Abel Ferrara v Linhartovi dvorani na odprtju Liffa. Foto: BoBo
Abel Ferrara v Linhartovi dvorani na odprtju Liffa. Foto: BoBo

V uvodu je občinstvo pozdravil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj jubilejnega 30. Liffa, in odprl festival.

Začetek festivala je pospremil programski direktor Simon Popek, na oder pa so povabili še prvo direktorico festivala Jelko Stergel, ki ji je generalna direktorica Uršula Cetinski podelila priznanje Cankarjevega doma za zasluge pri razvoju in promociji filmske umetnosti.

Abel Ferrara s predsednikom republike Borutom Pahorjem, generalno direktorico CD Uršulo Cetinski in programskim direktorjem Liffa Simonom Popkom. Foto: BoBo
Abel Ferrara s predsednikom republike Borutom Pahorjem, generalno direktorico CD Uršulo Cetinski in programskim direktorjem Liffa Simonom Popkom. Foto: BoBo

Prireditev ob uradnem odprtju 30. Liffa je povezoval dramski igralec Matej Puc, glasbeno pa spremljal duo Silence. Po filmski projekciji filma Tommaso se je z gostom Ferraro pogovarjala Patricija Maličev.

Tommaso je svojevrsten avtoportret, v katerem igrata režiserjeva resnična žena in hči, njega pa upodablja njegov redni sodelavec Willem Dafoe. V sekciji Posvečeno pa bo predstavljen še s projekcijami filmov Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles.

Do 24. novembra bo Liffe postregel s 96 celovečernimi in 25 kratkimi filmi, ki jih podpisujejo znana režiserska imena oziroma s filmi, ki slovenskim gledalcem približajo daljne kinematografije in sveže ustvarjalne prijeme. Izbrani filmi bodo predvajani tudi v Mariboru, Celju in Novem mestu. Retrospektive so poleg Ferrari letos posvečene še Agnes Varda in kubanskemu filmu.

Tudi letos je za nekaj filmov posebej veliko zanimanja – še pred začetkom je razprodan Parazit Južnega Korejca Bonga Joon-hoja, ki so mu v Cannesu podelili zlato palmo, programski direktor festivala Simon Popek pa ga je označil za enega filmov letošnje sezone (zato so dodali še eno projekcijo), po festivalu pa pride film tudi v kinematografe.

30 let festivala Liffe

Veliko zanimanja je tudi za slovensko-hrvaški dokumentarec Dnevnik Diane Budisavljević, ki je nagrajen z zlato areno v Pulju, prav tako za Zgodbe iz Kostanjevih gozdov, prvenec Gregorja Božiča, ki je septembra slavil na Festivalu slovenskega filma in koprodukcijo Bog obstaja, ime ji je Petrunija.

Kot vsako leto bo vrhunce festivala predstavljala slovesna podelitev nagrad v soboto, 23. novembra. Za vodomca se poteguje deset filmov sekcije Perspektive, med njimi tudi Zgodbe iz kostanjevih gozdov, manjšinska koprodukcija Šivi Miroslava Terzića ter film Lara o zapletenem odnosu med materjo in sinom v režiji Jana Oleja Gersterja, za katerega je scenarij napisal Blaž Kutin.

Simon Popek z uvodnim nagovorom ob otvoritvi 30. Liffa. Foto: BoBo
Simon Popek z uvodnim nagovorom ob otvoritvi 30. Liffa. Foto: BoBo

Komu bo šel vodomec, bo odločila mednarodna žirija v sestavi avstrijskega kuratorja in pisca Alexandra Horwatha, makedonske producentke Labine Mitevske ter režiserke, scenaristke in producentke Sonje Prosenc.

Prvič bo nagrado podelila Art kino mreža Slovenije, svojega favorita za nagrado zmaj bo izbralo festivalsko občinstvo, mednarodni žiriji bosta določili dobitnika nagrade FIPRESCI in nagrade za najboljši kratki film, svoje mnenje pa bo podala tudi mladinska žirija Kinotripa. Poleg filmskega Liffe ponuja še bogat spremljevalni program. Letos bodo podelili tudi nagrado milijontemu obiskovalcu.

Začel se je trideseti Liffe
Začel se je 30. mednarodni filmski festival Liffe