Znanost in tehnologija
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 22 glasov Ocenite to novico!
false
Domen Pregeljc je raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije opravil na Kemijskem inštitutu. Foto: BoBo

Dodaj v

Zlato naravoslovno odličje za slovenskega dijaka

Zlato medalja za raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije.
19. junij 2017 ob 18:07
New York - MMC RTV SLO, STA

Dijak ljubljanske Gimnazije Vič Domen Pregeljc je svojo raziskovalno odličnost potrdil še na mednarodni olimpijadi Genius, kjer je v kategoriji naravoslovje osvojil zlato medaljo za raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije.

Domen Pregeljc je raziskovalno nalogo s področja nevrodegeneracije opravil na Kemijskem inštitutu pod mentorstvom Urške Jug, Janeza Mavrija in Jerneja Stareta, z njo pa je osvojil prvo mesto v močni konkurenci okrog 2500 projektov iz 73 držav, prijavljenih na to naravoslovno tekmovanje. Raziskovalno delo je sicer koordinirala šolska mentorica Alenka Mozer, ki s svojimi dijaki že dolgo uspešno sodeluje na mednarodnih naravoslovnih tekmovanjih.

Pregeljc je z najsodobnejšimi orodji molekularne simulacije proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu, odgovornih za uravnavanje ravni živčnih prenašalcev.

Njegove ugotovitve predstavljajo pomemben prispevek k razumevanju nevrodegeneracije na molekularni ravni in utrjujejo vlogo računskih simulacij v interdisciplinarnih raziskavah, ki povezujejo klinično nevrologijo in kemijsko fiziko, so v sporočilu za javnost pojasnili na Kemijskem inštitutu.

Olimpijada Genius sicer promovira globalno razumevanje okoljske problematike in iskanje trajnostnih rešitev s pomočjo znanosti, umetnosti, kreativnega pisanja, inženirstva, oblikovanja in razvoja poslovanja. Vsako leto jo organizira newyorška državna univerza (SUNY) v mestu Oswego v ameriški zvezni državi New York.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
raee
# 19.06.2017 ob 18:37
Čestitam za izjemen uspeh!
OMNIC
# 20.06.2017 ob 00:31
Vse pohvale!
Mislim, da smo Slovenci in Slovenke v marsikaterem področju v svetovnem vrhu, kar je sijajno! Šport, umetnost, znanost, ekologija, inovacije, Pipistrel, Akrapovič, Laibach, alpinisti, Karničar, Pandur, Gašper Tič, Krka, Adria, Ana Roš, Lenarčič, Štuhčeva, Prevci, Gorenje, Kolektor, Zavec, Lek, Kemijski inštitut, Kozmus...... ja, kozmični so teli naši ustvarjalci. Košarkarice - 72 aktivnih članic, pa so na EP, hokejisti z manj registriranimi igralci kot imajo ponekod drsališč, pa udeleženci OI in SP. Naj mi bo oproščeno, ker ni na mojem gornjem spisku še kakšnega presežka, ampak jih je še kar nekaj.
mb128
# 19.06.2017 ob 19:02
Čestitke!
Mislim dvakrat lahko ugibate kje bo študiral?
vranek
# 20.06.2017 ob 10:37
Kekec ne more drzava proizvajat zgodb. Ti napacno zastavljas projekt. Država da okvir. To je to. Nudi mu pogoje in pokazal je, kaj zmore in kaj obeta. Doštudiral bo, od tidtih, ki sd bofo zagrebli za njega, je odvisno za koga bo delal. Za Akrapoviča, Krioniko iz Mengša, UKC ali Lek ali S. korejo.
Cisto vseeno. Slovenec, ki orje ledino po še enem precej neznanem področju. Super. Čestotke.
Ozkost v delovanju je zavirajoča. Znebi se take lokalne miselnosti. Fundamentalnih znanj ne mores patentirat. Le postopke resitev.
Wasabi
# 20.06.2017 ob 01:21
Ta ne more biti glavca pa pol, ta mora biti glavca na deseto;) Bravo Domen Pregeljc!
BigMac
# 26.06.2017 ob 15:53
mb128
Kje bo studiral?
lojze001
# 24.06.2017 ob 21:20
https://www.youtube.com/watch?v=UCzVTnYZ
meo&ab_channel=DomenPregeljc

Karkoli kdo to relativizira, cetudi bi upraviceno, meni taka novica polepsa dan in se malo prepustim evforiji. Se je upanje. Ni se vsem social media zmesala pameti.
Kekec035
# 20.06.2017 ob 05:55
Vredno spoštovanja, ni kaj. Samo kaj, konpa potem vsa ta pamet gre daleč proč od slovenije. Na žalost je slov. družba preveč nevoščljiva da bi se enkrat na naslovnicah znašel maslov v stilu

"Slovenski znanstveniki patentirali postopek .... investitorji se drenjajo za investicije v xxx industrijo, borzni indexi in BDP nezadržno rastejo"

Takšna poročila so potem raje rezervirana za resnično sposobne deužbene sisteme. Samo eno takšno globalno zgodbo poznam ... "Talking Tom". Ampak taledva nista zmagala na nobeni znanstveni olimpijadi.

Dajmo raje gledati, da bomo ustvarili pogoje, pod katerimi bodo lahko slovenski mladi znanstveniki ustvarjali globalne zgodbe. Ne pa, da se vedno znova samopotrjujemo z nekimi dijaškimi in osnovnošolskimi dosežki. Pa še enkrat, ne podcenjujem dosežka našega dijaka, vendar ta novica za razliko od prej opisane sodi v kakšni srednješolski bilten. Zakaj? Ker od tega ljudje razen pet minut naslade, nimamo nič. Čisto nič!!!

Ampak ne mi spet hoditi z idejami, da smo pač premali za kaj takega. Sami očitno želimo biti mali, če se takšne zgodbe znajdejo na prvih straneh nacionalnih medijev. Rezultati dragi moji, rezultati ....!!!
Kazalo