Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Evgen Bavčar ima poseben ritual. Že dobrih štirideset let v rodnem Lokavcu snema petje slavčka v majski noči. Slavec Evgenu Bavčarju sporoča, da v noči ni sam. A to ni samo zgodba o njunem sobivanju. Pod plaščem noči, v dvojini in v sodelovanju s slavcem, zgodba razpre krila od Lokavca do Caprija in odpre razmisleke o slepoti in zaslepljenosti, eksistencialnih bližinah in oddaljenostih, o položaju slepih skozi čas in vprašanju: zakaj bi užitek noči ne bil enak užitku dneva?

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

"Ko sem že celo vrsto let snemal slavčka tukaj, pa tudi na drugih krajih, mi je prišla v roke, oziroma me je prijatelj opozoril na knjigo Villa San Michelle, Axla Muntheja. In ta tekst me je prevzel. Začel sem na čisto drugačen način poslušat slavčke, čeprav sem že prej vedel, da v nekaterih krajih ptiče oslepijo, bodisi slavčke bodisi druge ptiče, zato, da si mislijo, da je noč," je povedal Evgen Bavčar v radijskem dokumentarcu.

Nočno potovanje na plano dneva razprostira globoka vprašanja o človekovem obstoju, razlikah, izkoriščanju, boju za pravičnost, okolju, svobodi in intimni želji po dvojini, Soncu in novi pomladi.

Radijski dokumentarec je skupni projekt Prvega, Programa Ars in Vala 202 in je bil posnet spomladi 2023 v Lokavcu pri Ajdovščini, na otoku Capri in v Neaplju. Idejna zasnova Mojca Delač in Luka Hvalc, scenarij Mojca Delač, Saška Rakef in Luka Hvalc v sodelovanju z ddr. Evgenom Bavčarjem, režija Saška Rakef, dramaturgija Saška Rakef, Mojca Delač in Luka Hvalc, zvočni mojster Urban Gruden.

Javna predstavitev radijskega dokumentarca bo v torek, 3. oktobra 2023 ob 19.00 v Švicariji Ljubljani, isti dan, ob 20.00, bo dokumentarec premierno predvajan tudi v radijskem etru na Prvem, oktobra pa še na programu Ars in Valu 202. Po predvajanju bo na voljo tudi med podkasti Radia Slovenija.

"…Ko rečem midva, se pravi da postanem odgovoren tudi za neko drugo drobno eksistenco, ki segreva svoj nov rod skrit v grmovju, ki me spominja tudi po tej plati, da je prejšnji dan sijalo sonce, da je nekoč sijalo sonce tudi meni in da mi slavček v svojem petju posreduje svetlobo oziroma energijo tistega Sonca, ki sem ga spoznal kot otrok," še doda Evgen Bavčar.

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

"Naše ključno vodilo in iztočnica za zgodbo je bil zvok. Mislim, da je jasno, da je ta za Evgena Bavčarja mnogo več kot le slušni dražljaj. Je svet, so barve, ljudje, podobe. Je orientacija v prostoru, času in odnosih. In on? En sam navdih! Naša nosilna zgodba se je rodila spontano, med raziskovanjem in prvimi pogovori v Ajdovščini. Prav potihoma je tako močno kljunila v ustvarjalno lupino, da se je osvobodila in poletela. Za nami je zares neverjetno popotovanje, ki je, upam si reči, vse ustvarjalce globoko in intimno nagovorilo. Upam, da bo tudi poslušalke in poslušalce!" je o nastanku radijskega dokumentarca povedala Mojca Delač iz Prvega programa Radia Slovenija.

Ddr. Evgen Bavčar je filozof, umetnik, esejist, pisatelj, kulturnik in borec za pravice slepih. Sam je vid izgubil pri rosnih enajstih letih, zato v njegov svet svetlobe in vidnih zaznav ostaja v spominih ujeta domovina, zlasti rodni Lokavec. Že vrsto desetletij Evgen Bavčar svojo zgodbo piše tudi po svetu, zlasti v Parizu, kamor sta ga študij in raziskovanje odpeljala že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zvok je za Evgena Bavčarja tisti spremljevalec, ki mu riše podobe okolice, sveta, ljudi, dogajanja in občutij.

Potovanje na robu noči bo tudi del dogodka Avdiofestival, ki ga organizira Radio Slovenija, ki se bo odvijal v ponedeljek, 9. oktobra 2023, v Cukrarni v Ljubljani, ko bomo iskali zvočne luči noči, debatirali o vlogi sodobnega radia za tiste, ki ne vidijo in o ustvarjalnosti slepih in slabovidnih. Več informacij na spletni strani dogodka.

Foto: Evgen Bavčar
Foto: Evgen Bavčar

O projektu B-AIR

Radijski dokumentarec je del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz sedmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v razvoju človeka. Projekt B-AIR nastaja v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, nevrofiziologije, nevropsihologije, psihoakustike, muzikoterapije, glasbene pedagogike idr. Projekt je finančno podprt v okviru programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in b-air.infinity.radio.

Foto: RTV SLO/Canva
Foto: RTV SLO/Canva