Pred 26 leti je v okviru oblikovanja samostojne Slovenije nastal tudi MSNZ. Foto: BoBo
Pred 26 leti je v okviru oblikovanja samostojne Slovenije nastal tudi MSNZ. Foto: BoBo

Po Ostermanovem mnenju so bila dejanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki je nastala maja 1990 kot odgovor na zahtevo JLA, naj ji Teritorialna obramba (TO) preda orožje, "kratka, a pogumna". "Šlo je za uporništvo z razlogom. To naj ne bo nikoli pozabljeno," je dejal.

Potrebo po nastajanju MSNZ-ja, ki je po nekaj mesecih delovanja prešel pod okrilje TO-ja, so po Ostermanovih ocenah terjali takratni dogodki. Hkrati je MSNZ po besedah načelnika generalštaba Slovenske vojske (SV) nastal iz potrebe in želje po lastni slovenski državi. Pri tem je po njegovem mnenju opravil izjemno delo.

Dejal je še, da je bila odločitev za osamosvojitev pred četrt stoletja "težka, a pravilna, saj smo se uspešno razvijali in postavili ob bok mnogo večjim in vojaško močnejšim državam sveta". "Prav je, da ponosno praznujemo spomine na včeraj in z zanosom gledamo v jutrišnji dan," je še dejal.

Hojs pozval k uresničitvi Majniške deklaracije
Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs pa je poudaril pomen zavedanja, da samostojna država ni nastala sama od sebe "in da smo zanjo veliko žrtvovali".

Kritičen je bil do tistih, ki pravijo, da je Slovenska vojska stara zgolj 25 let, in ne 26 let, kolikor je minilo od takrat, ko je začel nastajati MSNZ. "Zakaj se bojimo povedati, da imamo vojsko staro 26, in ne 25 let?" se je vprašal.

"Najbolj neuresničena je ostala tretja točka deklaracije, ki pravi, da bomo zagotovili ureditev, ki bo zagotavljala duhovno in materialno blagostanje. Danes imamo namreč v slovenski družbi dva svetova. Na eni strani številni nesramno in nekaznovano bogatijo, na drugi strani pa številni živijo na pragu revščine. Čas je, da naša generacija uresniči tretjo točko Majniške deklaracije," je še pozval.