Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Javno prevozniško podjetje Marprom je predstavilo šest novih, okolju prijaznejših avtobusov, ki jih poganja stisnjen zemeljski plin. Skoraj milijon 400 tisoč evrov vredno investicijo je 80-odstotno sofinanciral EKO sklad.

Z novimi vozili želijo pomladiti avtopark, izboljšati uporabniško izkušnjo in postopno zamenjati stara, okolju manj prijazna vozila.

Direktor Marproma : "Povprečna starost naših avtobusov je 5,6 leta. Nobeden izmed njih ni slabši od okoljskega standarda Euro 4. Mislim, da smo s tem v regiji eden izmed vodilnih okolju prijaznih prevoznikov. Mislim, da nam niti v sosednji Avstriji ne morejo slediti."

Ob tem dodaja, da se je število potnikov v zadnjih petih letih povečalo za 10 odstotkov. Dnevno jih prepeljejo med 12 in 15 tisoč.

Župan Andrej Fištravec o ukrepih, kako bi za uporabo avtobusa navdušili še več ljudi: "Eno je kakovost storitve. Ob istih cenah se število potnikov povečuje. Drugo pa je tudi cela logika trajnostne mobilnosti v mestu. To niso samo avtobusi ampak tudi izgradnja več kot 60 kilometrov novih kolesarskih poti, več kot 25 kilometrov Dravske kolesarske poti, tako da trajnostno mobilnostno prehajanje skozi mesto se na nek način začenja izplačati."

Majhenič napoveduje tudi povečevanje pogostosti prihodov. Obljublja še, da bodo do konca meseca usposobili napovedovalnike prihodov avtobusov na postajališčih, s katerimi so bile v preteklosti težave. Mariborska občina pa namerava še ta mesec kandidirati na razpisu Eko sklada za nakup perih hibridnih avtobusov.