Tudi po ukazu o razorožitvi je TO-ju ostalo okoli 25 odstotkov kosov orožja. Foto: Arhiv ZVVS
Tudi po ukazu o razorožitvi je TO-ju ostalo okoli 25 odstotkov kosov orožja. Foto: Arhiv ZVVS
Ladislav Lipič
O razorožitvi teritorialne ne moremo govoriti, meni Lipič. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Vojni veterani jezni zaradi zavajanja

"Teritorialna obramba (TO) ni bila nikoli razorožena. Bil je opravljen poskus odvzema njenega orožja, ki pa ni uspel," je na novinarski konferenci dejal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.

Član radovljiškega območnega združenja omenjene zveze Janko Stušek je povedal, da je imel TO ob izdaji ukaza 15. maja 1990, naj orožje preda JLA, okoli 80.000 kosov orožja. Z ukazom o razorožitvi je TO po besedah Stuška avtomatično izgubil dostop do orožja, ki je bilo v objektih JLA-ja, izgubil pa je tudi orožje, ki so mu ga predali štabi TO-ja. To je storilo 15 štabov, 16 pa jih je predajo zavrnilo. Tako je TO zaradi ukaza izgubil okoli 60.000 kosov orožja. Po mnenju Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je bila s tem tedaj izvedena prikrita razorožitev TO-ja.

Kljub temu je Lipič prepričan, da o njeni razorožitvi ne moremo govoriti. "Dokler ima celotna struktura vsaj nekaj orožja, ne moremo govoriti o tem, da je razorožena," je dejal.

Beznik: Manevrska struktura nastala pozneje od nekaterih navedb
Vinko Beznik, ki je v tistem času vodil center za usposabljanje posebnih in vojnih enot policije, je pod vprašaj postavil navedbe, da je Manevrska struktura narodne zaščite (takšno ime je sicer dobila pozneje) začela nastajati 17. maja 1990. Takrat naj bi njen prvi poveljnik Tone Krkovič v Kočevju videl, kako TO jugoslovanski vojski predaja orožje, nato pa odšel v Ljubljano in podal pobudo za začetek organiziranega upora.

"Šele 21. in 22. julija sva s Krkovičem na mojo pobudo odšla k ministroma za obrambo in notranje zadeve in zahtevala aktivnosti v tej smeri. Šele takrat so bile sprejete tudi osnovne smernice, kako bomo začeli ustanovitev oboroženih sil," je dejal. Dodal je, da so bile enote manevrske strukture organizirane avgusta in septembra 1990.

Zanikal je tudi navedbe, da takratni predsednik predsedstva Milan Kučan ni bil za slovensko osamosvojitev. Kot je dejal, je bil Kučan iz stikov, ki jih je imel z njim, lojalen osamosvojitvenim procesom. "Tudi pozneje se tega ni postavljalo pod vprašanj," je dodal.

Vojni veterani jezni zaradi zavajanja