Foto: BoBo
Foto: BoBo
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Ob tem je Fištravec v izjavi za medije navedel, da se Maribor lahko pohvali z večjim številom delovnih mest in velikimi investicijami. "Zame je bistveno, kaj se dogaja mestu, da gre mestu na bolje," je dodal.

Sicer se bosta v mariborski mestni občini sodeč po delnih neuradnih izidih v drugem krogu županskih volitev pomerila politični novinec in podjetnik Saša Arsenovič (SMC), ki mu po 46 odstotkih preštetih glasov kaže na okoli 38 odstotkov podpore in nekdanji mariborski župan Franc Kangler (NLS), ki se mu trenutno obeta okoli 33 odstotkov glasov.

Fištravcu, ki je kandidiral s podpisi občanov, kaže na tretje mesto z nekaj manj kot osmimi odstotki podpore.

Do 16. ure je v Mariboru glasovalo 31.625 volilnih upravičencev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba nižja od slovenskega povprečja oz. nekaj manj 35-odstotna (34,94%). Volilna udeležba do 16. ure v Sloveniji je bila nekaj manj kot 37-odstotna (36,81 %).

V Mestni občini Maribor, kjer se za župansko mesto poteguje 18 kandidatov, je izid današnjih volitev negotov. Za favorite veljajo nekdanji župan in kandidat NLS Franc Kangler, podjetnik in kandidat SMC Saša Arsenovič ter poslanka DZ Lidija Divjak Mirnik in aktualni župan Andrej Fištravec, ki sta kandidaturo vložila s podpisi občanov.

Fištravec, ki štetje glasov spremlja v volilnem štabu na Trgu svobode, je prepričan v uvrstitev v drugi krog in nato v ponovno izvolitev za župana.

Kanglerja v volilnem štabu podpirajo nekdanja radijska novinarka Breda Čepe, nekdanji podžupan Milan Mikl in predstavniki podpornih strank SDS, SLS in SNS.

Arsenovič je v svoji volilni pisarni zbral ekipo, v kateri so tudi Gregor Reichenberg, prometni inženir Samo Peter Medved, ravnatelj Ivan Lorenčič in kulturna delavka Zora A. Jurič.

Na lokalnih volitvah pred štirimi leti je v prvem krogu svoj glas oddalo 45,22 odstotka upravičencev. V Mariboru je bila leta 2014 volilna udeležba v prvem krogu 37,9-odstotna, v drugem krogu pa 31,49-odstotna.

Odločitev volivcev o novih vodstvih občin bo bolj ali manj znana po 19.30, ko bodo objavljeni prvi delni izidi današnjega glasovanja. Po današnjem glasovanju bomo dobili nove občinske svetnike ter župane v tistih občinah, v katerih bo kandidat danes prejel večino veljavnih glasov, torej več kot polovico.

Podatki so dostopni na posebni spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo.

K rezultatom današnjega glasovanja na voliščih bodo prišteli še glasove s predčasnih volitev, k temu pa bodo občinske volilne komisije dan po volitvah prištele še glasove, prispele po pošti. Poročilo o izidu glasovanja pa morajo pripravili najpozneje 24. novembra.

V 36 občinah že znani novoizvoljeni župani

Po zaprtju volišč so v 36 občinah še pred zaključkom preštevanja glasovnic že znani novi župani, saj v letošnji volilni tekmi niso imeli nobenega protikandidata. Med njimi so predvsem manjše občine, mestne ni nobene.

Kršitve volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je danes do 16. ure prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, ki se je začel v petek opolnoči in velja danes do 19. ure. Za 53 obvestil so ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oz. so se nanašala na zadeve, ki so že v obravnavi, tako da jih obravnavajo 46.

Inšpektorat RS za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil obravnava 46 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Največ obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družabnih omrežjih, oglaševanje z vozili, polepljenimi z letaki, in deljenje gradiva v poštne nabiralnike.

V prvem krogu lokalnih volitev leta 2014 je bilo skupaj, torej v soboto in nedeljo, 209 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Spremljajte volilno oddajo Radia Maribor od 20.00 naprej.