Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

27. tabor Slovencev po svetu, ki letos v Ljubljani poteka pod naslovom Slovenci pred 30 leti in danes, poudarja predvsem pomoč naših rojakov po svetu ob osamosvojitvi Slovenije.

Slovenija je tukaj, kjer je, zato ker Slovenija ni bila samo tisto, kar smo živeli v Sloveniji, ampak je bila več, je v ljubljanskem Zavodu svetega Stanislava povedal premier Janša. "Misel na demokratično in svobodno Slovenijo je preživela v glavnem izven meja socialistične republike Slovenije, ker tukaj je bila čistka neizprosna," je poudaril. Empirični dokaz za to, da je samo skupna celota omogočila osamosvojitev, je bilo po premierjevih besedah prvo srečanje Svetovnega slovenskega kongresa. Slovenci po svetu so takrat nadomestili diplomacijo, ki je Slovenija ni imela, je dejal. "Manko ali šibkost našega glasu v svetu so takrat okrepili do neba naši rojaki povsod," je povedal Janša. "Praktično ni bilo rojaka, ki takrat ne bi nekaj naredil. In to je ustvarilo takšen vtis v svetu, da se je naklonjenost do našega koraka v enem tednu bistveno spremenila," je poudaril.

"Takrat smo bili celota in zato smo uspeli. Tudi kasneje, ko je šlo še za mednarodno priznanje, bi bilo brez te pomoči vse skupaj bistveno težje," je povedal premier. Slovenija ima po Janševem mnenju v svetu ugled, ki ni nastal čez noč. Na to kaže tudi dogajanje v zadnjih dneh, ko so bile v barve slovenske zastave obarvane številne znamenitosti po svetu.

Janša: V Ormožu so pred 30 leti dosegli več kot Špartanci pred skoraj 2500 leti

Peterle: Čutili smo vašo podporo, zato smo uspeli

Pomen izseljencev pri osamosvojitvi Slovenije je poudaril tudi predsednik osamosvojitvene vlade Peterle. "Čutili smo vašo podporo, zato smo uspeli. Slovenska pomlad, ki je neverjetno politično dejstvo, je bila možna, ker smo oziroma ste ohranili seme živo med zimo, ker ste ohranjali vrednostni svet, ki je razumel, kaj je svoboda, kaj je dostojanstvo človeka. Zato pravim, da smo bili kristjani na ta milostni trenutek pripravljeni," je dejal. Za to, kar danes Sloveniji ne gre, po Peterletovih besedah niso krive osamosvojitev, demokracija in evropska zveza, ampak tisti, ki politiko razumejo samo kot priložnost zase, ne pa kot služenje narodu in skupnemu interesu.

Slovesnosti v organizaciji izseljenskega društva Slovenci po svetu v Zavodu Svetega Stanislava v Ljubljani se je udeležil tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Foto: Twitter/Vlada RS
Slovesnosti v organizaciji izseljenskega društva Slovenci po svetu v Zavodu Svetega Stanislava v Ljubljani se je udeležil tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Foto: Twitter/Vlada RS

"Iz Šentvida bom kot vedno doslej odšel z okrepljenim upanjem, da ima Slovenija veliko prihodnost," je še povedal prvi premier samostojne Slovenije. Mladim pa je položil na srce, naj sanjajo o nemogočih stvareh in bodo naredili velike stvari.

Za trud, ki so ga vložili v osamosvojitev Slovenije, se je v svojem nagovoru rojakom v tujini zahvalila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Tabor, ki ga vsako leto pripravlja izseljensko društvo Slovenija v svetu (SVS), se je začel ob 10. uri s sveto mašo, ki jo je skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Sledilo je odprtje razstave ob 30. obletnici Slovenije, na kateri svoja dela predstavljajo likovni ustvarjalci iz izseljenstva.

Kot so zapisali v SVS-ju, je razstava "prikaz utripa slovenskih src na tujem, skrbi, ponosa in vsestranskega delovanja Slovencev po svetu v času, ko se je Slovenija osamosvajala. Ta čas bo za vedno ostal svetla točka v naši zgodovini." Že v soboto zvečer je v sklopu tabora v Slovenski filharmoniji potekal tudi slavnostni koncert ob 30. obletnici samostojne Slovenije pod geslom Korenine moje domovine.

Premieru Janši odlikovanje Svetovnega slovenskega kongresa

Člani Svetovnega slovenskega kongresa so predsedniku vlade Janezu Janši podelili zlatnik, odlikovanje, ki ga podeljujejo posameznikom in institucijam, ki s svojo dejavnostjo krepijo narodno zavest pri rojakih doma in po svetu.

Priznanje so utemeljili z besedami, da se je že pred osamosvojitvijo povezoval s Slovenci v sosednjih državah in po svetu ter se zavzemal, da bi začutili, da pripadajo slovenskemu narodu.

Na taboru Slovencev po svetu so se spomnili pomoči rojakov