Benjamin Savšek, olimpijski zmagovalec! Foto: Reuters
Benjamin Savšek, olimpijski zmagovalec! Foto: Reuters
Sorodna novica Benjamin Savšek kot vihar do olimpijskega zlata!

Kakšen finalni nastop! 34-letni Savšek je s progo opravil z odliko, bliskovito je drsel proti cilju, že ob merjenju prvega vmesnega časa je imel 1,73 sekunde naskoka pred tedaj vodilnim Siderisom Tasiadisom.

Če se je v polfinalu dotaknil vratc, mu je tokrat uspela zelo natančna vožnja, ob merjenju drugega vmesnega časa je prednost zrasla na dve sekundi in pol, v cilju je prevzel vodstvo s 5,45 sekunde naskoka.

Svetovni prvak iz Pauja (2017) je bil v izteku vzhičen, kriki in udarci veselja ob vodno gladino so povedali svojo zgodbo: Slovenija bo najverjetneje dobila novo olimpijsko odličje. Ko je v cilju za Ljubljančanom zaostal še Španec Ander Elosegi, je ostalo le še vprašanje, kakšnega sijaja.

To je edina medalja, ki sem si jo želel, da lahko res rečem, da imam popolno zbirko. Manjka mi samo še zmaga v skupnem seštevku za svetovni pokal, ampak ta medalja danes odtehta vse.

Benjamin Savšek, olimpijski zmagovalec

Tokrat se je sreča obrnila njemu v prid
Na vrhu sta bila le še dva kanuista. Avstralcu Danielu Watkinsu se nastop ni posrečil, ostal je celo brez medalje, o olimpijskem zmagovalcu je nato odločal Francoz Martin Thomas. 31-letnik je ob prvem merjenju vmesnega časa zaostajal za dobro sekundo (+1,14), na drugem merjenju je bilo že +3,43 in jasno je bilo, da je Savšek osvojil zlato kolajno! "Dolgo sem čakal na novo priložnost in vesel sem, da sem jo izkoristil, da se je tokrat sreča obrnila meni v prid. Res sem imel v preteklosti kar nekaj razočaranj oziroma nisem izpolnil svojih želja na prejšnjih igrah v Londonu in Riu," je za Val 202 povedal kanuist.

Savšek je priznal, da je v zadnjih treh vratcih med šprintanjem proti ciljni črti iz sebe iztisnil še zadnje atome moči. V cilju so ga preplavila čustva, veliko je bilo krikov, stisnjenih pesti in udarcev ob gladino vode. Hitro je začel prejemati čestitke in začelo se je čakanje, ali bo nastop dovolj za olimpijsko odličje ali ne. Več kot dovolj, edini je progo odpeljal pod stotimi sekundami.
Savšek je priznal, da je v zadnjih treh vratcih med šprintanjem proti ciljni črti iz sebe iztisnil še zadnje atome moči. V cilju so ga preplavila čustva, veliko je bilo krikov, stisnjenih pesti in udarcev ob gladino vode. Hitro je začel prejemati čestitke in začelo se je čakanje, ali bo nastop dovolj za olimpijsko odličje ali ne. Več kot dovolj, edini je progo odpeljal pod stotimi sekundami. "Moram se zahvaliti mnogim, ki stojijo za tem uspehom, od družine do ... zdaj res težko naštevam, res sem vesel, da mi je uspelo vse to v karieri," je povedal. Foto: Reuters

Zdaj ima popolno zbirko
Savšek je v slovensko reprezentanco prodrl pri 21 letih. Vselej je iskal pravo pot do uspeha, vedno je bil dovolj hiter, a boljše rezultate so večkrat odnesli dotiki. Na njegovih prvih olimpijskih igrah v Londonu je osvojil osmo mesto, štiri leta pozneje v Riu de Janeiru je bil šesti. Tokrat je svojo zbirko odličij ‒ leta 2017 je bil svetovni prvak, šestkrat je bil evropski prvak ‒ dopolnil z najžlahtnejšim. "To je edina medalja, ki sem si jo želel, da lahko res rečem, da imam popolno zbirko. Manjka mi samo še zmaga v skupnem seštevku za svetovni pokal, ampak ta medalja danes odtehta vse," je za Televizijo Slovenija poudaril Beni. Na kaj je pomislil, ko je prečkal ciljno črto? "Ko sem prišel v cilj in videl, kakšen čas sem postavil, so me prevzela čustva za ves vložen trud."

Najslajša zmaga po neprespani noči
Kot je dejal, je bila proga precej zahtevna, že v polfinalu se je moral zelo potruditi, da se je uvrstil v veliki finale. A za finalni nastop je prihranil najboljšo predstavo v karieri. Edini je s progo opravil v manj kot stotih sekundah, dotikov ni bilo. "Najprej sem pomislil, da mi je uspela res vrhunska vožnja. Imel sem precej neprespano noč, razmišljal sem, kako bom napadel v finalu. Še zdaj težko dojamem, da mi je uspelo tako dobro odpeljati. Odvalil se mi je kamen od srca," je priznal. Za Val 202 je še dodal: "Pred štartom sem se poskusil osredotočiti le na svoj nastop. Vedel sem, da lahko brez dotikov odpeljem svojo linijo in da zmorem. Vesel sem, da mi je uspelo ostati osredotočen ves čas nastopa. Pred ciljem sem iz sebe iztisnil še zadnje atome moči, potem pa so me prevzela vsa čustva."

Pa medalja? "Res je težka. Res je prava. Veliko mi pomeni," je še povedal štirikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal in sklenil: "Danes sem srečen, da mi je uspelo priveslati medaljo na olimpijskih igrah. To so bile mnogo let moje sanje, vesel sem, da jih danes živim."

Zlata vožnja Benjamina Savška
Zdravljica v čast olimpijskega prvaka Benjamina Savška
Prvi pogovor s Savškom po naslovu olimpijskega zmagovalca
Intervju: Benjamin Savšek še enkrat podoživel zmagovito vožnjo
Savšek po razočaranjih v Londonu in Riu dočakal veliki trenutek
Vse o zlati kolajni Benjamina Savška in pogovor z Luko Božičem