Ponazoritev orbit asteroida, Zemlje okoli Sonca. Foto: Nasa
Ponazoritev orbit asteroida, Zemlje okoli Sonca. Foto: Nasa

Novoodkriti asteroid nosi oznako 2016 HO3 in ob kroženju okoli Sonca (kar počnejo vsi objekti v Osončju) kroži tudi okoli Zemlje, so sporočili z ameriške vesoljske agencije Nasa. Od nje je preveč oddaljen, da bi lahko dobil naziv Zemljine lune, je zgolj kvaziluna oz. kvazi naravni satelit.

Za zdaj kaže, da se je drobni asteroid v okolici modrega planeta zadrževal vsaj sto let in da bo tako ostalo vsaj še nekaj stoletij.

Njegova usoda bo torej drugačna od 2003 YN107, še ene kvazilune, ki se je v okolici Zemlje obirala nekaj časa, nato pa jo je približno desetletje nazaj odneslo drugam.

Približno polovico svoje poti okoli Sonca 2016 HO3 preždi nekoliko bližje zvezdi kot Zemlji; pri tem pa se nahaja pred planetom. Drugo polovico poti je drugače; bližje je planetu, toda nahaja se za nami (predstavljeno v videu na dnu novice).

Ujet v ples z Zemljo
Njegova orbita je nekoliko zamaknjena od Zemljine, nekaj časa je višje, drugič nižje od ravnine Osončja. "V praksi je mali asteroid ujet v igri preskakovanja," so zapisali na Nasi.

"Zemljina težnost je ravno dovoljšna, da se asteroid med svojim pohajkovanjem nikoli ne oddalji več kot 100 razdalj do Meseca, a približa se ji na največ 38 razdalj," je povedal Paul Chodas, vodja Nasinega oddelka za preučevanje bližnjezemeljskih objektov (NEO).
Mesec je edini Zemljin stalni naravni satelit. Od nje je v povprečju oddaljen 385.000 kilometrov, torej se 2016 HO3 največ oddalji pri 38 milijonih kilometrov, najbližje pa nam je pri 14 milijonih kilometrov.

Zemlji najbližji planet je Venera s povprečno oddaljenostjo okoli 40 milijonov kilometrov.

2016 HO3 so odkrili konec aprila letos s havajskim teleskopom Pan-STARRS 1. Velikost asteroida so ocenili med 40 in 100 metrov.
Video: Ponazoritev orbite asteroida