Oblikovanje: Neža Palčič za Zadrugo Traparij
Oblikovanje: Neža Palčič za Zadrugo Traparij

Od četrtka, 15. junija 2023, do nedelje, 18. junija 2023, bo na več lokacijah po Ljubljani GlobalSpecifiCity/(Za)slišati svet B-AIR Festival zvoka. V štirih dneh bo na Radiu Slovenija, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Atriju ZRC SAZU in Moderni galeriji niz koncertov in zvočnih dogodkov namenjenih dojenčkom, malčkom, njihovim staršem in vsem ljubiteljem glasbe in zvoka.

Gregor Pirš, foto: Adrian Pregelj/RTV SLO
Gregor Pirš, foto: Adrian Pregelj/RTV SLO

Predstavljeni bosta dve novi simfonični deli za dojenčke in malčke, predvajana zvočna dela in izvedeni performansi in zvočne instalacije. Za poslušanje bo na voljo tudi platforma AIR – umetniški spletni radijski kanal, podprt z inovativno tehnologijo, ki nastaja v sodelovanju z Institutom "Jožef Stefan". Na festivalu bodo poleg slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo doma in v tujini, sodelovali tudi belgijski, bosanski in nemški

Več o programu si lahko preberete na tej povezavi.

umetniki.

Gregor Pirš, urednik uredništva za resno glasbo programa Ars, je o prihajajočem festivalu povedal: "Festival predstavlja različne vidike tega, kar na glasbenem področju snujemo v zadnjih letih, vse od začetka projekta B-AIR. Skupni imenovalec tega je povezati medij, znanost in umetnost v iskanju nove občutljivosti približevanja zvočne umetnosti temu, čemur pravimo otroška psiha. Na eni strani je najmlajše občinstvo, ki postane odjemalec ‘odraslih’ umetniških del, na drugi pa so umetniki sami. Ti se, ob preučevanju znanstvenih raziskav o vplivu zvoka in pa ob srečanju z najmlajšim občinstvom (dojenčki, malčki in ranljive skupine) predajajo novi umetniški izkušnji, in ta ima, vsaj po našem mnenju, velik transformacijski potencial."

Svetlana Maraš, skladateljica, foto: Branko Starčevič/RTV SLO
Svetlana Maraš, skladateljica, foto: Branko Starčevič/RTV SLO
Matej Bonin, skladatelj, foto: osebni arhiv/RTV SLO
Matej Bonin, skladatelj, foto: osebni arhiv/RTV SLO

Četrtek , 15. junija 2023, bo namenjen predstavitvi dveh novih simfoničnih del za dojenčke in malčke. Matej Bonin z novostjo Perpetuum mobile II in Svetlana Maraš z delom Defiance of the Glorious Children sta skladatelja, ki sta po Larisi Vrhunc v okviru projekta B-AIR ustvarila novi deli za mlado občinstvo. Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Stevena Loya ju bo izvedel v Studiu 26 Radia Slovenija, ob 17.00 (za dojenčke, malčke in njihove starše) in ob 19.30 (za odrasle). Prijave na koncert ob 17-ih so možne na tej povezavi, za koncert ob 19-ih pa tukaj. Vstopnine za koncert ni, število mest omejeno. Neposredni prenos se bo začel na programu Ars ob 19.30.

Haris Sahačić, foto: osebni arhiv/RTV SLO
Haris Sahačić, foto: osebni arhiv/RTV SLO

»V petek, 16. junija 2023, bo ob 18.00 v atriju ZRS SAZU predstavitev projekta Zvok kot nit življenja (Sound Lifeline), ki je nastal v okviru Mednarodne univerze Burch (International Burch University) iz Sarajeva, enega od partnerjev B–AIR projekta.

Projekt temelji na akademskih raziskavah in posnetih pričevanjih petnajstih preživelih obleganja Sarajeva in vključuje tri umetniške elemente. Dokumentarni film Pripoved o obleganju (Narrating the Siege) s pričevanji o spominih na zvoke vojne avtorjev Lejle Odobašić Novo in Emirja Klepa, elektroakustično zvočno kompozicijo Simfonijo obleganja (Symphony of the Siege), ki jo je ustvaril skladatelj Haris Sahačić, ter zvočno kompozicijo Mir (Peace), ki je nastala na podlagi glasbeno terapevtskih raziskav Mirsade Zećo.« V petek bo projekcija filma ob 18.15 in ob 20h, v soboto pa ob 13., ob 14. in ob 15. uri.

V avditoriju Moderne galerije bo belgijski avtor Aernoudt Jacobs v živo izvedel avdiovizualno instalacijo What Dogs Hear/Kaj slišijo psi, ob 15., 16. in 17. uri pa performanse, na katerih bodo sodelovali tudi vokalisti Ina Puntar, Tea Vidmar, Žiga Jenko in Tisa Neža Herlec.

Aernoudt Jacobs, foto: osebni arhiv/RTV SLO
Aernoudt Jacobs, foto: osebni arhiv/RTV SLO

Poslušalci programa Ars bodo umetniški program lahko slišali tudi v pogovorih in oglašanju s prizorišč: delo What Dogs Hear/Kaj slišijo psi že med 13.05 in 14. uro, od 18. do 19. ure pa še elektroakustično zvočno kompozicijo Harisa Sahačića in radijsko predelavo instalacijskih pričevanj Mirsade Zećo, ki sta del projekta Sound Lifeline.

Irena Pivka in Brane Zorman, foto: Matjaž Rušt/RTV SLO
Irena Pivka in Brane Zorman, foto: Matjaž Rušt/RTV SLO
Sodelujoči umetniki prihajajo iz štirih držav

Na tej povezavi so predstavitve vseh sodelujočih umetnikov.

Tomaž Rauch, foto: Miha Rauh/RTV SLO
Tomaž Rauch, foto: Miha Rauh/RTV SLO

Sobota, 17. junij 2023, bo festivalsko najbolj pester dan. Dogajalo se bo predvsem v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in pred njim. Ob 11-ih bo na odru pred MSUM predstavljena skladba Tomaža Raucha Zazibam svet z živim nastopom avtorja; znova bo predstavljena istega dne ob 19-ih. Ob 12-ih bo na istem odru predstavljena platforma AIR – umetniški spletni radijski kanal, podprt z inovativno tehnologijo. Ob istem času bosta v notranjih prostorih MSUM-a predstavljeni dve zvočni instalaciji: Poj, blazina, poj Irene Pivka in Braneta Zormana ter Zvočno popotovanje avtorja Blaža Pavlice. Na istem kraju bo tudi razstava otroških slik, ki so nastale v slovenskih vrtcih v okviru marčnega Festivala radijske igre za dojenčke in malčke Poslušati skupaj. Ob 16., 17. in 18. uri bo duo Merzouga na odru pred MSUM izvedel improvizacijo z naslovom From Womb to World to World of Wonders/Od maternice v svet in svet čudes.

Duo Merzouga, foto: Michael Englert/RTV SLO
Duo Merzouga, foto: Michael Englert/RTV SLO

Tudi v soboto bo program Ars z neposrednim prenosom iz MSUM na Metelkovi v Ljubljani spremljal festivalsko dogajanje. Od 12.05 do 13.00 bo odprtje instalacij (Poj, blazina, poj in Zvočno popotovanje) in pogovor z vsemi tremi avtorji. Radijski program bo spet tekel živo med 17-o in 18-o s članoma dua Merzouga in ter med 19-o in 20-o s Tomažem Rauchom.

Festival se bo končal v nedeljo, 18. junija 2023, ko bodo obiskovalci lahko obiskali instalacije Irene Pivka in Braneta Zormana, Blaža Pavlice v MSUM, Aernoudta Jacobsa v Avditoriju MG in Harisa Sahačića v Atriju ZRC SAZU, na odru pred MSUM pa bo mogoče poslušati platformo AIR.

O festivalu in o projektu B-AIR

Festival nastaja v okviru Tretjega programa Radia Slovenija – programa Ars in je del aktivnosti ob njegovi 60-letnici. Sodelujejo tudi društvo Ljudmila, laboratorij za znanost n umetnost, Kulturno umetniško društvo Mreža, samozaposlena v kulturi Nataša Serec, ZRC SAZU, Imago Sloveniae in Flanders – state of art.

Festival je del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo.

Več o projektu na spletnih straneh rtvslo.si/b-air in b-air.infinity.radio.

B-AIR Festival zvoka na Radiu Slovenija

Vsebine nastale v okviru B-AIR Festivala zvoka.