Zgodovinska prva zlata medalja za slovenski kajak in kanu na olimpijskih igrah! Foto: Reuters
Zgodovinska prva zlata medalja za slovenski kajak in kanu na olimpijskih igrah! Foto: Reuters

Benjamin Savšek je vrhunsko opravil finalno vožnjo, drvel je kot navit po tirnicah in mimo vseh 25 vrat švignil brez dotika. Bil je edini, ki se je spustil pod 100 sekund in več kot prepričljivo slavil uspeh kariere. Prvega zasledovalca Čeha Lukasa Rohana je ugnal za več kot tri sekunde! Bronasto medaljo je ujel Nemec Sideris Tasiadis (+5,45), ki je bil od četrtega Britanca Adama Burgessa hitrejši le za 16 stotink.

Savšek je takoj po prihodu v cilj vedel, da je za njim sanjska vožnja. Foto: Reuters
Savšek je takoj po prihodu v cilj vedel, da je za njim sanjska vožnja. Foto: Reuters

Vedel, da bo čas nemogoče premagati
"Najprej sem pomislil na to, da mi je v finalu uspela res vrhunska vožnja. Za mano je neprespana noč, ker sem celo noč razmišljal o finalu. Odvalil se mi je kamen od srca, saj sem dolgo časa garal za tole," je v prvi izjavi za TV Slovenija povedal novi olimpijski prvak. Nato je spet podoživel prihod v cilj: "Nisem takoj videl rezultata, mislil sem celo, da sem prekmalu nehal veslati, da sem se ustavil pred celico in da niso zaznali mojega rezultata. Ko pa sem videl svojo prednost na cilju, sem vedel, da bo čas nemogoče premagati."


UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Benjamin SavšekSlovenija98,25
2Lukas RohanČeška101,96
3Sideris TasiadisNemčija103,70
Zlata vožnja Benjamina Savška
Savšek po razočaranjih v Londonu in Riu dočakal veliki trenutek
Zdravljica v čast olimpijskega prvaka Benjamina Savška
Prvi pogovor s Savškom po naslovu olimpijskega zmagovalca
Portret Benjamina Savška
Sorodna novica Z mirnim značajem dokončno ukrotil divjo vodo

V polfinalu je imel nekaj sreče
Za preboj v finale deseterice se je borilo 15 čolnov. V tem delu tekme je najboljši čas dosegel Francoz Martin Thomas, ki je v finalu na petem mestu razočaran ostal brez medalje. Savšek se je v polfinalu dotaknil enih vrat, naredil kar nekaj napak in dosegel peti čas, najboljše pa je privarčeval prav za finale.

"Moral sem se močno potruditi, da sem se sploh uvrstil v finale. Porabil sem kar nekaj moči in bal sem se, da mi je pred finalom ne bo uspelo povrniti. A sem jo, poklopile pa so se mi tudi druge reči. Na zahtevni postavitvi, kjer si moral imeti čoln pod nadzorom, sem imel tudi nekaj sreče, da me je 'rolca' zapeljala v pravo smer. Lahko rečem, da sem si na igrah vedno želel take vožnje, uspela mi je zdaj. Še v pravem trenutku," je Savšek podoživel polfinale.

Tretja medalja za divjevodaše
To je tretja medalja za slovenske kajakaše in kanuiste na divjih vodah, srebrni medalji sta osvojila kajakaša Andraž Vehovar (Atlanta 1996) in Peter Kauzer (Rio 2016).

Ducat olimpijskih prvakov!
Slovenija ima zdaj ducat olimpijskih prvakov, to so: Leon Štukelj, Tina Maze, Miro Cerar, Iztok Čop, Luka Špik, Primož Kozmus, Rajmond Debevec, Rolando Pušnik, Urška Žolnir, Alenka Cuderman, Benjamin Savšek in Tina Trstenjak.

Vse o zlati kolajni Benjamina Savška in pogovor z Luko Božičem
Intervju: Benjamin Savšek še enkrat podoživel zmagovito vožnjo
Trener Savška Jože Vidmar: Učila sva se drug od drugega
Savškovo zlato bučno proslavili tudi v Tacnu
Posnetek celotnega finala kanuistov in analiza v studiu
Sorodna novica Savšek: To so bile mnogo let moje sanje, vesel sem, da jih danes živim.