Prizor z obmejnega prehoda Rožna Dolina v času osamosvajanja. Foto: BoBo
Prizor z obmejnega prehoda Rožna Dolina v času osamosvajanja. Foto: BoBo
Borut Pahor
Predsednik republike med združenjema ne bo izbiral. Foto: BoBo

Enote teritorialne obrambe, ki si je pozneje nadela ime Moris in predstavlja zametke Slovenske vojske, so se prvič postrojile 17. decembra pred 24 leti. Obletnico bodo v petek zvečer v Kočevju počastili s slovesnostjo, na kateri bosta slavnostna govornika kočevski župan Vladimir Prebilič in Drago Bitenc, predsednik Zveze društev in klubov Moris, gost na prireditvi bo tudi minister za obrambo Janko Veber.

Na sobotni prireditvi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve v Kočevski Reki pa bosta zbrane poleg Prebiliča nagovorila tudi predsednik omenjenega združenja Aleš Hojs ter predsednik SDS-a in obrambni minister v času osamosvajanja, Janez Janša.

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, Borut Pahor tudi kot vrhovni poveljnik obrambnih sil poudarja pomen prvega postroja Slovenske vojske, zato se bo letos udeležil obeh prireditev. Skupaj s predstavniki obeh veteranskih organizacij pa si bo po njihovih navedbah prizadeval za pripravo enotne jubilejne počastitve tega zgodovinskega mejnika za oblikovanje Slovenske vojske.

Pahor je s to željo na pogovor pred kratkim povabil predstavnika obeh veteranskih organizacij. Zadovoljen je z dogovorom med Hojsem in podpredsednikom Zveze Moris Petrom Vašem, da se prireditev ob 25. obletnici prihodnje leto pripravi skupno, in sicer z največjo mogočo mero strpnosti in v duhu enotnosti, so še pojasnili v Pahorjevem uradu.