Slovenski rokometaši med petjem himne Zdravljice pred začetkom tekme. To nalogo so opravili z odliko, rokometnega dela pozneje pač ne. Foto: Reuters
Slovenski rokometaši med petjem himne Zdravljice pred začetkom tekme. To nalogo so opravili z odliko, rokometnega dela pozneje pač ne. Foto: Reuters
Rusom uspevalo vse, Slovenci pogrešali hitro igro

Slovenija je bila pred srečanjem v vlogi favorita, a ji očitno ni bila kos. Slovenci so se namreč pokazali kot preveč bleda, mlačna ekipa, premehka v obrambi, v napadu pa prepočasna in premalo kreativna.

Na drugi strani je Rusija pokazala veliko več agresivnosti in "lakote" po uspehu. V njenih vratih je blestel vratar Viktor Kirejev, ki je zbral 15 obramb.

Dolenec zabil prve tri gole za Slovenijo
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je tekmo začel s postavo Klemen Ferlin, Dean Bombač, Jure Dolenec, Blaž Blagotinšek, Borut Mačkovšek, Darko Cingesar in Blaž Janc. Slovenija je dobro odprla tekmo, saj je Jure Dolenec dosegel prvi gol. Dolenec je v 5. minuti zadel še sedemmetrovko za 2:1. Nadaljevanje je bilo raztrgano na obeh straneh, po nizu napak je tudi tretji zadetek za Slovenijo v 9. minuti zabil Dolenec (3:2).

Jure Dolenec je bil s šestimi goli najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters
Jure Dolenec je bil s šestimi goli najboljši slovenski strelec. Foto: Reuters

Rusi hitro prevzeli pobudo in v 20. minuti povedli s +3
A Rusi so držali korak s Slovenci, nato pa v 12. minuti po protinapadu Igorja Soroke prvič povedli s 5:4. Še več, Aleksander Kotov je v 13. minuti zadel za +2 (7:5). Ruska čvrsta in gibljiva obramba 6-0 je Slovencem povzročala kar precej težav. Dimitrij Žitnikov je v 17. minuti zabil za 9:7, malo pozneje pa je Ferlin istemu igralcu ubranil "zicer" za +3. Pri 10:8 v 20. minuti je Vranješ vzel minuto odmora. A ta ni pomagala, saj je po zapravljenem slovenskem napadu Sergej Kudinov povišal na +3.

Sorodna novica Dolenec: Če po koncu tekme nisi fizično uničen, pomeni, da nisi dal dovolj

Slovenci premehki v obrambi, v napadu pa prepočasni in premalo kreativni
Slovenci so bili v obrambi premehki in premlačni, v napadu pa prepočasni, brez navdiha in idej, kako prebiti rusko obrambo. Kljub temu so se nasprotniku približali na 13:12, nato pa je vratar Kirejev ubranil sedemmetrovko Draganu Gajiću. Rusi so tako obdržali vodstvo do konca prvega polčasa (16:13).

Rusija v 40. minuti pobegnila na +7
Drugi del je Slovenija odprla z zadetkom Mačkovška, a je Rusija hitro odgovorila, nato pa po zapravljenem slovenskem napadu v 32. minuti prvič povedla s +4 (19:15). Zadel je Soroka. V 35. minuti je moral Vranješ ob očitni nemoči Slovencev v napadu svoje varovance znova poklicati k sebi. Ni pomagalo. Sergej Kosorotov je v 37. minuti ob anemični slovenski obrambi zabil za 20:15. Isti igralec je malo pozneje povišal na +6. Slovenci enostavno niso bili "pravi", Rusi pa očitno lačni igranja in uspeha. Ko je Žitnikov v 40. minuti zatresel prazna vrata za 23:16, je moral Vranješ znova vzeti minuto odmora.

Zadnjih pet minut tekme Slovenija - Rusija

Slovenija brez dinamita za preobrat
Slovencem ni in ni šlo. V 47. minuti je vratar Kirejev najprej ubranil sedemmetrovko Gajiću, nato pa še "zicer" po odbiti žogi. Na drugi strani je Dimitrij Kiseljev potrdil +6 (26:20). Sloveniji je z nekaj obrambami upanje vlil Miljan Vujović, ki je zamenjal Ferlina. Dolenec je v 52. minuti znižal na 24:28, Skube pa po ukradeni žogi na -3. A pet minut pred koncem je Kiseljev tudi nekoliko srečno zabil za 30:25, s čimer je bilo slovenskih upov konec. Za piko na i je Kirejev zapored ubranil še "zicerja" Gajiću in Mateju Gabru.

Rusi so bili prehitri za slovensko obrambo. Sergej Mark Kosorotov ji je zabil šest golov. Foto: Reuters
Rusi so bili prehitri za slovensko obrambo. Sergej Mark Kosorotov ji je zabil šest golov. Foto: Reuters

V prvem obračunu dneva v skupini H je Belorusija z 32:24 ugnala Južno Korejo. Slovenija se bo v ponedeljek ob 18.00 pomerila z Belorusi.

V Egipt prispela tudi Tadej Mazej in Urban Lesjak
Ker še vedno "pozitivnima" Tilnu Kodrinu in Urhu Kastelicu organizatorji prvenstva ne dovolijo sodelovati s slovensko reprezentanco, je selektor Vranješ v Egipt vpoklical dva dodatna rokometaša. V predmestje Aleksandrije sta zjutraj prispela Tadej Mazej in Urban Lesjak. Oba igralca sta že opravila test na koronavirus, do prejema negativnega rezultata pa morata biti v hotelu v ločenih sobah.

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ ni uspel
Slovenski selektor Ljubomir Vranješ ni uspel "prebuditi" svojih varovancev. Foto: Reuters

27. SVETOVNO PRVENSTVO – EGIPT 2021

SKUPINA H, 2. krog

SLOVENIJA – RUSIJA 25:31 (13:16)

Slovenija: Vujović, Ferlin, Skube 3, Blagotinšek 1, Henigman, Janc 2, Dolenec 6, Cingesar, Cehte, Gajić 5, Gaber 2, Zarabec, Ovniček 1, Bombač 2, Mačkovšek 3, Suholežnik.

Rusija: Pavlenko, Kirejev, Kiseljev 6, Kotov 2, Ostaščenko 2, Vasiljev 1, Kudinov 3, Ermakov 2, Šiškarev 2, Ivanov, Soroka 6, Valjulin, Andrejev, Žitnikov 1, Fokin, Kosorotov 6.

Sedemmetrovke: 6/8; 3/3

Izključitve: 8 min; 10 min

BELORUSIJA – JUŽNA KOREJA
32:24 (15:9)
Vailupaj 8, Karalek 6; J. Kim 8.

Lestvica:                              
BELORUSIJA       2  1 1 0  +8  3 točke 
RUSIJA           2  1 1 0  +6  3       
SLOVENIJA        2  1 0 1 +16  2       
--------------------------------       
JUŽNA KOREJA     2  0 0 2 -30  0       
V drugi del napredujejo prve tri ekipe.

SKUPINA E:

AVSTRIJA – FRANCIJA 28:35 (13:17)
Wagner 7; Fabregas 6, Guigou 4.

ŠVICA - NORVEŠKA 25:31 (13:17)
Lier in Milošević 7; Sagosen 11, Johannessen 6.


SKUPINA F:

MAROKO – PORTUGALSKA 20:33 (12:12)
Harčaui 5; Portela 9, Branquinho, Iturizza in Soares 5.

ALŽIRIJA - ISLANDIJA 24:39 (10:22)
Abdi 5; Elisson 12, Gudmundsson 6.


SKUPINA G:

EGIPT – SEVERNA MAKEDONIJA 38:19 (20:6)
Šebib 8, Walid 6; Lazarov, Markovski in Peševski 3.

ČILE - ŠVEDSKA 26:41 (16:20)
Er. Feuchtmann 7; Pellas 12, Sandell 6.

Slovenski rokometaši slabo začeli in še slabše nadaljevali