Slovesna zaprisega prve generacije vojaških nabornikov na Igu iz leta 1991 Foto: BoBo
Slovesna zaprisega prve generacije vojaških nabornikov na Igu iz leta 1991 Foto: BoBo
25 let od prve prisege slovenskih vojakov

Po prvih večstrankarskih volitvah spomladi 1990 in plebiscitu decembra 1990 se je začelo tudi vojaško osamosvajanje Slovenije, saj je bilo pošiljanje takratnih nabornikov na služenje vojaškega roka v JLA in s tem v druge republike sporno.

Prve poteze v želji po služenju vojaškega naborniškega roka v Sloveniji je sprejela Demosova vlada, odločilno potezno pa slovenska skupščina. Ta je 7. marca 1991 z dopolnili k ustavi razglasila moratorij na služenje slovenskih nabornikov v jugoslovanski vojski. Državni organi tako niso smeli slovenskim državljanom vročiti poziva za služenje vojaškega roka zunaj Slovenije.

Prisegli v slovenščini
Tako so bili naborniki, ki so že dobili vpoklic za služenje roka v JLA, obveščeni, da jim ga ni treba odslužiti. Sočasno pa je Slovenija v okviru Teritorialne obrambe začela razvijati lastne oborožene sile. Prvo uradno usposabljanje se je začelo 15. maja 1991 v učnih centrih na Igu in v Pekrah. Vanj je bilo vključenih 300 nabornikov, ki so 2. junija 1991 prisegli kot prvi vojaki v slovenski državi.

Prisega je potekala v slovenščini: "Slovesno prisegam, da bom branil samostojnost, neodvisnost, svobodo in ozemeljsko celovitost moje domovine Republike Slovenije ter vestno in odgovorno izvrševal svoje dolžnosti v njeni obrambi." Nabornike je na prisegi nagovoril tedanji obrambni minister Janez Janša. Prisege pa se je udeležil tudi predsednik republike Milan Kučan.

25 let od prve prisege slovenskih vojakov