Za Remca Evenepoela se je dirka končala že po devetih dneh. Foto: Reuters
Za Remca Evenepoela se je dirka končala že po devetih dneh. Foto: Reuters

"V skladu s protokolom ekipe sem opravil rutinski test na novi koronavirus. Na žalost je bil izvid pozitiven. S težkim srcem odhajam domov. Prvi teden je bilo lepo in veselil sem se dirkanja v naslednjih dveh tednih. Zahvalil bi se rad vsem v ekipi, ki so se zelo žrtvovali med pripravami na Giro. Zdaj bom njihov navijač," je 23-letni kolesar še dodal v izjavi za javnost.

Svetovni prvak v cestni vožnji je v Italijo prišel kot največji tekmec Primoža Rogliča za skupno zmago 28. maja v Rimu. Rožnato majico vodilnega je oblekel že po prvi etapi prejšnjo soboto in jo nosil do torka, ko jo je prepustil Norvežanu Andreasu Leknessundu. Po smoli v sredo, ko se je zaradi padcev dvakrat znašel na tleh, si jo je z zmago na nedeljski deveti etapi znova nadel in bi moral v njej v torek začeti drugi teden corse rosa. Namesto tega se bo v ponedeljek z avtomobilom odpravil proti domovini.

Po odstopu Evenepoela je trenutno v najboljšem položaju Britanec Geraint Thomas, ki ima dve sekundi prednosti pred slovenskim asom, Tao Geoghegan Hart zaostaja pet sekund za rojakom in moštvenim kolegom pri Ineosu, Joao Almeida (UAE Emirates) pa 22.

Skupni vrstni red (9/21):             
 1. G. THOMAS          VB     34:34:27
 2. P. ROGLIČ          SLO       +0:02
 3. T. GEOGHEGAN HART  VB         0:05
 4. J. ALMEIDA         POR        0:22
 5. A. LEKNESSUND      NOR    isti čas
 6. A. VLASOV          RUS        1:03
 7. D. CARUSO          ITA        1:28
 8. L. KÄMNA           NEM        1:52
 9. P. SIVAKOV         FRA        2:15
10. J. VINE            AVS        2:24
Primož Roglič je tokrat proti Remcu Evenepoelu v povprečju izgubljal po 0,48 sekunde na kilometer. V skupnem seštevku je pred novico o Belgijčevi okužbi zaostajal 47 sekund za nosilcem rožnate majice.
Primož Roglič je tokrat proti Remcu Evenepoelu v povprečju izgubljal po 0,48 sekunde na kilometer. V skupnem seštevku je pred novico o Belgijčevi okužbi zaostajal 47 sekund za nosilcem rožnate majice. "Velik dosežek je že to, da sem še tukaj," se je v šali ozrl na zadnji dve Dirki po Franciji, ki ju je zaradi padcev moral končati predčasno. Foto: Reuters

Roglič zdaj prvi favorit za končno zmago

Roglič lahko pred prvim prostim dnem optimistično gleda proti nadaljevanju dirke, na kateri je kar naenkrat postal velik favorit za končno zmago. Na kronometru v Ceseni je izgubil precej manj od napovedi. "Dobro je, gremo dalje," je dejal za TV Slovenija.

Uvodni dan dirke je na 19,6 km dolgi vožnji na čas v Pescari za Evenepoelom zaostal 43 sekund, kar pomeni, da je izgubljal več kot dve sekundi na kilometer. Pred drugim kronometrom so poznavalci ocenjevali, da bi Roglič za Belgijcem lahko zaostal približno minuto, toda naposled je bil počasnejši le za 17 sekund.

Ob koncu celo najhitrejši

V prvem delu povsem ravninske 35 km dolge vožnje na čas se je sicer zdelo, da bo zaostanek precej večji. Na prvem vmesnem času po 13 km je bil 31 sekund za Evenepoelom. Športni direktor Jumba Visme Marc Reef je po poročanju Cyclingnewsa priznal, da je bil v tistem trenutku zelo v skrbeh: "Mislili smo si, ojoj, kako se bo to končalo? Zaostanek je bil velik."

Kisovčan je torej začel počasneje, a kot kaže, se je dobro prilagodil razmeram, predvsem močnejšemu vetru. Do drugega vmesnega časa je v primerjavi z največjim tekmecem v 16 km pridobil osem sekund. "Očitno mi je ostalo nekaj moči in sem lahko dobro finiširal," je razmišljal po prihodu v cilj.

"Trasa je postala tehnično zahtevnejša in počasnejša, pospeševanja so bila številčnejša in Roglič je bil tu odličen," je opisal David Črmelj. V zadnjem delu je bil celo najhitrejši.

"Star sem. Na startu sem malce počasnejši, potem pa v cilju malo boljši," se je pošalil v pogovoru z novinarji. Evenepoel je na drugi strani izjavil, da je začel prehitro, zato je plačal ceno v delu, kjer je pihal veter v prsi.

Sorodna novica Evenepoel za las zmagal, proti Rogliču pa pridobil le 17 sekund

Pomembna vloga Affinija

Kot je pojasnil Reef, je dobre napotke za Rogličevo taktiko podal Edoardo Affini, ki je v kronometru nastopil med prvimi. "Ko smo zjutraj preizkusili traso, ni bilo skoraj nobenega vetra, samo izjemno mokro. Ko je Affini prišel v cilj, pa je povedal, da je med 16. in 27. kilometrom nekaj protivetra. Ocenili smo, da bi tam lahko Primož pridobil nekaj časa. Zato je začel rezervirano in nato pospeševal."

Čeprav je bil tudi sam začuden nad izjemnim začetkom Evenepoela, o tem Rogliča med vožnjo niso seznanjali. "Nismo mu dajali nobenih podatkov. Najbolje, kar lahko storiš, je, da se osrediniš nase in poskušaš odpeljati najbolje kot lahko. Enako smo ravnali na prvem kronometru."

Veliko bolje kot lani v Alicanteju

Na podobni vožnji na čas na lanski Vuelti je Primož proti Remcu v Alicanteju izgubil 48 sekund. "Pričakovali smo, da bo danes nekaj podobnega, a se je izteklo veliko bolje," je bil zadovoljen Reef.

O prvem dnevu Gira pa je še povedal: "Pri tisti krajši vožnji na čas je bilo zelo pomembno razviti visoko hitrost. Na dirko smo prišli naravnost s priprav, kjer je Primož veliko treniral predvsem vožnjo v klanec. Zato mu je najbrž še primanjkovalo prave hitrosti. Po osmih dneh dirkanja so noge drugačne. Skozi dirko za zdaj raste in tega smo zelo veseli."

Roglič o drugem in tretjem tednu pravi takole: "Razlike so majhne in obeta se nam zanimivo dirkanje. Že ta teden se je pokazalo, da je na dirki izjemno veliko zahtevnih dni, ki jih je treba preživeti in skleniti brez težav. Temu bomo morali slediti tudi v naslednjem tednu."

V petek čez najvišjo točko letošnjega Gira

Po treh lažjih etapah, na katerih ni pričakovati izgube časa med favoriti za končno zmago, se bo dirka znova razplamtela v petek, ko bo na sporedu zahtevna alpska etapa s tremi vzponi in zaključkom v klanec v Crans Montani v Švici. Še pred prihodom v znano smučarsko središče bodo kolesarji sredi etape prečkali najvišjo točko letošnjega italijanskega kroga na prelazu Col du Grand Saint Bernard 2469 metrov visoko, ki povezuje Italijo in Švico.

Roglič po zadržanem začetku kronometra odlično finiširal
Evenepoel priznal, da še vedno malo trpi zaradi padca