Malo obdrgnjen po roki in po praznih gumah se je vodilni v
Malo obdrgnjen po roki in po praznih gumah se je vodilni v "klubu kapetanov" pripeljal v cilj 2. etape, po kateri upa, da njegova pomočnika Hirschi in Laengen nista občutneje poškodovana, saj ju bo vse do Alp še krvavo potreboval. Foto: Reuters

"Upam, da so vsi udeleženci v padcu v redu, tudi naša ekipa je imela še dva vpletena v padec: Marca Hirschija in Vegarda Laengna. Zdaj čakam, da grem do avtobusa, in upam, da prejmem dobre novice," je za RTV Slovenija po 2. etapi povedal Tadej Pogačar, ki je pojasnil, kaj se je dogajalo z njim v zadnjih treh kilometrih, ko je bil z vidika končnega časa že na varnem.

Ob zapletu treh kolesarjev Ineos Grenadiersa 2,3 km pred ciljem sta sledila množični padec in na zoženi cesti tudi zastoj. Med padlimi je po posnetkih trdo na tleh pristal Daniel Martinez, eden izmed kapetanov grenadirjev. Če jo je Kolumbijec odnesel z odrgninami, pa je padlim kolesarjem med zadnjimi še ubežal Primož Roglič.

Zadnji trije kilometri: s padcem in sprinterskim zaključkom
Sorodna novica V sprintu Jakobsen za las pred van Aertom, ki je prevzel skupno vodstvo

Zaskrbljen za zdravje dveh pomočnikov

Nasprotno je dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji ostal ujet v nesreči. "V zadnjih treh km je prišlo do zapletov, sam sem se umaknil v ograjo. S členki sem zadel vanjo, trenutno še malce boli. Vseeno sem prišel nekako varno do cilja z dvema defektoma," je Pogačar pojasnil zaplete v sklepnem odseku dirke, kjer se na sprinterskih etapah zaostanek ob morebitni okvari ali padcu izniči in prizna čas najboljšega iz glavnine.

Od ekipe UAE Emirates sta se na tleh znašla Švicar Marc Hirschi in Norvežan Vegard Staeke Laengen, ključna Pogačarjeva pomočnika za ravninske in razgibane etape v prihodnjem tednu, preden se zavije v Alpe. Emirati zdaj čakajo na poročilo zdravnikov, kakšne so posledice padcev.

Odrinjen od pomočnika Jumba Visme

Imel pa je Pogačar še eno bližnje srečanje med samo dirko, ko ga je z roko odrinil eden izmed pomočnikov ekipe Jumbo Visma, ker se je slovenski šampion vrival v vlak nizozemske ekipe.

Pogačar v ograjo, si odrgnil členke in doživel dve predrtji gume

WvA končno v rumenem

Na drugi strani so pri glavnih tekmecih slavili prevzem majice vodilnega. Wout van Aert je z drugim zaporednim drugim mestom v skupnem seštevku za sekundo prehitel petkovega zmagovalca Yvesa Lampaerta.

Končno v rumeni majici! Wout van Aert je lani dobil tri različne etape Toura (gorsko etapo čez Mont Ventoux, daljši kronometer in za konec še sprint na Elizejskih poljanah). Zdaj želi v Parizu osvojiti zeleno majico, z majico vodilnega pa je izpolnil svoj prvi cilj za letošnji Tour.  Foto: AP
Končno v rumeni majici! Wout van Aert je lani dobil tri različne etape Toura (gorsko etapo čez Mont Ventoux, daljši kronometer in za konec še sprint na Elizejskih poljanah). Zdaj želi v Parizu osvojiti zeleno majico, z majico vodilnega pa je izpolnil svoj prvi cilj za letošnji Tour. Foto: AP

"Ko sem prečkal ciljno črto, sem si mislil: pa ne spet drugi. A če si vedno drugi, lahko oblečeš tako lepo majico," se je nasmejal van Aert, ki je postal pravi specialist za zbiranje drugih mest, zlasti na velikih tekmovanjih, kot so olimpijske igre (lani je v Tokiu osvojil srebrno medaljo na cestni dirki tik pred Pogačarjem) in svetovna prvenstva v kronometru (2020).

"Udobno se počutim v novi majici. Končno, čeprav šele četrtič dirkam na Touru. Vendar to sem lovil že nekaj zadnjih let," je 27-letni Belgijec priznal, da si je srčno želel obleči rumeno majico vodilnega na največji kolesarski dirki na svetu.

V vodstvu vsaj do 7. etape?

Sočasno je van Aert tudi uradno prevzel zeleno majico po točkah, tukaj je njegova prednost še manjša, saj ima zgolj točko več kot sobotni zmagovalec Fabio Jakobsen (60:59 točk). Če je zelo verjetno, da mu bo nizozemski sprinter ekipe QuickStep AlphaVinyl v nedeljo na 3. sprinterski etapi začasno odvzel zeleno majico, pa se van Aert zlepa ne bo odrekel majici vodilnega.

"Gre za rumeno majico Dirke po Franciji, ki jo moraš braniti, kolikor časa je mogoče, to je vsekakor moj načrt," je potrdil belgijski superzvezdnik in najbolj vsestranski kolesar v pelotonu. Čeprav je njegov veliki cilj zelena majica v Parizu, pa ima zdaj ob svoji raznovrstnosti možnost, da zadrži rumeno majico vsaj do 7. etape in ciljnega vzpona na La Planche des Belles Filles. Prvi visokogorski etapni cilj kolesarje čaka v petek.

Roglič se je v nervozni 2. etapi Toura izognil padcu
Prva zmaga Jakobsena na Touru, Pogačar kljub padcu ni izgubil časa

V Franciji najprej serija "klasik"

S tem seveda Rogličeva ekipa Jumbo Visma prevzema odgovornost nadziranja etap, držanja ubežnih skupin na ustrezni razdalji, sočasno pa morajo van Aerta še pripeljati v položaj, da pobere čim več točk na letečih ciljih in v zaključkih etap. Ni skrivnost, da po selitvi velike pentlje v Francijo pridejo na vrsto etape po okusu prav van Aerta in njegovega večnega tekmeca Mathieuja van der Poela.

V torek do Calaisa ob nevarnosti vetra in kopici ardenskih gričkov, v sredo sledijo zloglasne kocke Roubaixa, za piko na i pa v četrtek sledi še najdaljša etapa letošnje dirke po pravih Ardenih s startom v Belgiji v Binchu in s ciljem na strmih, kratkih klancih v Longwyju.

Vrhunci 2. etape Tour de France 2022
Fabio Jakobsen v objemu svojega pomočnika in prijatelja Floriana Senechela, ki mu je pred dvema letoma po mnenju zdravnikov najverjetneje rešil življenje. Nizozemski sprinter je v grozljivem padcu ostal brez spodnje čeljusti, Francoz pa mu je prisebno potegnil ven jezik in ga obrnil v pravilni položaj za nezavestnega ter preprečil morebitno zadušitev. Foto: AP
Fabio Jakobsen v objemu svojega pomočnika in prijatelja Floriana Senechela, ki mu je pred dvema letoma po mnenju zdravnikov najverjetneje rešil življenje. Nizozemski sprinter je v grozljivem padcu ostal brez spodnje čeljusti, Francoz pa mu je prisebno potegnil ven jezik in ga obrnil v pravilni položaj za nezavestnega ter preprečil morebitno zadušitev. Foto: AP

Dve leti od skoraj usodne nesreče

A zgodba dneva je vseeno etapni zmagovalec Fabio Jakobsen. Na uvodni etapi Dirke po Poljski 2020 je bil v sprintu navzdol v Katovicah žrtev nepravilnega manevra Dylana Groenewegna, zaradi česar je zletel v ogrado in v ciljno konstrukcijo. Poškodbe so bile grozljive in smrtno nevarne, v ciljnem prostoru so ga celo oživljali, pozneje se je izkazalo, da je pravilno prvo pomoč izvedel njegov ekipni kolega Florian Senechel. V tamkajšnji bolnišnici, vajeni rudarskih nesreč, so se nato izkazali s hitrim posredovanjem in ustreznimi operacijami ter oskrbo.

Takrat še ne 23-letni Nizozemec se je ravno uveljavil kot eden najhitrejših kolesarjev na svetu, a avgusta pred dvema letoma so njegovi bližnji, ekipni tovariši in kolesarski ter športni svet trepetali za njegovo življenje. Po tednih kome je sledila vrnitev v domovino, sledili so posegi na Nizozemskem in občasna spodbudna sporočila, da bo okreval.

Neverjetno, kot rečemo v francoščini. Za menoj je dolg proces, korak za korakom. Veliko ljudi mi je pomagalo na tej poti. S tem jim želim sporočiti, da je bilo vse to vredno. Srečen sem, da še vedno uživam v kolesarjenju in dirkanju in da lahko k sreči še vedno zmagujem.

Fabio Jakobsen

Najprej vrnitev, nato hitro že prve zmage

Po zimskih operacijah je Jakobsen že napovedal, da se bo poskušal vrniti tudi na tekmovanja. Prvič je dirkal že 4. aprila lani na Dirki po Turčiji, kjer se je privajal tekmovalni hitrosti in vožnji v pelotonu. Konec julija lani je na Dirki po Valoniji že slavil prvi dve zmagi v sprintu. Na Dirki po Španiji je nato v velikem slogu dobil kar tri etape in osvojil zeleno majico po točkah. Dvoma ni bilo več: kljub Marku Cavendishu je prvi sprinter belgijske ekipe Nizozemec.

Uresničil otroške sanje

Z obljubo, da bo debitiral na Dirki po Franciji, je v sezoni 2022 od Dirke po Valencii do Dirke po Belgiji nanizal kar 10 zmag, kolikor jih je med svetovno elito letos zbral samo še Tadej Pogačar. Zdaj je Fabio Jakobsen, ki so mu starši ime nadeli po tragično umrlem italijanskem kolesarju Fabiu Casartelliju, pograbil že prvo sprintersko priložnost in zmagal.

"Nisem opazil dogajanja za seboj, saj me je ekipa pripeljala v dober položaj po koncu mostu. Na zadnji ravnini sem lahko ostal za Moerkoevom, nato pa sem ostal na van Aertovem kolesu. Pred zaključkom sva malce zadela s Saganom, a k sreči ostala na kolesu, potem pa sem se lahko pognal mimo ostalih dveh v zadnjih 150 m. Ko tako povem, se sliši preprosto, a ni tako. Za to trdo garamo, za te trenutke dirkamo. O zmagi na Dirki po Franciji sanjam že 15 let, odkar sem začel kolesariti," je razplet sprinta opisal junak drugega dneva danskega starta Toura 2022.

Fabio Jakobsen je ob krstnem nastopu na Dirki po Franciji že drugi dan dosegel svojo prvo etapno zmago. Skupno že 36. zmaga kariere zdaj 25-letnika iz Gorinchema v Južni Holandiji, ki je v sezoni 2022 slavil že enajstič. Foto: Reuters
Fabio Jakobsen je ob krstnem nastopu na Dirki po Franciji že drugi dan dosegel svojo prvo etapno zmago. Skupno že 36. zmaga kariere zdaj 25-letnika iz Gorinchema v Južni Holandiji, ki je v sezoni 2022 slavil že enajstič. Foto: Reuters

Vabljeni k pogledu analize Po etapi z Janijem Brakovičem in Lukom Pibernikom

Po etapi, analiza 2. etape Dirke po Franciji 2022

Posnetek celotnega neposrednega prenosa 2. etape z javljanji iz Danske

Kolesarstvo - Dirka po Franciji: 2. etapa