Foto:
Foto:

Zveza društev in klubov Moris ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve sta lani obletnico postroja zaznamovali z ločenima proslavama, kar je zmotilo predsednika republike Boruta Pahorja, ki je izrazil željo, da bi v prihodnje organizirali skupne proslave, o tem pa so potem podpisali tudi dogovor.

Slovesnost pod naslovom Dan, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski, bo potekala v sredo, na predvečer obletnice. V Kočevski Reki je namreč pred skoraj 25 leti, natančneje 17. decembra 1990, potekal prvi postroj brigade Moris, posebne enote tedanje teritorialne obrambe, ki je predstavljala zametke Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič.

Veterani prvič skupaj
Obe veteranski organizaciji bosta tako letos prireditev ob obletnici postroja prvič v zgodovini samostojne države izvedli skupaj. Pri sami prireditvi bosta sodelovala Pahorjev urad in Občina Kočevje, program bosta izvedla Slovenski oktet in orkester Slovenske vojske, sodelovali pa bodo vojaki 1. brigade Slovenske vojske ter praporščaki veteranov organizacij iz časa osamosvajanja Slovenije.

Kot govorniki bodo nastopili župan občine Kočevje Vladimir Prebilič, prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in predsednik Borut Pahor ter številni drugi.