Foto: Canva
Foto: Canva

V petek, 16. junija 2023, ob 14. uri, na Pediatrični kliniki v Ljubljani gostuje dr. Manuela Filippa, raziskovalka Univerze v Aosti in Univerze v Ženevi, glasbenica, pedagoginja in razvojna psihologinja, ki so jo bogate osebne in poklicne izkušnje privedle k raziskovanju glasu ob samem začetku življenja. Preučuje, kako na novorojenega otroka – posebej se posveča nedonošenčkom – vpliva materin glas. Kako ta neposredno vpliva na stabilnost življenjskih funkcij, na zaznavanje bolečine, dolgoročno pa tudi na umski in čustveni razvoj dojenčka.

V okviru predavanja bo predstavljen teoretični okvir zgodnjega glasovnega stika, utemeljitve in sistematičen pregled dognanj na to temo. V okviru drugega dela bo predstavljen učinek zgodnjega glasovnega stika na razvoj nedonošenčkov in njegov potencial za intervencije v družini, na osnovi video primerov in študij, podprtih z dokazi. Predavanje se bo zaključilo s konkretnimi priporočili za izvajanje zgodnjega glasovnega stika v klinični praksi.

Dr. Manuela Filippa, foto: SOJ RTV SLO/osebni arhiv
Dr. Manuela Filippa, foto: SOJ RTV SLO/osebni arhiv

Dr. Manuela Filippa je bila leta 2021 gostja v oddaji Radia Slovenija B-AIR Zvočenja. Posnetek pogovora z Igorjem M Ravnikom hranimo v radijskem arhivu. https://www.rtvslo.si/radio/podkasti/b-air/173251254/174782422

Učna delavnica Glas, zvok in glasba v enoti intenzivne terapije. Predstavljena bo klinična uporaba človeškega glasu, zvoka in glasbe pri bolnih novorojenčkih s primeri dobre prakse. Prek vodenih video primerov bo občinstvo delavnice lahko opazovalo odzive nedonošenčkov na zgodnji glasovni stik. Predvajana bo vrsta posnetkov, s ciljem prepoznavanja glavnih akustičnih in vedenjskih značilnosti zgodnjega stika med starši in dojenčki. Posebna pozornost bo posvečena videokorpusu nedonošenčkov med hospitalizacijo.

Dogodek, ki bo v angleškem jeziku, organizirata Radio Slovenija v okviru projekta B-AIR in Pediatrična klinika, Klinični oddelek za neonatologijo. Predavala bosta dr. Igor M. Ravnik in dr. Manuela Filippa. Celoten program v slovenščini in v angleščini se nahaja na povezavah.

O projektu B-AIR

Predavanje in delavnica sta del triletnega projekta B-AIR. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.