Prvi na kandidatni listi DeSUS-a je Igor Šoltes, sicer aktualni evroposlanec Zelenih, pred kratkim pa se je pridružil DeSUS-u.  Foto: BoBo
Prvi na kandidatni listi DeSUS-a je Igor Šoltes, sicer aktualni evroposlanec Zelenih, pred kratkim pa se je pridružil DeSUS-u. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ocenjuje, da bo volilna udeležba verjetno nizka, in če bodo prepričali svoje člane in simpatizerje, bodo po njegovem prepričanju uspešni. Prepričan je, da bo Igor Šoltes v Evropskem parlamentu, kjer je DeSUS v iztekajočem se mandatu zastopal Ivo Vajgl, nadaljeval delo, ki je pomembno za DeSUS.

Šoltes je sicer aktualni evroposlanec Zelenih, pred kratkim pa se je pridružil DeSUS-u. Po njegovem mnenju je namreč treba nadaljevati delo pri pomembnih temah za evropsko prihodnost. Ob tem je poudaril vprašanje dolgožive družbe, minimalnih standardov za starejše, okolja in naravnih virov, zdrave hrane ter socialne pravičnosti. "Ta vprašanja morajo imeti svojega zagovornika tudi v prihodnje," je prepričan.

Napovedal je tudi raznoliko kampanjo, terensko delo in tudi nagovarjanje volivcev prek družbenih omrežij. DeSUS bo kampanjo organiziral sam, stroške načrtujejo v okvirni višini 30.000 evrov, je pojasnil Erjavec, ki meni, da bo po evropskih volitvah zelo turbulentno notranjepolitično obdobje oz. se bodo učvrstile stranke, ki bodo imele svoje predstavnike v Evropskem parlamentu.

Kandidat za evropskega komisarja pa bo po njegovem mnenju verjetno odločitev premierja Marjana Šarca. Ob tem Erjavec še ugotavlja, da bo prej ali slej prišlo tudi do povezovanja na levem političnem polu, saj je "tako razdrobljeno težko voditi državo".

Šoltesu na kandidatni listi sledijo asistent evroposlanca Iva Vajgla Damjan Stanonik, Tereza Novak, Zdenka Gajzer, Vitomir Mavrič, Maja Sušec, Peter Boršič in Vesna Dragan.