V Haagu je potekala 69. mednarodna skladateljska tribuna Rostrum, edinstven forum za radijsko izmenjavo in ocenjevanje posnetkov sodobne glasbe. Delegati 22 radijskih postaj so med devet priporočenih del izglasovali tudi delo Larise Vrhunc Tako tiho v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigentke Catherine Larsen-Maguire.

Skladba je nastala v okviru projekta B-AIR, izvedena je bila na več koncertih za dojenčke, malčke, otroke z motnjami v razvoju, njihove starše in spremljevalce, sledila pa je še izvedba v klasičnem koncertnem kontekstu za odraslo publiko.

Priporočena dela so deležna še posebej pogostega predvajanja na radijskih postajah, visoka ocena delegatov, strokovnjakov za sodobno glasbo pa potrjuje večplastno umetniško vrednost skladbe, ki jo je Larisa Vrhunc ustvarila z mislijo na mlade poslušalce.

Več o simfoničnem delu Tako tiho v januarskem sporočilu za javnost in fotoreportaži s koncerta.

Med mladimi skladatelji zmagal Slovenec

V kategoriji skladateljev pod 30. letom starosti je letos največ točk prejela skladba The Card Players za godalni orkester slovenskega skladatelja Matica Romiha, rojenega leta 1996. Skladba The Card Players izhaja iz slike Kvartopirci baročnega slikarja Almanacha, katere motivi so igranje kart, veseljačenje, družabnost in sproščenost.

O projektu B-AIR

Simfonično delo je del triletnega projekta B-AIR. Projekt, kjer devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Cilj projekta je ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.

RTV SLO/Canva
RTV SLO/Canva