Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ars

Na sporedu, 24.7.

00:00
Evropski klasični nokturno

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.


04:00
Svitanja


05:05
Arsove spominčice

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.


06:00
Glasbena jutranjica

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.


07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.


07:25
Glasbeni poudarki: Glasbeni poudarki, današnjega dne

Od glasbenih vsebin na programu Ars tokrat izpostavljamo:
Zborovski panoptikum (Slovenski zbori v treh desetletjih samostojne Slovenije, ponovitev junijske oddaje, Brigita Rovšek),
Oddaljene zvočne svetove (Potovanja 4 – sveti ritmi afriških božanstev, Tomaž Rauch),
Potovanje po Loari v družbi Carla de Incontrere (Balzacova zapuščina v glasbi in Henzejeva Angleška mačka, 16. oddaja, Mihael Kozjek) in
Sobotni operni večer (Benjamin Britten: Billy Budd, posnetek iz New Yorka, Dejan Juravić).


07:30
Glasbena jutranjica

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.


08:00
Lirični utrinek: Marjan Strojan: Julij, Interpretacija Ljerka Belak

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.


08:02
Glasbena jutranjica

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.


10:00
Poročila


10:05
Zborovski panoptikum: Slovenski zbori v treh desetletjih samostojne Slovenije, Ponovitev junijske oddaje

Kaj pomenijo tri desetletja samostojne Slovenije za slovenske zbore?
Kaj jim je ta čas prinesel in kako so ga izrabili, se zavedajo slovenske identitete in – smo trije Slovenci še zbor?
Na ta vprašanja bodo v Zborovskem panoptikumu odgovarjali ugledni in izkušeni dirigenti, muzikologi, mentorji – glasbeniki, zaslužni za zdaj v marsičem cvetoče slovensko zborovstvo: Danica Pirečnik, Matjaž Šček in Tomaž Faganel.
Slišali boste poglobljena razmišljanja, mnenja – ki si jih ne delijo vsi sogovorniki, tudi skeptične in kritične besede, iskriva razmišljanja, pa tudi pohvale. Sogovorniki izvirajo z različnih koncev Slovenije in tam delajo: v osrednji Sloveniji, na Krasu in v Šaleški dolini, torej smo imeli v mislih tudi zborovsko geografsko raznolikost.


11:00
Poročila


11:05
Naši umetniki pred mikrofonom: Roman Makše, akademski kipar, "Umetniško delo določa čas, v katerem nastaja - zaprtost 2020 nas je vrnila k sebi."

Akademski kipar Róman Makšé sodi med opazne slovenske ustvarjalce, ki so zavezani minimalizmu, hkrati pa je za njegova kiparska dela značilna ne le povezanost s prostorom, temveč tudi z arhitekturo. Izbor njegovih del smo v začetku leta imeli priložnost videti v sklopu razstave Praznine v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljane, kjer je razstavljal skupaj z Ervinom Potočnikom.
Makše je študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Ves čas je dejaven tudi na področju pedagogike in je od leta 2001 zaposlen kot profesor za področje kiparstva na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. O svojem življenju in delu je govoril z Aleksandro Saško Gruden.


11:25
Oddaljeni zvočni svetovi: Potovanja 4

V četrtem zvočnem potovanju v okviru poletnih oddaj Oddaljeni zvočni svetovi se bomo odpravili med svete ritme afriških božanstev – oriš na Kubi, na zahod indonezijskega otoka Java, med pripadnike ljudstva Dinka, ki danes živijo v Južnem Sudanu, v indijsko zvezno državo Radžastan in med beduine na Sinajskem polotoku. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.


12:00
Poročila


12:05
Arsove spominčice

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.


13:00
Poročila


13:05
Dvogovori umetnic/umetnikov: Tina Dobrajc in Mito Gegič, S slikarjema smo se srečali na Loškem gradu v Škofji Loki, kjer živita in ustvarjata in se pogovarjali o njuni umetnosti in širše.

V terminih Kulturne panorame vas vabimo k poslušanju cikla oddaj Dvogovori umetnic/umetnikov. To soboto bosta sogovornika slikarka Tina Dobrajc in slikar Mito Gegič. Sta slikarja mlajše srednje generacije, uveljavljena v slovenskem in mednarodnem prostoru, ki ob slikanju umetniško ustvarjata tudi v gledališču in novih medijih. Srečali smo se na Loškem gradu v Škofji Loki, kjer živita in ustvarjata, ter se pogovarjali o njuni umetnosti in širše.
V drugi oddaji bosta gostji Sanja Grcić, modna oblikovalka in kostumografinja, ter igralka Katarina Stegnar. Oddaji se povežeta v diptih s sklepnim delom prve, v kateri s Tino Dobrajc govorimo o motivih z njenih slik na kreacijah Sanje Grcić, druga oddaja pa se s to temo začne in k pogovoru poleg Sanje Grcić pritegne tudi Katarino Stegnar, ki te kreacije predstavlja na fotografijah in drugem promocijskem materialu za modno znamko firma by sanja.
K poslušanju cikla oddaj Dvogovori umetnic/umetnikov vas vabimo štiri zaporedne sobote ob 13.05 in v ponovitvah ob ponedeljkih ob 11.05 na Arsu.


14:00
Poročila


14:05
Divertimento

Glasbena medigra


14:30
Razgledi in razmisleki, ponov.: Juan Goytisolo, Letos mineva 90 let od rojstva španskega pisatelja

Letos mineva 90 let od rojstva španskega pisatelja Juana Goytisola. Rodil se je leta 1931, umrl pa leta 2017.
Prvo knjigo je izdal leta 1954. Pred Francovo diktaturo se je umaknil v Francijo, v domačo Španijo se je vrnil po diktatorjevi smrti. Izdal je več kot petindvajset romanov, pisal je tudi eseje. Juan Goytisolo sodi med najpomembnejše sodobne evropske pisatelje; za svoje delo je prejel več uglednih literarnih nagrad. Spomin na življenje, ustvarjanje in razmišljanje Juana Goytisola bomo oživili z današnjo oddajo Razgledi in razmisleki, v kateri boste slišali pogovor, ki ga je s pisateljem leta 2014, ko je obiskal Ljubljano, pripravil Andrej Rot.


15:00
Jazz siesta: Sobotno jazzovsko lenarjenje

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.


15:30
Dogodki in odmevi, Na sporedu ob 15.30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:10
Baletna glasba

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.


17:00
Potovanje po Loari: Balzacova zapuščina v glasbi in Henzejeva Angleška mačka, 16. oddaja iz cikla Potovanje po Loari v družbi Carla de Incontrere

Smo v Toursu, mestecu v francoski pokrajini Tureni, v katerem se je leta 1799 rodil Honoré de Balzac. Prav temu velikemu francoskemu pisatelju in dramatiku namenjamo celotno 16. oddajo iz cikla Potovanje po Loari v družbi Carla de Incontrere; bogatili jo bodo glasbeni odlomki, povezani z Balzacovo zapuščino. V drugem delu boste tako lahko slišali nekaj odlomkov iz opere Angleška mačka Hansa Wernerja Henzeja, ki je uglasbil libreto Edwarda Banda – svobodno predelavo Balzacove novele. Poleg podrobnejše predstavitve Henzejeve Angleške mačke bo na sporedu še glasba Jeana Francaixa, Hectorja Berlioza, Daniela Auberja, Ernesta Chaussona in Luce Francesconija.


18:00
Izbrana proza: Marguerite Yourcenar: Hadrijanovi spomini, Hadrijan pripoveduje, kako se je spreminjal Rim in kako je poskušal izboljšati Rim (svet).

Roman Marguerite Yourcenar (psevdonim) Hadrijanovi spomini je v slovenskem prevodu Saše Jerele izšel leta 2001 v zbirki Moderni klasiki pri Cankarjevi založbi. Dvanajst let pozneje je odlomek iz romana za oddajo Izbrana proza odlično interpretiral dramski igralec Ivo Ban, odlomek, v katerem Hadrijan razmišlja o Rimu v času, modrem vladanju in še čem.


18:30
Arsov sobotni večer

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.


19:45
Literarni nokturno: William Edgar Stafford: Dvožariščna, "Edina pot je dlje, dihati tisto deželo, zoreti v njenem vonju."

William Edgar Stafford (1914 – 1993) je eden izmed klasikov sodobne ameriške poezije, in še zmeraj je tudi med njenimi najbolj plodovitimi avtorji – čeprav je svojo prvo knjigo objavil šele pri 46 letih, jih je nato podpisal še več kot 60. Mnogi ga vzporejajo z Robertom Frostom, v pesmih izhaja iz vsakdanjih situacij in posameznosti v njihovi neposrednosti. Jezik Staffordove poezije se v tonu in načinu izreke včasih približa pogovornemu, tudi zato se lahko zdi lahkotnejša, kot v resnici je. Pesmi je prevedla Tina Kozin, interpetira jih dramski igralec Primož Pirnat.


20:00
Sobotni operni večer: Benjamin Britten: Billy Budd, posnetek iz New Yorka, Opera je napisana izključno za moške glasove, kar je posebnost v operni literaturi.

Posnetek je nastal osmega marca 1997 v Metropolitanski operi; dirigent je bil Steuart Bedford.
V glavnih vlogah so nastopili: Dwayne Croft v naslovni vlogi, Philip Langridge kot Vere, Robert Brubaker kot Red Whiskers, Victor Braun kot Redburn, Julien Robbins kot Ratcliffe in James Morris kot John Claggart.


22:30
Slovenski koncert: Slovenski koncert

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.


23:59
Slovenska himna


Zadnje oddaje

Nazaj
Naprej
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov