Foto: Mount Mézenc, 2022, master terrain, esaaa - Photo N. Tixier
Foto: Mount Mézenc, 2022, master terrain, esaaa - Photo N. Tixier

V prvem avgustovskem tednu se bo francoski paviljon Ball Theater spremenil v radijsko gledališče oziroma zvočni laboratorij Radio Utopia. S svojimi deli se bodo v radijskem gledališču predstavili tudi francoski, srbski, grški in slovenski partnerji mednarodnega projekta B-AIR. Triletni mednarodni projekt, ki se letos končuje, vodi Radio Slovenija. V okviru Radia Utopia bosta predstavljena koncert za dojenčke in malčke Tako tiho (posnetek koncerta, ki je bil premierno predstavljen januarja letos je shranjen v arhivu RTV 365) in radijska igra za dojenčke Morje (posnetek je tudi na voljo v arhivu RTV 365).

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Mirko Štular, v. d. direktorja Radia Slovenija, je ob tem povedal: »Raznovrstnost in pestrost področij, kamor je s številnimi umetniškimi, glasbenimi, novinarskimi, izobraževalnimi in drugimi avdiovsebinami posegel projekt B-AIR, se kažeta tudi v predstavitvi projekta v okviru francoskega paviljona. Vesel sem, da sta med njimi tudi dve deli, nastali na Radiu Slovenija. Vnovično izpraševanje prihodnosti sveta je dandanes nujno, vloga zvoka v razvoju človeka v tem svetu prihodnosti pa odpira številna vprašanja, vidike, dileme, ki jih na najrazličnejše načine poudarja tudi projekt B-AIR

Radio Utopia kot sprejemna in oddajna antena razširja izkušnjo razprave, zaznavanja zvoka in izmenjave zunaj geografskih in časovnih meja, pravita Carlotta Darò in Nicolas Tixier, ki sta zasnovala zvočni laboratorij. Program Radia Utopia namreč vključuje zvočne instalacije, radijske programe, oddaje in zvočne performanse. Vsak dan bodo posamezniki, ki se tako ali drugače ukvarjajo z zvočno podobo sveta, razpravljali in poslušali pričevanja in dokumente o različnih temah, kot so poslušanje sveta, trajnostni zvok, utopična ozemlja, slišeča mesta, zvočne prihodnosti in zvočna fiktivna arhitektura.

Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Med tednom bo predvajanih tudi več kot 150 »Novic iz vsega sveta«, ki vabijo obiskovalce in obiskovalke, da ob pomoči posnetkov, ne daljših kot sedem minut, skušamo bolje razumeti naš čas, se naučiti poslušati drugače in slišati nove glasove od tod in drugod. »Antena« zvočnega laboratorija Radia Utopia je zajela in bo pet dni oddajala raznovrstne zvočne drobce, povezovala radijsko gledališče številnih francoskih in tujih ustvarjalcev iz različnih delov sveta, institucij, raziskovalcev, umetnikov in akustike. Program bo zelo dinamičen, spreminjajoč se, s prostorskimi instalacijami in možnostjo sprehajanja po notranjih in zunanjih prostorih paviljona prek mini zvočnikov, obdanih z zvoki z vsega planeta, zbranimi na podlagi odprtega razpisa.

Celoten program Radio Utopia (v angleščini in francoščini) je na voljo na povezavi francoskega partnerja projekta B-AIR Cresson. Program Radia Utopia so podprli International Ambiances Network, B-AIR – Art Infinity Radio, École Supérieure d’Art Annecy Alpes, D-ARCH ETH Zurich, Radio France Internationale in Translitteræ-Université PSL.

Francoski paviljon na 18. Mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah (lokacija Giardini)

Režija: Carlotta Darò, laboratorij LIAT, ENSA Paris-Malaquais,
Nicolas Tixier, laboratorij AAU, Équipe Cresson, ENSA Grenoble/ UGA
Sodelujejo: juL McOisans, Cédric Pichat in Marc Higgin, Sébastien de Pertat, Théo Marchal
Komisarji francoskega paviljona: Muoto (Gilles Delalex, Yves Moreau), Georgi Stanishev
Ball Theater je projekt Gillesa Delalexa, Yvesa Moreaua (Muoto) in Georgija Stanisheva kot glavnih kustosov, Josa Auzendeja kot pridruženega kustosa, Clémenca La Sagna in Georgija Stanisheva kot scenografov in programske voditeljice Anne Tardivel. Več informacij na povezavi.

O projektu B-AIR

Predstavitev na Mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah je del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo.
Več o projektu na spletnih straneh rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.