postopkih. Obiskovalcem bo na voljo Infotočka z informativnim gradivom, od 10. do 11. ure pa bo delavnica s predavanjem raziskovalcev Lapanjevega laboratorija o nevidnem svetu mikroorganizmov.

Letošnja Noč raziskovalcev se bo selila tudi na zanimivo prizorišče v Planici, in sicer v tamkajšnji Center za biomedicinske planetarne raziskave, ki je del olimpijskega športnega centra in deluje v okviru Instituta Jožefa Stefana. Center bo predstavil izvajanje vrhunskih raziskav na področju simulacij bivanja v vesolju ter bivanja v planetarnih habitatih, saj njihova edinstvena oprema omogoča simulacijo breztežnosti ter bivanja na povečani nadmorski višini.

V Mariboru promocija poklica raziskovalca
Del projekta je bila vsako leto tudi mariborska univerza, ki pa letos ni bila uspešna na razpisu za evropska sredstva. Kljub temu so se zaradi zelo pozitivnih izkušenj iz preteklih let raziskovalci odločili nadaljevati popularizacijo poklica. Tradicionalno prizorišče dogajanja bo tudi letos v "raziskovalnem mestu" v trgovskem centru Europark, kjer bodo obiskovalci lahko znova zabavno raziskovali, odkrivali in spoznavali novo. Kot poudarjajo na mariborski univerzi, je glavno sporočilo dogodka promocija poklica raziskovalca, pomena tega poklica za širšo družbo, na njem bo mogoče dobiti nasvet, kako postati raziskovalec, ter priložnost preizkusiti se kot raziskovalec na različnih področjih.

Namen tradicionalne prireditve je še vedno približati poklic raziskovalca širši javnosti, predvsem mladim, je priložnost, ki ponuja vpogled v razvoj lastne osebnosti in kariere na zelo različnih področjih. Za tiste, ki se že odločajo za nadaljnjo izobraževalno pot, je obisk dogodkov dobra priložnost, da na enem mestu obiščejo in podoživijo številna raziskovalna področja in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.