Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore med zahvalno mašo za domovino. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore med zahvalno mašo za domovino. Foto: BoBo/Borut Živulović

Morda nismo tam "še v vseh segmentih družbe in vseh podsistemih, a tisti, ki od blizu poznamo delovanje starega sistema, vemo, kakšno pot smo prehodili", je dejal nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore ter ob tem spomnil, da je bila v času nekdanjega sistema ogrožena naša materinščina, da so bila nakupovalna središča Slovencev v Trstu ali v Celovcu in da so na primer poznejšega nadškofa Franca Perka zaprli za tri leta zgolj zaradi šale.

Kljub pozitivni oceni doseženega pa po Zoretovem mnenju še nismo dosegli prav vsega, kar smo želeli, med drugim tega, da "demokratična ne bi bila samo ureditev, ampak bi demokratično postalo tudi mišljenje in delovanje ljudi".

Da bomo prišli do tja, se bodo morale po nadškofovi oceni iz delovanja vseh ustanov družbe posloviti revolucionarne prakse in njene "pridobitve". Treba se bo tudi dogovoriti, "kaj so v resnici tisti temelji, na katerih gradimo hišo naše države", pri tem pa prepoznati tudi "duhovno zgodovino našega naroda, zgodovino krščanstva".

V ljubljanski stolnici so se zahvalne maše med drugimi udeležili tudi predsednik Borut Pahor, premier Janez Janša in predsednik parlamenta Igor Zorčič. Foto: BoBo/Borut Živulović
V ljubljanski stolnici so se zahvalne maše med drugimi udeležili tudi predsednik Borut Pahor, premier Janez Janša in predsednik parlamenta Igor Zorčič. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Kot da je nekatere sram krščanstva"

"Danes je namreč videti, kot da je nekatere sram krščanstva, ki je vgrajeno v našo preteklost in v marsičem tudi v sedanjost. Tudi Cankarja je bilo sram njegove matere, ker je bila preveč kmetiška, kot je zapisal, a vendar ga je ona rodila in njeno garanje ga je šolalo," je dejal Zore.

Prepričan je tudi, da bodo morali "nekateri v naši državi iz nasprotovanja začeti delati za". "Kot odgovorni državljani bomo morali vsi v naše skupno iskanje boljših razmer, večje blaginje in spoštljivega razumevanja prispevati svoje predloge, ki bodo naravnani na ustvarjanje in varovanje skupnega dobrega. Zgolj nasprotovanje vsemu in vsakemu ne gradi ne družbe in ne države, pač pa ju ruši," je poudaril Zore.

Opozoril je še, da samostojnosti ne bi bilo brez ljudi, ki so bili pozorni na znamenja časov in so s pretanjenim čutom za dogajanje spoznali, da se je svet za nekaj trenutkov odprl za nove možnosti, in ta trenutek ob sodelovanju številnih tudi izkoristili. "Ne glede na vse, kar poslušamo, kdo je bil osamosvojitelj in kdo ne, je dejstvo, da smo imeli sicer najprej res predsedstvo Republike Slovenije, samo eden pa je bil prvi predsednik vlade, prvi obrambni, notranji ali drugi resorni minister, le eden je bil prvi poveljnik nastajajoče Slovenske vojske itd. Tega mesta jim v zgodovini slovenske države ne more nihče vzeti," je dejal.

Zahvalne maše so se udeležili številni predstavniki družbenopolitičnega življenja in diplomatskega zbora v Sloveniji, med drugimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Igor Zorčič, premier Janez Janša, predsednik DS-ja Alojz Kovšca, pa tudi predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka, ki je na obisku v Sloveniji.

V stolnici predpraznična maša za domovino