Prizor iz bosansko-turške koprodukcije Zberi se, babica (Koncentriši se, baba). Foto: LIFFe
Prizor iz bosansko-turške koprodukcije Zberi se, babica (Koncentriši se, baba). Foto: LIFFe

To pomeni, da bodo posamični filmi dostopni v enakem obsegu, kot bi bili v kinodvoranah. Zato se lahko zgodi, da bo lahko katera izmed projekcij tudi razprodana, če ne boste pravočasno kupili vstopnice – ali pa sodelovali v tej nagradni igri, s čimer si lahko zagotovite ogled dokumentarca Koronacija ali črne komedije Zberi se, babica.

Do vseh filmov je mogoče dostopati prek spletne strani www.liffe.si. Filmi ne bodo razporejeni na "predstave", vsakega si boste lahko ogledali kadar koli med 11. in 22. novembrom.

Nagradna igra

Ob tej priložnosti štirim izžrebancem podeljujemo vstopnice za ogled dokumentarca Koronacija ali črne komedije Zberi se, babica na platformi VOD (video na zahtevo).

Odgovoriti morate na nagradno vprašanje: Kateri veliki filmski festival je v njegovi letošnji spletni različici odprl film Zberi se, babica?

Svoje odgovore pošljite do srede, 11. novembra, do 12. ure na naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Pripišite tudi, katerega izmed filmov, ki sta na izbiro, bi si radi ogledali.

Pravila nagradne igre si preberite tukaj.

Prizor iz Aj Vejvejevega dokumentarca. Foto: LIFFe
Prizor iz Aj Vejvejevega dokumentarca. Foto: LIFFe

Dokumentarec, ki so se mu veliki festivali nemara ognili
Koronacija je dokumentarni film kitajskega umetnika in disidenta Aja Vejveja, v katerem raziskuje odziv Kitajske na prvi izbruh bolezni v lanskem letu, ki so jo nato poimenovali covid-19. "Želel sem prikazati prvoosebno izkušnjo pri razumevanju Kitajske in njenega ljudstva ter njunega odziva na koronavirus. V teh dramatičnih okoliščinah lahko bolje razumemo politiko in človeškost katere koli družbe," je povedal Aj o svojem filmu, ki bo na Liffu na ogled v programski sekciji Kralji in kraljice.

Sorodna novica Aj Vejvej: "Prava ideološka vojna se je šele začela in covid-19 je le izhodišče"

Aj je svoj film posnel tako rekoč na daljavo in brez vednosti kitajskih oblasti, v njem pa "pokaže, kako se je kitajski partijski aparat na virus odzval decembra lani, ko se Evropa še niti ni zavedala nevarnosti. Film ima pridih kontroverznosti – govori se celo, da so ga imeli priložnost na program uvrstiti selektorji Cannesa, Toronta in Benetk, pa ga nihče ni hotel. Te odločitve niso hoteli pojasnjevati, zato ostaja vprašanje, koliko političnega pritiska je bilo v igri. Vsekakor je nenavadno, da veliki festivali nočejo predvajati Aja Vejveja, ki je ključno ime sodobne umetnosti," je o dokumentarcu povedal programski direktor festivala Simon Popek v intervjuju za MMC.

Prepiri o nepomembnih rečeh, medtem ko se sesuva svet
Črno komedijo Zberi se, babica, ki jo podpisuje bosanski cineast Pjer Žalica, pa je Popek posebej izpostavil kot eno izmed stvaritev na letošnjem Liffu, ki jih res ne gre zamuditi. Film, ki bo prav tako na ogled v sekciji Kralji in kraljice, na prvi pogled deluje kot zgodba o umirajoči starki, v resnici pa slika vzdušje v bosanski družbi v obdobju tik pred srbsko agresijo v Sarajevu. V osrednjih vlogah nastopajo Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak in Dženita Imamović.

"Film pripoveduje o razpadu družine, ki se prepira glede nepomembnih materialnih reči, medtem ko se okoli njih sesuva svet. Zaslepljeni z drobnimi nepomembnostmi ne opazijo resne grožnje. Film pripada času pred vojno, vendar menim, da močno nagovarja današnji čas in, kar je precej pomembno, to počne duhovito," je o svoji stvaritvi povedal režiser in scenarist Pjer Žalica.