Peter Kaiser bo še tretji mandat deželni glavar. Foto: BoBo
Peter Kaiser bo še tretji mandat deželni glavar. Foto: BoBo

Kot je v Celovcu sporočil deželni glavar Peter Kaiser, čigar stranka SPÖ je na deželnih volitvah v začetku meseca osvojila največ glasov, obstaja soglasje o oblikovanju skupne koalicije.

Da sta se stranki, ki sta doslej sodelovali že v dveh koalicijah, dogovorili o nadaljnjem sodelovanju, sta po zadnjem krogu pogovorov med pogajalskima skupinama sporočila predsednik koroških socialdemokratov Kaiser in vodja ÖVP Martin Gruber. Kot je sporočil Kaiser, obstaja soglasna odločitev pogajalcev, "da oblikujemo skupno koalicijo za 33. zakonodajno obdobje".

"Koalicija za naslednjih pet let je postavljena," je dejal Gruber in dodal, da je to dobra novica za ljudi v tej zvezni deželi in za gospodarstvo.

Sestava sedemčlanske deželne vlade ostaja enaka kot doslej, s petimi predstavniki iz SPÖ-ja in dvema iz ÖVP-ja.

Stranki sta se dogovorili tudi o porazdelitvi resorjev. V pristojnosti socialdemokratov bodo po besedah Kaiserja med drugim finance, izobraževanje, zdravje in socialne zadeve. Ljudski strani pa bodo pripadli energetika, prostorsko načrtovanje, širitev širokopasovne povezave in spodbujanje gospodarstva.

Koalicijska pogajanja med SPÖ-jem in ÖVP-jem so stekla pred dvema tednoma. To bo že tretja koalicija obeh strank, ki na Koroškem vladata skupaj že od leta 2013. Med letoma 2013 in 2018 so v njej sodelovali tudi Zeleni.

Za deželnega glavarja Kaiserja bo to že tretji mandat. Vladni program naj bi predstavili in podpisali prihodnjo sredo. Nova deželna vlada naj bi slovesno prisegla 13. aprila, ko bo tudi ustanovna seja deželnega zbora.

V deželni parlament so se poleg SPÖ-ja in ÖVP-ja uvrstili še svobodnjaki (FPÖ) in Ekipa Koroška.

Predstavniki krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem so po volitvah koalicijo SPÖ-ja in ÖVP-ja označili za najugodnejšo za slovensko skupnost.

Na dogovor o oblikovanju koalicije so se že odzvali v opozicijskih vrstah. "Nova, stara koalicija SPÖ-ja in ÖVP-ja je brez idej in vizije ter brez perspektive za Koroško," je sporočil vodja svobodnjakov (FPÖ) Erwin Angerer.

Vodja Zelenih, koroška Slovenka Olga Voglauer, pa je dejala, da pričakuje smele projekte in "inovativne koncepte trajnostnega razvoja Koroške, ki varstvo podnebja prepoznajo kot priložnost in jo znajo izkoristiti".