Franc Jožef Smrtnik bo sedel v novem sklicu deželnega zbora. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Franc Jožef Smrtnik bo sedel v novem sklicu deželnega zbora. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Socialdemokrati po projekcijah televizije ORF in inštituta SORA niso ponovili izida izpred petih let, ko so na volitvah prejeli kar 47,9 odstotka glasov. Tokrat so glede na projekcije dosegli okoli 39-odstotno podporo volivk in volivcev, kar pomeni devet odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah. V parlamentu bodo tako imeli 15 poslancev, tri manj kot do zdaj.

"Izid zelo boli," je v prvem odzivu po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF dejal socialdemokrat in deželni glavar Peter Kaiser. Kot je dejal, prevzema polno odgovornost za volilni izid. Poudaril je, da ima stranka SPÖ 15 odstotkov prednosti in se bo pogovarjala z drugimi strankami o sestavi deželne vlade.

Deželni glavar avstrijske Koroške je Peter Kaiser. Foto: EPA
Deželni glavar avstrijske Koroške je Peter Kaiser. Foto: EPA

V deželnem zboru štiri stranke

Petodstotni parlamentarni prag so prestopile še tri stranke. Največ so v primerjavi z volitvami leta 2018 glede na zadnje projekcije pridobili Ekipa Koroška (Team Kärnten), ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ). Slednji so s 24,7 odstotka glasov zasedli drugo mesto (2018: 23 odstotkov). Tretja je bila ljudska stranka s 17,2 odstotka (2018: 15,5) pred Ekipo Koroška z okoli desetimi odstotki podpore (2018: 5,7).

Vodilni kandidat svobodnjakov Erwin Angerer je bil po objavi izidov "zelo zadovoljen", saj je njegova stranka rahlo pridobila, čeprav bi teh glasov lahko bilo tudi več, je dejal.

Kot je poročal Radio Slovenija, kaže, da je poslanski mandat osvojil tudi Franc Jožef Smrtnik, ki je kandidiral na listi Ekipe Koroška. "Mislim, da je to spet nova zgodovina, ki jo pišemo koroški Slovenci. Zahvaljujem se Kögerju, da mi je dal to možnost kot koroškemu Slovencu. Uspel nam je neki nov način politike. V svoji stranki se bom zavzemal za pravice manjšine južne Koroške in našega podeželja," je dejal.

Zeleni ostali zunaj parlamenta

Zelenim z nosilko liste, koroško Slovenko Olgo Voglauer, vstop v celovški deželni zbor tudi tokrat ni uspel. S 3,7 odstotka podpore niso presegli petodstotnega volilnega praga. Podobno je zunaj deželnega parlamenta ostal Neos, ki je prejel 2,4 odstotka podpore.

Voglauer je dejala, da so Zeleni kljub neuspehu pri uvrstitvi v deželni zbor utrdili svoj položaj. "Še naprej bomo močan glas," je dejala po poročanju ORF-a. Koroška je le drugačna, je menila glede izida njene stranke v tej južni avstrijski deželi. Kot poslanka avstrijskega parlamenta bo še naprej močan glas Zelenih, je sicer zatrdila.

Foto: Johann Jaritz/Wiki (CC)
Foto: Johann Jaritz/Wiki (CC)

Na volitvah je približno 430.000 volilnih upravičencev odločalo o sestavi 36-članskega deželnega parlamenta.

Izid volitev bo imel tudi vpliv na razdelitev mandatov v koroškem deželnem zboru. SPÖ bi lahko s svojimi 15 mandati glede na projekcije še naprej vladala skupaj z ÖVP-jem, ki lahko računa na sedem mandatov.

Socialdemokrati bi lahko šli tudi v koalicijo s svobodnjaki, ki računajo na devet mandatov, ali Ekipo Koroška s petimi mandati. Možna bi bila tudi koalicija brez socialdemokratov, ki bi jo sestavljali FPÖ, ÖVP in Ekipa Koroška, ki bi imeli skupaj 22 mandatov, poroča ORF.

Koroški Slovenci si bodo sicer volilni boj najbolj zapomnili po letakih svobodnjaške stranke, ki so svarili pred slovenizacijo koroške in naj bi se sicer nanašali le na razširitev dvojezičnih sodišč.

Volitve na avstrijskem Koroškem so druge v nizu deželnih volitev v Avstriji letos. Prve so bile konec januarja deželne volitve v Spodnji Avstriji, 23. aprila pa bodo svoje predstavnike v deželni zbor izbirali še na Solnograškem.

Deželne volitve na avstrijskem Koroškem
Kako bodo volitve vplivale na manjšinjsko problematiko