Še v četrtek je Peterle napovedoval udeležbo. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Še v četrtek je Peterle napovedoval udeležbo. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Kot so sporočili iz NSi-ja, je predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs koordinacijskemu odboru proslave namreč sporočil, da Alojz Peterle ni primeren govorec na proslavi.
Po tem, ko sta predsednica NSi-ja Ljudmila Novak in Peterle v četrtek napovedala, da sodelovanje NSi-ja s SDS-om, dokler ga vodi Janez Janša, ni več mogoče, je po navedbah NSi-ja nastal popoln razkol tudi znotraj VSO-ja. Hojs je tako po navedbah NSi-ja napovedal, da bo imel sam uvodni nagovor, medtem ko bo glavni govorec le predsednik SDS-a Janez Janša.

Zaradi Hojsovega sporočila je v koordinacijskem odboru nastal razkol, Peterle pa se je odločil, da se sobotne proslave protestno ne bo udeležil. "Pri tej odločitvi ima Lojze Peterle polno podporo vodstva NSi-ja na čelu z Ljudmilo Novak, ki je sicer že v četrtek napovedala, da se sobotne proslave ne bo udeležila. Tako Novakova kot Peterle pa se udeležujeta današnje državne proslave," so še sporočili iz stranke.

Dan po osrednji državni počastitvi dneva državnosti in 25-letnice Slovenije bo na isti lokaciji, Trgu republike, potekala še prireditev Za mojo Slovenijo, ki jo pripravlja istoimenski organizacijski odbor. Organizatorji prireditve so poželi kar nekaj kritik, češ da z ločeno proslavo poglabljajo nesoglasja v političnem prostoru in delijo državljane.