Anja Osterman je bila v polfinalu dolgo na tretjem in četrtem mestu, kar bi pomenilo nastop v finalu B. V finalu C je bila nato najboljša. Foto: www.alesfevzer.com
Anja Osterman je bila v polfinalu dolgo na tretjem in četrtem mestu, kar bi pomenilo nastop v finalu B. V finalu C je bila nato najboljša. Foto: www.alesfevzer.com

Osterman se je v polfinalni nastop uvrstila v sredo neposredno, s prvim mestom v svoji kvalifikacijski skupini, Ponomarenko Janić pa je vanj prišla po popravnem izpitu v četrtfinalu.

Osterman je v četrti polfinalni skupini za las zgrešila četrto mesto, ki bi peljalo v finale B. Ponomarenko Janić je v tretji polfinalni skupini na cilj prišla kot šesta.

V finalu C je bila Osterman s časom 1:55,051 najhitrejša, Ponomarenko Janić pa četrta z zaostankom 1,015 sekunde.

Osterman: Raje kot na OI bi bila na koprski plaži

"To mi ne pomeni kaj dosti, bolje bi bilo, če bi zmagala tisto srednjo vožnjo. Sedemnajsto mesto nikakor ni to, po kar sem v Tokio prišla, vemo, kako visoke cilje sva imeli s Špelo v dvojcu. V enojcu pa po vsem tem, kar se je dogajalo, nisem mogla več. Ne samo, da me bolijo mišice, bolele so me tudi oči. Imela sem popolnoma rdeče in ni bilo mejkapa, ki bi mi to lahko skril. V takem stanju sem težko dosegla kaj več, čeprav daleč od finala vendarle nisem bila. Veslala sem tako, kot sem si zamislila, zbrano, dobila sem občutek, da lahko pridem do drugega mesta, a zadnjih 30 metrov se je telo vdalo, preprosto je imelo v teh dneh preveč dela," je dejala 28-letna Anja Osterman.

Ponomarenko Janić: To je bilo nujno zlo
Po smoli v dvojcu se je bilo še težje postaviti na start izkušeni Ponomarenko Janić.

"Polfinale sem začela malo prehitro, pobralo mi je malo moči, ampak najbrž v vsakem primeru ne bi bilo dovolj za prvi dve mesti, ki sta vodili v finale A. Za finale B in C pa mi je bilo popolnoma vseeno. To je nujno zlo, ki sem ga morala opraviti, da imam vsaj uvrstitev. Vsekakor eno 20. mesto in eno plavanje ni tisto, po kar smo prišli. Tokio zapuščamo žalostni, saj sva prepričani, da sva bili odlično pripravljeni in sposobni dobiti kolajno," je še vedno razočarana 39-letna tekmovalka.

Osterman: Doživljam nekaj podobnega kot Simone Biles
Primorki imata letos še svetovno prvenstvo. Medtem ko je starejša veslačica prepričana, da tam morata nastopiti, potem pa se odločiti, kako naprej, mlajša o tem še ni prepričana: "Zdaj potrebujem vsaj teden odmora. Zdaj nisem z glavo pri stvari, doživljam nekaj podobnega kot najboljša telovadka sveta Simone Biles, ki je bila pripravljena za kolajne, a je zaradi stresa odpovedala svoj nastop. Po prigodi v dvojcu mi je biti tu muka, in ko vidim kakšno sliko iz domačega Kopra, domače plaže, bi dala vse, da bi bila zdaj tam."

Zanesljiva zmaga Lise Carrington
Lisa Carrington z Nove Zelandije je osvojila zlato medaljo. Ciljno črto je prečkala v času 1:51,216, 0,639 sekunde pred srebrno Tamaro Csipes iz Madžarske. Na tretjem mestu je bila Danka Emma Aastrand, ki je v cilj priveslala z 1,557 sekunde zaostanka za zmagovalko.

Kajak/kanu na mirnih vodah, K-1, 500 m (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Lisa CarringtonNova Zelandija1:51,216
2Tamara CsipesMadžarska1:51,855
3Emma AastrandDanska1:52,773
17.Anja OstermanSlovenija
20.Špela Ponomarenko JanićSlovenija

Totka zadnji olimpijski prvak na 200 metrov
Madžarski kajakaš Sandor Totka je dobil zlato medaljo v disciplini K-1 na 200 metrov. S časom 35,035 sekunde je bil 27-letni evropski prvak le za 0,045 sekunde hitrejši od Italijana Manfredija Rizze. Britanec Liam Heath, ki je branil naslov prvaka iz Ria 2016 in je v sredo s časom 33,985 sekunde postavil olimpijski rekord, je bil tretji.

Totka je zadnji olimpijski prvak v tej disciplini, saj je na programu olimpijskih iger v Parizu leta 2024 ne bo več.

Kajak, 200 m, moški
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Sandor TotkaMadžarska35,035
2Manfredi RizzaItalija35,080
3Liam HeathVelika Britanija35,202
Kanu, 200 m, ženske
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Nevin HarrisonZdružene države Amerike45,932
2Laurence Vincent-LapointeKanada46,786
3Ljudmila LuzanUkrajina47,034
Kajak, dvojec 1000 m, moški
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Thomas Green in Jean van der WesthuyzenAvstralija3:15,280
2Max Hoff in Jacob SchophNemčija3:15,584
3Josef Dostal in Radek ŠloufČeška3:16,106