Cerar je prepričan, da je prav, da vsi stojimo skupaj na eni proslavi, četudi morda nimamo povsem istih stališč. Foto: BoBo
Cerar je prepričan, da je prav, da vsi stojimo skupaj na eni proslavi, četudi morda nimamo povsem istih stališč. Foto: BoBo
Proslava ob Dnevu državnosti 2015
Osrednja državna proslava ob dnevu državnosti in počastitvi 25-letnice Slovenije bo v petek zvečer na prenovljenem Trgu republike in na Kongresnem trgu, kjer bo potekal osrednji del. Foto: BoBo
SLS, Marko Zidanšek
V SLS-u pravijo, da ne želijo sodelovali pri nobeni proslavi, ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru. Foto: BoBo

Predsednik organizacijskega odbora Za mojo Slovenijo Janez Juhant je na predstavitvi prireditve, ki bo v soboto na Trgu republike, poudaril, da je v demokratični družbi pomembno, da praznujemo na različne načine.

Odbor po njegovih besedah predstavljajo civilnodružbene organizacije, katoliška gibanja in stranke, ki izhajajo iz Demosa oziroma nadaljujejo Demosovo izročilo. V odboru so tako zastopani Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve kot prijavitelj prireditve, Koordinacija 2020, Svetovni slovenski kongres, Zbor za republiko, društvo Slovenija v svetu, Prebudimo Slovenijo in dve pomladni stranki.

Poglavitni razlog za praznovanje je po Juhantovih besedah veselje nad lastno državo in vabilo mladim, da bi vsi prevzemali soodgovornost za to državo.

Peterle med govorniki bo
Na proslavi bodo zbrane nagovorili Ivan Oman, Janez Janša in Lojze Peterle ter predstavnik skupine mladih. Juhant je odločno zavrnil navedbe, da Peterleta med govorniki ne bo in da na prireditvi ne bo nastopil orkester Slovenske vojske. Pri tem je šlo po njegovih besedah za nesporazum, ki so ga že razjasnili.

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da so marca prejeli prošnjo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) za sodelovanje na proslavi, skladno z letnim načrtom, ki ga ima VSO kot organizacija posebnega pomena dogovorjenega s Slovensko vojsko, pa je bilo dogovorjeno sodelovanje z gardo in orkestrom Slovenske vojske.

Udeležbo je potrdil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki bo na prireditvi zmolil molitev za domovino.

SLS: To ni demokracija, to je posmeh demokraciji
NSi, ki po Juhantovih besedah sicer sodeluje pri organizaciji prireditve Za mojo Slovenijo, v četrtek pripravlja novinarsko konferenco o svoji oceni stanja na desnici. Pričakovati je, da bodo spregovorili tudi o sodelovanju pri izvedbi prireditve.

Sodelovanje pri pripravi proslave pa so odpovedali v SLS-u, saj so dejali, da ne bodo sodelovali pri proslavah, ki delijo državljanke in državljane. "V SLS-u ne bomo sodelovali pri nobeni proslavi, ki poglablja nesoglasja v političnem prostoru in kjer se vnaprej ve, kdo bo požel aplavz in komu se bo žvižgalo. To ni demokracija, ampak posmeh demokraciji," so zapisali v sporočilu.

Kot so poudarili, so usmerjeni izključno v prihodnost, ob tem pa izrazili tudi nestrinjanje z ustanavljanjem satelitskih strank kot obogatitve političnega pluralizma na poti k zmagi desne sredine na naslednjih volitvah.

Cerar meni, da bi morali stati vsi skupaj
Predsednik vlade Miro Cerar pa je glede dveh proslav ob dnevu državnosti in 25. obletnici Slovenije dejal, da gre za prakso razdvajanja, ki Sloveniji škoduje in jo vleče stran. Po njegovih besedah je prav, da vsi stojimo skupaj na eni proslavi, četudi morda nimamo povsem enakih stališč. Le takšno ravnanje bo tudi najboljši zgled mladim, je poudaril.

"Vsaka državna proslava, še posebej pa tiste, ki se nanašajo na naše skupne svetle strani zgodovine, zaslužijo spoštovanje vseh državljanov. Zato absolutno menim, da je tisti dan prav, da vsi stojimo skupaj na eni proslavi. Četudi morda nimamo povsem istih stališč, bodimo takrat skupaj, da izkažemo spoštovanje do naše osamosvojitve in drugih svetlih trenutkov naše zgodovine," je ob robu videokonference z vodji kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah dejal Cerar.

Kot je poudaril, je zato absolutno proti "takemu ponovnemu razdvajanju Slovencev" in si želi, da bi ljudje v tej praksi razdvajanja prepoznali nekaj, kar Sloveniji škoduje in nas vleče stran.

"Gledati moramo naprej v prihodnost in dati mladim normalen zgled," je dejal in ob tem izrazil pričakovanje, da "bomo vsi tisti, ki razumemo, za kaj gre, stali v prihodnjih dneh na teh državnih praznikih skupaj in skupaj izkazali spoštovanje do naše države, naših simbolov in predvsem do naših državljanov".