Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Pozdravljeni v oddaji Second hand.
Danes jo posvečamo svežem hitu, ki se počasi vzpenja po lestvicah.
Gre za pesem ''Time in a bottle'' Švedske pevke in manekenke Li Lykke Timotej Zachrisson, oziroma krajše Lykke Li.
Njena glasba pogosto združuje elemente indie pop-a, dream pop-a in elektronike. Umetniška žilica ji je v krvi, saj je njena mati fotografinja, oče pa član švedske punk-reggae skupine Dag Vag. Li je kot inspiracijo navedla Neil Young-a, the Shangri-Las, This Mortal Coil, the Beatles, The Rolling Stones, Velvet Underground, Leonard-a Cohen-a in The Beach House.
Inspiracijo pa je imela priložnost iskati tudi drugje, saj se je njena družina iz rodnega Ystad-a preselila v Stockholm, kasneje v hribe na Portugalskem, preživljala čas v Lizboni in Maroku, zime pa v Nepalu in Indiji. Li se je pri 19-tih preselila v Brooklyn, New York City za tri mesece, pri 21-tih pa vrnila domov, da napiše album.
Njen debutantski album Youth Novels je bil zelo dobro sprejet in uvrščen na mnoge letne Best Of liste, na podlagi česar je razprodala svoje koncerte, vključno z nastopi na Glastonbury, Coachella in Lollapalooza. Pojavljala se je kot gostujoči vokal pri skupinah kot so Kleerup, Röyksopp in kasneje U2.
Čeprav njene pesmi zaradi posebnega stila nikoli niso bile veliki hiti, so bile pogosto uporabljene v filmih in TV oddajah, njeni albumi pa so bili dobro prodajani in redno uvrščani na Best Of liste. Izjema je pesem "I Follow Rivers", ki je njena najbolj znana, je pa tudi ta potrebovala remixe in priredbe, da je postala hit.
Drugi album Wounded Rhymes je izdala leta 2011, tretji, I Never Learn, pa 2014. Li bo četrtega, So Sad So Sexy, izdala naslednji petek. Najavila ga je z dvema singloma, ki pa kot po navadi nista požela uspehov, čeprav album kritiki nestrpno pričakujejo. Pred tem je izdala pesem v ozadju, ‘’Time in a bottle’’, ki je ne bo na albumu, a bi znala postati hit. Je pa priredba.
Original je izdal James Joseph Croce, krajše Jim Croce, ameriški folk in rock pevec. Med leti 66 in 73 je izdal 5 albumov, njegovi pesmi "Bad, Bad Leroy Brown" in "Time in a Bottle", pa sta zasedli sam vrh U.S. Billboard Hot 100 chart.
Croce je rojen v Pennsylvanii, staršema z italijanskimi koreninami, doštudiral je pa psihologijo in nemščino na Villanova University, kjer je pričel resno jemati tudi glasbo in je deloval v več skupinah ter bil tudi DJ.
Crocejeva skupina je bila v tem času tudi izbrana za študentske izmenjave, tako da je z njimi nastopal v Afriki, Bližnjem Vzhodu in Jugoslaviji. Svoj prvi album, Facets, je izdal leta 66 v nakladi 500 izvodov. Zanj je uporabljen denar, ki sta ga kot poročno darilo z jasnim namenom, da se z njim posname album, podarila Jimova starša. Upala sta, da bo album poraz in ga bo to odvrnilo od glasbe, da bi se posvetil resnejšim zadevam. Ni jima uspelo, saj je album bil uspešen.
Od srede 60-tih do začetka 70-tih je Croce nastopal z ženo. Najprej sta igrala predvsem priredbe, nato pa tudi avtorsko glasbo. Leta 68 ga je producent Tommy West navdušil za selitev v New York City. V naslednjih dveh letih sta ob promociji albuma Jim & Ingrid Croce prevozila preko pol miljona kilometrov. Umetniško življenje je bilo težko do leta 70, ko je spoznal Maury Muehleisen-a preko kolega producenta Joe Salviuol-a, ki je Croce-u odprl vrata v glasbeno industrijo.
Leta 72 je Croce podpisal pogodbo z ABC Records in izdal dva albuma. Vsi izdani singli so poželi veliko radijskega časa: "You Don't Mess Around with Jim", "Operator" in prav tako "Time in a Bottle", ki jo je dejansko napisal za še nerojenega sina, A. J. Croce-a.
Kljub temu se finančno stanje družine ni izboljšalo, saj je najprej moral vrniti založbi vanj vložen denar. Ogromno je nastopal na TV oddajah in koncertiral in lovilo ga je vse večje domotožje. Odločil se je prekiniti s glasbo in se ustaliti z ženo in sinom, ko bi se končala njegova Life and Times turneja.
V pismu, ki ga je žena dobila šele po njegovi smrti je zapisal, da bo prenehal z glasbo, se umaknil iz javnega življenja ter se posvetil pisanju kratkih zgodb in scenarijev za filme, v čem je bil dober. Album ''I Got a Name'' je končal zgolj teden dni pred smrtjo, ki ga je doletela v letalski nesreči, ko se je pilot zaletel v edino drevo v okolici letališke steze.
Croce je ravno potoval iz enega koncerta proti Texasu na drugi koncert, umrl pa je star zgolj 30 let. Leta 90 je posthumno vključen Songwriters Hall of Fame.
Mi se bomo spomnili Croce-a s pesmijo ‘’Time in a bottle’’, ki jo je pred kratkim priredila Lykke Li.