Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo si prizadevajo za dopolnitev Zakona o vojnih veteranih, s katerim bi status veterana dobili še nekateri posamezniki, dejavni v osamosvojitveni vojni, je za Radio Slovenija povedal predsednik zveze Ladislav Lipič: "To so kurirji, ki so raznašali vpoklice, to so nekatere skupine, ki so postavljale barikade, pripadniki civilne zaščite in gasilcev."

Igor Zorčič je veteranom vojne za Slovenijo dejal, da so ravno oni najzaslužnejši za samostojno državo. "Zato bi bilo prav, da bi več kot tri desetletja po osamosvojitvi, ko ste se odločno uprli takratni JLA po predaji orožja in leto pozneje v vojni za Slovenijo brez oklevanja poprijeli za orožje, dobili svoje mesto in priznanje tudi v zgodovinskih učbenikih," je dodal.

Boj za osamosvojitev po njegovih besedah ne bi bil uspešen brez teritorialne obrambe, ki je slovenskim fantom polagoma vtkala zavest slovenskega vojaka. Ob tem je spomnil na 17. maj 1990, ko je najprej 16 občinskih štabov in nato še 19 štabov teritorialne obrambe usodo Slovenije dobesedno vzelo v svoje roke, saj orožja niso predali oziroma so ga naknadno tajno izvzemali iz skladišč JLA.

"Ubranili ste naše kraje in mesta, obvarovali bolnišnice in ključno infrastrukturo ter – najbolj pomembno – preprečili tisto, čemur smo bili priča pozneje na Balkanu in danes v Ukrajini," je dejal v nagovoru.

Zorčič se je ozrl tudi v današnji čas in menil, da smo v preteklih letih videli, kako krhke so vrednote v primežu gospodarske krize, pandemije in danes vojne na pragu EU-ja. "In videli smo, kako krhke so te vrednote v primežu politike, ki pred demokracijo, svobodo in človekove pravice postavi svoje strankarske cilje," je še dejal.

Na zasedanju so potrdili tudi poročila za leto 2021 in načrte za letos, so sporočili z Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Najvišje priznanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo pa so podelili županu Brežic Ivanu Molanu za zavzetost pri lanski postavitvi obeliska zmage v Posavju.