Foto:
Foto:
V Ljubljani proslava Za mojo Slovenijo

Na proslavi ob dnevu državnosti na Trgu republike so poudarili enotnost Slovencev v času osamosvojitve. Enotnost naroda in pogum njegovega oboroženega dela sta skovala zmago v osamosvojitveni vojni, je v nagovoru poudaril prvak SDS-a Janez Janša.

Janša je posebej izpostavil pomen desetdnevne vojne za Slovenijo, pri tem pa spomnil na nekatere prelomne vojaške akcije. Kot ključno je omenil zasedbo vojaškega skladišča JLA pri Borovnici. "Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet," je dejal Janša in opozoril na pomen osamosvojitvene enotnosti naroda.

Osamosvojitev je Janša znova označil za edino vrednostno središče, ki povezuje slovenski narod in ga zato po njegovih besedah ne smemo rušiti. Ob tem je v nagovoru udeležencem proslave - po nekaterih ocenah se jih je zbralo več tisoč - izrazil optimizem glede prihodnjega razvoja Slovenije. Po njegovih besedah so naši temelji vendarle dovolj trdni, "da ne bo ogroženo bivanje v tej hiši".

Kot je opozoril, bo britanski izstop iz EU-ja prinesel novo razvrščanje držav članic, pri čemer bo ključna njihova gospodarska moč. Janša je zato pozval k enotnemu prizadevanju za krepitev slovenskega gospodarstva. Poudaril je tudi nujnost krepitve obrambne moči Slovenije. Denar, ki ga država namenja za obrambo, je po njegovih besedah norčevanje iz obrambnih struktur, saj zadošča le še za životarjenje.

Janša se je v nagovoru dotaknil tudi polemik, ki so se v zadnjih dneh pojavile v zvezi z organizacijo proslave VSO-ja. Prihod na nocojšnjo proslavo je po njegovih besedah terjal skorajda enak pogum kot pred 25 leti. Če bi se toliko ukvarjali z gospodarstvom, kot so se nekateri s proslavo, bi Slovenija cvetela, je dodal in izrazil tudi razočaranje nad odnosom "nekaterih visokih državnih uradnikov" do proslave.

Janša se je prav tako zavzel za preimenovanje Trga republike. "Ko se bo ta trg imenoval Trg Jožeta Pučnika, vedite, da ste se zbudili v drugačni Sloveniji," je dejal. Ob tem je izrazil razočaranje, da so s trga izgnali osamosvojitveno lipo, ki po 25 letih še ni dobila novega blagoslova: "Nadškof Šuštar še ni dobil naslednika, ki bi ta blagoslov opravil za celo Slovenijo na glas, tako da bi ga slišala lipa in slovenski narod."

Udeležencem je pozdravne besede namenil tudi predsednik VSO-ja Aleš Hojs. Opozoril je, da pomlad, ki se je začela ob osamosvojitvi Slovenije, ni in ne bo nikoli končana. Pot pomladi po njegovih besedah namreč vedno znova terja dodatna prizadevanja: "Nikoli ni dovolj prizadevanj, da našo domovino naredimo boljšo." Poudaril je, da bi na Trgu republike moral stati spomenik samostojni in suvereni slovenski državi.

Proslava VSO-ja v središču prestolnice je ponudila tudi kulturni program, v katerem so nastopili mladi z različnih koncev Slovenije, dramski igralci in pevci. Za glasbo skrbi tudi orkester Slovenske vojske.

Sicer je VSO s proslavo izzval veliko slabe volje na desnem političnem polu. Sprva je kazalo, da bosta poleg SDS-a pri njeni organizaciji sodelovala tudi NSi in SLS. Najprej si je premislil zunajparlamentarni SLS, nato pa je udeležbo preklicala tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in s tem dala jasen signal, kakšen je odnos stranke do proslave.

Omana, Peterleta in Zoreta ni bilo
Nesoglasja so se pokazala tudi pri izbiranju govornikov. Sprva sta bila poleg Janše napovedana tudi evropski poslanec iz vrst NSi-ja Lojze Peterle in starosta slovenske politike Ivan Oman. Najprej se je nagovoru odrekel Oman, dan pred proslavo pa tudi Peterle, ker se je čutil nezaželenega. Hojs je namreč presodil, da Peterle ni primeren govorec.

Na nocojšnji proslavi je manjkal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi na njej zmolil molitev za domovino. Tako Novakova, Peterle, Oman kot Zore pa so se udeležili sinočnje osrednje državne proslave.

V Ljubljani proslava Za mojo Slovenijo