Luka Dončić je dosegel 34 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je dosegel 34 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski košarkarji tudi po predzadnji pripravljalni tekmi – v soboto se bodo v Celju pomerili še s Hrvaško – pred obračunoma kvalifikacij za svetovno prvenstvo in septembrskim evropskim prvenstvom ostajajo neporaženi.

Srbija je bila do zdaj najvišja ovira v pripravljalnem obdobju. Orli, čeprav zaradi poškodb manjka nekaj košarkarjev, dolgoletnemu motorju reprezentančne igre in kapetanu Milošu Teodosiću pa se je selektor Svetislav Pešić zahvalil za sodelovanje, so na stavnicah favoriti številka ena, sledijo pa Slovenci, ki bodo v Nemčiji branili naslov.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Oči so bile uprte v zvezdniški dvoboj Dončića in Nikoliće Jokića, ki sta bila minulo sezono izbrana v prvo peterko Lige NBA. Velemojstra, ki bosta skupaj z Giannisom Antetokounmpom prva zvezdnika EuroBasketa, nista razočarala. Košarkarski čarodej iz Ljubljane, ki je odigral drugo pripravljalno tekmo, je bil prvo ime dvoboja s 34 točkami, srbski mojster pa jih je dal 26. Pri Sloveniji sta po 16 točk dodala Mike Tobey in Klemen Prepelič, Vasilije Micić pa jih je pri Srbiji 17. Drugi polčas je 'v civilu' s klopi spremljal Goran Dragić.

Udarno je Srbija začela srečanje prek svojih najboljših dveh igralcev, Jokića in Micića, ki sta poskrbela za gostujočo prednost 11:6. Zvezdnik Denverja je hitro izsilil tudi dve osebni napaki Tobeyja, znova pa je imel težave z osebnimi napakami tudi drugi slovenski center Žiga Dimec, ki je v uvodni četrtini dobil tri, od tega dve v napadu. Na krilih Dončića, ki je dal v prvi četrtini devet točk, je Slovenija vmes celo povedla, zaključek uvodnih desetih minut pa je po zaslugi Dušana Ristića pripadlo Srbiji (17:21).

Srečanje teniškega in košarkarskega šampiona - Novaka Đokovića in Luke Dončića. Foto: www.alesfevzer.com
Srečanje teniškega in košarkarskega šampiona - Novaka Đokovića in Luke Dončića. Foto: www.alesfevzer.com

Z odlično akcijo prek celega igrišča, ki jo je zaključil s prodorom, je Žiga Samar v 13. minuti izenačil, v naslednjem napadu pa je Jaka Blažič, ko je Slovenija lepo izigrala srbsko obrambo, zadel trojko iz kota za 27:24. Ko je bil izkušeni Blejec po korak nazaj natančen za tri še prek roke Vladimirja Lučića, so evropski prvaki povedli za pet. Na srbsko izenačenje je z nekaj mojstrovinami odgovoril Dončić, na drugi strani pa je priključek držal Jokić. Micić je bil natančen izza črte, z dodatnim prostim metom, potem ko je osebno napako naredil Vlatko Čančar, pa je deset sekund pred koncem druge četrtine izenačil na 42. Za izid polčasa je s trojko z velike razdalje poskrbel Prepelič.

Dobro je Srbija začela drugi polčas in si priigrala pet točk prednosti. Na krilih naveze Dončić – Samar je pobudo prevzela Slovenija. Najmlajši v domači zasedbi je bil izza črte v 25. minuti natančen za izenačenje, virtuoz Dallasa pa je po njegovi podaji olimpijske polfinaliste vrnil v vodstvo in nato nadaljeval svoj šov. Že v tretji četrtini je, potem ko jih je v tem delu tekme dal 15, dosegel 30. točko. Po 30 minutah je Slovenija vodila s 67:65.

Navijači so pripravili čudovito kuliso. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so pripravili čudovito kuliso. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je že povedla za pet, toda prednost hitro zapravila, je pa znova povedla s takšno prednostjo šest minut pred koncem, ko se je na igrišče vrnil Dončić, Tobey pa je bil uspešen za tri za 77:72. Dobri dve minuti pozneje, ko je pod košem zadel Dejan Davidovac, je bil rezultat znova izenačen. Tobey je bil nato natančen izza črte, toda s trojko je odgovoril Micić, Jokić pa je minuto in pol pred koncem s prostim metom popeljal Srbijo v vodstvo (82:83). Na drugi strani je Dončić uspešno odigral s hrbtom proti Nikoli Kaliniću, potem pa je v prodoru zadel Micić. Luka je dodal dva prosta meta, le enega pa Jokić, tako da je ob izenačenju (86:86) Slovenija imela še 21 sekund za zadnji napad. Met za zmago je Dončić zgrešil.

V razprodanih Stožicah spektakel favoritov

Po peti osebni napaki je Slovenija podaljšek igrala brez centra, tako da je Jokića pokrival njegov klubski soigralec Čančar. Petminutni dodatek je s trojko odprl Kalinić, a je takoj z enako mero odgovoril Prepelič. Dolgo je bil rezultat izenačen, oziroma je Srbija vodila točko po prostem metu Jokića, 50 sekund pred koncem pa je s trojko Čančarja povedla Slovenija. Na drugi strani je dva poskusa izza črte zapored zgrešil Vanja Marinković. 13 sekund pred koncem je na črto prostih metov stopil Murić. Prvi prosti met je zadel, po zgrešenem drugem pa je žogo priboril Dončić. Zmago Slovenije je potrdil Prepelič.

Slovenci v podaljšku strli Srbe na spektaklu v Stožicah

Pripravljalne tekme:

SLOVENIJA - SRBIJA
* 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21)
* - po podaljšku
12.000; Dončić 34 (8/11 za 2, 3/9 za 3), 9 podaj, Tobey in Prepelič po 16, Blažič 8, Čančar 7, Samar in Murić po 6, Nikolić in Dimec po 2; Jokić 26 (7/13 za 2), 12 skokov in 6 podaj; Micić 17, Kalinić 12, Davidovac in Ristić po 9, Dobrić 7, Marinković 6, Lučić in Nedović po 3.


Sobota ob 20.15 (Celje):
SLOVENIJA – HRVAŠKA


Že odigrane tekme:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA
83:76 (21:25, 18:17, 20:15, 24:19)

SLOVENIJA – ČRNA GORA
70:52 (23:6, 18:24, 6:14, 23:8)

UKRAJINA – SLOVENIJA
82:86 (16:22, 16:18, 22:21, 28:25)

TURČIJA – SLOVENIJA
* 103:104 (26:21, 14:25, 22:27, 28:17)
* - po podaljšku