Ruska podmornica Akula je prvič izplula septembra leta 1907, na fotografiji leta 1913. Foto: Wikipedia
Ruska podmornica Akula je prvič izplula septembra leta 1907, na fotografiji leta 1913. Foto: Wikipedia
Akula, podmornica
Zadnjič je Akula izplula leta 1915, že stoletje pa leži v bližini estonskega otoka Hiiumaa.
Akula
Svoje domneve in upe, da pripadajo razbitine slavni ruski podmornici, so potapljači potrdili, ko so na trupu prebrali napis Akula.

Estonski potapljač Tanel Urm je s prijateljem dobrih 27 metrov pod morsko gladino opazil ostanke neznane razbitine, med temi razstreljen sprednji del trupa in propelerje, ob katerih so z ušesi zastrigli tudi ruski in latvijski potapljači ter se pridružili ekspediciji. Zaradi dobro ohranjene krme so kljub množici školjk na trupu brez težav razbrali z belo zapisano ime Akula, ki je po poročanju The Telegrapha dokončno potrdilo njihove domneve.
Zadnja plovba mogoče podmornice
Nekoč mogočno 400 ton težko plovilo iz časa, ko se je rusko cesarstvo približevalo zadnjim vzdihljajem, so naročili leta 1906. Bilo je največje takšno plovilo predrevolucionarne Rusije in je veljalo za prvo podmornico, ki je lahko sočasno izstreljevala več torpedov. "Oče" Akule, Ivan Bubnov, je načrte za podmornico, prvo, namenjeno plovbi na daljše razdalje, pomorskemu tehničnemu svetu predstavil leta 1905. Sprva naj bi jo poganjali bencinski motorji, vendar pa so jih pozneje zamenjali z varnejšimi dizelskimi. Po izbruhu prve svetovne vojne je opravila 16 patrulj in neuspešno napadla nemško bojno ladjo SMS Beowulf. Zanjo je bila usodna 17. patrulja, ko je po trku v nemško mino novembra leta 1915 potonila v bližini danes estonskega otoka Hiiumaa.
Strokovnjaki na podlagi poškodb in položaja zunanjega kompasa poveljniškega stolpa domnevajo, da je bila podmornica ob razstrelitvi na površju, potonila pa je verjetno relativno hitro, saj se je en sam prostor raztezal po celotni dolžini plovila. Notranjosti podmornice potapljači za zdaj še niso mogli preiskati, saj jim vstop onemogočajo poškodbe razbitine.
Potapljači predlagajo spominsko ploščo
O najdbi so že obvestili rusko ministrstvo za obrambo in ob tem izrazili upanje, da bodo podmornico razglasili za "grob bratov", zadnje počivališče tam umrlih mož. "Dvigovanje podmornice na površje ne bi imelo smisla," je prepričan potapljač Konstantin Bogdanov. "Upam, da bomo njeno lokacijo označili s spominsko ploščo in bo tako postala točka, ki bi jo obiskovali ob obletnicah ali pa ob njej organizirali potapljaške spuste."