Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars

Na sporedu, 3.3.

00:00
Evropski klasični nokturno

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.


04:00
Svitanja


05:05
Arsove spominčice

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.


06:00
Glasbena jutranjica: Glasbena jutranjica

Bedřich Smetana: Šest preludijev za orgle
Izvajalec: Franz Haselböck, orgle

Heinrich Ignaz Franz Biber: Baletto die Werber, suita za violino, 3 viole in basso continuo v h-molu
Izvajalca: zasedba Ars Antiqua Austria in dirigent Gunar Letzbor

Jan Dismas Zelenka: Sonata št. 1 v F - duru, ZWV 181, za 2 oboi, fagot in basso continuo
Izvajalci: Heinz Holliger, oboa; Maurice Bourgue, oboa; Klaus Thunemann, fagot; Klaus Stoll, kontrabas; Christiane Jaccottet, čembalo

Jiří Ignác Linek: Sinfonija Pastoralis v C – duru
Izvajalci: Mariborski komorni orkester in dirigent Samo Hubad

Bedřich Smetana: Tri skladbe za ženski zbor
Izvajalca: Praški komorni zbor in zborovodja Josef Pancik


07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.


07:25
Glasbeni poudarki, današnjega dne

Pregled svežih glasbenih dogodkov.


07:30
Glasbena jutranjica: Glasbena jutranjica

František Benda: Sonata za flavto in čembalo
Izvajalca: Irena Grafenauer, flavta in Janko Šetinc, čembalo

Francesco Antonio Rosetti (prir. Julian Oliver): Koncert za rog, pozavno in orkester
Izvajalci: Zora Slokar, rog; Branimir Slokar, pozavna;Festivalski Orkester iz Prage in dirigent Marc Reift


08:00
Lirični utrinek: Radovan Vlahović: O tebi sem želel govoriti, "Pred zoro, ko je najbolj temno, v nedeljo, / sklonjen nad belino papirja ..." (Interpretira Željko Hrs.)

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.


08:02
Glasbena jutranjica: Glasbena jutranjica

Bedřich Smetana (orkestracija Iša Krejči): Luizina polka
Izvajalca: Državni filharmonični orkester Košice in dirigent Christian Ehwald

Bedřich Smetana: Trije plesi iz cikla 10 čeških plesov: 1. Furiant; 2. Slepička – Koroška; 3. Oves
Izvajalec: Aci Bertoncelj, klavir

Antonin Dvořák (na poezijo češkega pesnika Adolfa Heyducka): Ciganske melodije, op. 55
Izvajalki: Mojca Vedernjak, mezzosopran in Nadia Carboni, klavir

Leoš Janáček: Vlaški plesi
Izvajalca: Češki filharmonični orkester in dirigent Alois Klima

Bedřich Smetana: Prodana nevesta: Duet Janka in Kecala
Izvajalci: Rudolf Francl, tenor (Janko); Ladko Korošec, bas (Kecal); Simfonični orkester RTV Ljubljana in dirigent Samo Hubad


09:00
Jazzovska jutranjica

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.


10:00
Poročila


10:05
Skladatelj tedna: Ferruccio Busoni, tretja oddaja, Busoni se nikoli zavzemal za radikalne prevrate v zvočnem izrazu, na glas je zagovarjal tako imenovani »mladi klasicizem«

Že v uvodni oddaji smo nakazali več hudih protislovnosti pri delu in tudi pri liku Ferruccia Busonia. Nikoli se ni zavzemal za radikalne prevrate v zvočnem izrazu, še več - na glas je zagovarjal tako imenovani »mladi klasicizem« v glasbi in se s tem izrazom navezoval na duhovno izročilo Bacha, Mozarta in Beethovna.


11:00
Poročila


11:05
Literarna matineja: Rujenje: med pesniško in vizualno govorico, Pogovor s Kristino Hočevar o njeni razstavi in knjigi poezije

Sedma knjiga poezije Kristine Hočevar prihaja v slovenski kulturni prostor sočasno z razstavo z istoimenskim naslovom: RUJENJE/HALF OF A C/ C ??? . Obe sta nastali po ustvarjalkinem bivanju v pesniški rezidenci na Kitajskem, vlogo kuratorke razstave pa je prevzela Iza Pevec. Kot pravi Kristina Hočevar, sta razstava in knjiga samostojni, a hkrati med seboj prepleteni celoti, ki ju zaznamuje drugačna oblika trajnosti. O tej, o naši obsojenosti na prevajanje in njegove neprevedljive ostanke, o tem, kako in zakaj sploh iz pesniške govorice (v)stopiti v vizualno v pogovoru z avtorico. Za začetek pa seveda tudi nekaj o naslovu, ki v celoti ne bo nikoli pojasnjen.


11:45
Intermezzo

Kratka glasbena medigra


12:00
Poročila


12:05
Arsove spominčice: Iz zakladnice poljske komorne glasbe, Poslušajte komorne skladbe Fryderyka Chopina, Henryka Wieniawskega in Witolda Lutoslawskega.

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju komornih del iz glasbene zakladnice poljskih skladateljev. V izvedbi slovenskih solistov in komornih duov poslušajte Introdukcijo in briljantno polonezo v C-duru, op. 3, za violončelo in klavir, štiri samospeve iz Poljskih pesmi, op. posth. 74, za glas in klavir poljskega klavirskega virtuoza in skladatelja Frederica Chopina, Capriccio Valse, op. 7, Polonaise brillante, op. 4, in Saltarelle za violino in klavir Henryka Wieniawskega ter Bukolike za klavir in Plesne preludije za klarinet in klavir Witolda Lutoslawskega. Oddajo, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bomo ponovili v četrtek, 4. marca ob 17.05.


13:00
Poročila


13:05
Kratka radijska igra: Daniel Odija - Mateja Valentič: Glažuta, Duhamoren delavnik mladega fizičnega delavca, ki se počasi privaja na brezsmiselno življenje

Sodobni poljski pisatelj Daniel Odija je že šestindvajsetleten izdal zbirko kratke proze in ta 2000 pesniško zbirko, pozornost kritikov in bralcev pa je vzbudil z romanom Ulica leto kasneje. Kmalu je sledil nov roman in leta 2005 zbirka kratke proze s skupnim naslovom Glažuta, iz katere je tudi zgodba radijske igre. V jedrnati obliki kaže igra morečo banalnost delavčevega vsakdana, na katero se nehote mora navaditi tudi mladenič, za katerega je to prva služba. Na žalost postajajo take zgodbe vse bolj del naše vsakdanjosti.

Prevajalka Tatjana Jamnik
Prirejevalka Mateja Valentič
Dramaturg Goran Schmidt
Režiser Jože Valentič
Tonski mojster Ivo Smogavec
Glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina

Boris Branko Jordan
Brigadir Janek Kristijan Ostanek
Kazik Rado Pavalec
Suhi Davor Herga
Rysio Tadej Toš
Myzda Ivica Knez
Starka Milena Muhič
Prvi mulc Izidor Ostan
Drugi mulc Jon Knez

Traja 15' 04''
Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Regionalnega RTV centra Maribor decembra 2009


13:25
Glasbeni rondo: Franz Schubert

Glasbena medigra


14:00
Poročila


14:05
Glasovi svetov

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...


15:00
Divertimento

Glasbena medigra


15:30
Dogodki in odmevi, Na sporedu ob 15.30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:05
Svet kulture

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.


16:30
Mojstri samospeva: Samospevi Stanislawa Moniuszkega II, Zaradi usklajenosti z ritmom besedila pa njegove samospevne melodije zvenijo zelo naravno in nevsiljivo.

Oddajo Mojstri samospeva tudi danes namenjamo samospevom Stanislawa Moniuszca, skladatelja, ki mu pravijo tudi oče poljske opere. A bil je tudi oče poljskega samospeva - svoje umetnine za glas in klavir je zasnoval na poeziji poljskih pesnikov, vanje pa vpletal elemente poljske folklore in ljudskih pesmi. Pri ustvarjanju je sledil predvsem strukturi besedila in se s tem kot skladatelj morda postavil v podrejeno vlogo. Prav zaradi usklajenosti z ritmom besedila pa njegove samospevne melodije zvenijo zelo naravno in nevsiljivo.
Ob klavirski spremljavi Jolante Pawlik bosta peli sopranistka Karolina Róža Kowalczyk in mezzosopranistka Katarzyna Szymkowiak.


17:00
Glasbeni utrip

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.


18:00
Čas, prostor in glasba: Tišina, Rojstvo, ki ga slišimo

Tišina je prostor časa, ki ga ustvarjalci s pridom izkoriščajo. Razvrščajo ideje in iščejo nove rešitve. Avtor oddaje Pavel Mihelčič piše:
»Prisluhnil sem iskanju tišine, nenavadnim zvokom, ki so nastajali kot projekcija hrupa, da bi se vedno znova vračali v tišino.«


19:00
Pravljica


19:15
Literarni nokturno: Anunciada Fernandez de Cordova: Postaje letnih časov v Ljubljani, Ljubljana je samotna stava / kot ljubezen / kot besede

Anunciada Fernandez de Cordova, španska pesnica in pisateljica, je bila od leta 2009 pa do leta 2015 veleposlanica v Ljubljani. V tem času je nastalo nekaj pesmi, ki se vežejo na nekatere kraje v mestu ali posredujejo intimno čustveno in telesno občutenje Ljubljane. Pesmi je objavila v alternativnem vodniku Ljubljane z naslovom Postaje letnih časov v Ljubljani. Povedala je, da jih je napisala kot odmeve svojih korakov, nespečnosti in odkritij.


19:30
Srce šansona: Charles Trenet (Ponovitev), Življenje in glasbena zapuščina enega največjih francoskih šansonjerjev

Trenet je eden najbolj vzdržljivih in priljubljenih pevcev svoje generacije francoskega šansona – preživel je namreč Edith Piaf, Jacquesa Brela, Yvesa Montanda in še v 80-ih letih svojega življenja polnil dvorane.
Skupno je tako Trenet šansonu posvetil kar 66 let, napisal približno 1000 pesmi, ljubiteljem njegovega žametnega baritona pa zapustil veliko posnetkov, ki še danes zazvenijo iz radijskih sprejemnikov. Med drugim bomo v današnji oddaji slišali pesmi Boum!, La Mer, Ohe! Paris in Dans les pharmacies.


20:00
Arsov art atelje

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva


22:00
Poročila


22:05
Glasni novi svet

Obrobne poti sodobne kompozicije…zvočni eksperiment…improvizirana glasba in glasni novi jazz


23:00
Jazz session

Posvečamo se tako zgodovini jazza kot najnovejšim jazzovskim izdajam.


23:59
Slovenska himna


Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov