Poškodbe. Foto: Stane Sršen
Poškodbe. Foto: Stane Sršen

Te dni zaznamujemo 30. obletnico osamosvojitve Slovenije, tudi s številnimi slovesnostmi po državi. Predsednik vlade Janez Janša, ki se je udeležil prireditve v Ormožu, je poudaril, da smo bili Slovenci pred 30 leti pripravljeni braniti Slovenijo.

Na današnji dan pred tremi desetletji je sicer jugoslovanska vojska izvedla prvi letalski napad na oddajnike Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO).

"Dve letali sta pravkar z raketami napadli stolp na Nanosu, to je naš oddajnik."

"Vrtite torej gumb za iskanje frekvenc. Če ne uspete na UKV-območju, premaknite gumb, ki vas bo pripeljal na frekvence srednjega vala. Bombardirali so Nanos in Kum, kjer sta oddajnika."

Takšne besede so takrat odzvanjale po radijskih in televizijskih valovih.

Letala jugoslovanske ljudske armade so poškodovala in uničila oddajnike RTV-ja na Kumu, Nanosu, Krvavcu, Pohorju, v Domžalah in na Boču.

Sorodna novica Franc Ložar: RTV - oddajni center Nanos v treh letalskih napadih

Prva tarča je bil Kum, cilj pa prekiniti telekomunikacijske zveze in onemogočiti pošiljanje informacij o takratnem dogajanju na slovenskih tleh, tako po Sloveniji kot v svet. Šlo je za bitko za medije in resnico o vojni. Kljub poškodbam objekta in naprav na Kumu so naše ekipe precej hitro znova usposobile oddajnik. Del ekipe na Kumu je bil tudi Tomaž Vozlič, ki je prvi napad doživel na poti na oddajnik in je bil del oddajniške ekipe na Kumu tudi v dneh osamosvojitvene vojne in zračnih napadov na oddajnik. Z njim se je pogovarjala novinarka Radia Slovenija Karmen Štrancar Rajevec.

Oddajnik in naprave so bili poškodovani, vendar jugoslovanski vojski ni uspelo popolnoma onesposobiti oddajnika, poudarja Vozlič. "Do neke mere jim je sicer, ampak mi smo po štirih urah od prvega napada toliko usposobili oddajnike, da so delovali, z našim požrtvovalnim delom, moram reči. Mi smo potem na stolpu krpali kable in vse, kar je bilo od šrapnelov poškodovano."

Vzpostavljanje ponovnega delovanja ni bilo preprosto. "Pri vsakem malo večjem šumu smo rekli, uuu, in smo v enem dnevu tudi po desetkrat leteli dol s stolpa. Bilo je kar pestro. Ker po prvem napadu smo vedeli, da se niso šalili s tem streljanjem. Je bilo kar napeto."

Sorodna novica Obramba oddajnikov pomembna za osamosvojitev Slovenije

Dnevi med osamosvojitveno vojno so bili na oddajniku tudi psihično naporni. "Mi smo spali s puškami, z avtomati. Na kosilo smo hodili z avtomati. To je neka napetost, neka psiha, ko nikoli ne veš, kdaj bo. Ponoči nismo spali kaj veliko. Nekako smo bili vedno na preži. Kar naprej si nekaj slišal, aha, zdajle pa nekaj prihaja. Pa so minile tri, štiri minute, in si rekel, nič ni, narobe sem slišal. Je bilo kar napeto."

V spomin na dogodke v osamosvojitveni vojni bo pozno popoldne (ponedeljek) na mejnem prehodu Holmec slovesnost ob dnevu policije in ob 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji.

Fotoreportaža takratnega uničenja je na voljo na povezavi desno.