Ladislav Lipič. Foto: BoBo
Ladislav Lipič. Foto: BoBo

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) Ladislav Lipič je v sporočilu za javnost zapisal, da čeprav morda pripadniki ukrajinske nacionalne garde ne poznajo mednarodnega prava, to ne opravičuje dejanja zaposlenih na našem veleposlaništvu. "Veleposlaništvo je eksteritorialno ozemlje, ozemlje Slovenije, in odstranitev zastave pomeni zanikanje lastne državnosti. Zastava je sveta, zaščitena z ustavo Republike Slovenije in zakonom o zastavi, grbu in himni in tudi z mednarodnim pravom," je opozoril.

Sorodna novica Pred slovenskim veleposlaništvom v Kijevu znova visi slovenska zastava

Kritičen je bil tudi do imenovanja začasnega odpravnika poslov v Ukrajini, ki je postal Boštjan Lesjak. To je po njegovih besedah, "kot da bi državni zbor izvolil odpravnico vladnih poslov, ki bi vladala namesto vlade".

Lesjak, ki je v Kijev prispel v nedeljo, je ob začetku opravljanja poslov tudi dvignil zastavo pred veleposlaništvom v Kijevu, a jo je po pozivu oblasti, da ta preveč spominja na rusko zastavo, umaknil. Znova so jo izobesili v četrtek, ko so ukrajinski varnostni organi okrepili varovanje ulice, na kateri so poleg slovenskega še druga veleposlaništva.

Veterane pa skrbi tudi, kako oblast sicer uporablja državne simbole. "Igračkanje oblasti z državno zastavo in z državno himno, ko so si na državni prireditvi privoščili kršenje ustave in zakona z izvajanjem dodatne kitice, nas veterane skrbi," je zapisal Lipič.

S tem so želeli med drugim spomniti na proslavo ob dnevu državnosti leta 2012, v času vlade Janeza Janše, ko je zbor odpel štiri kitice Zdravljice, čeprav zakon določa, da je himna Slovenije le sedma kitica.