Matej Tonin pravi, da je treba v Evropo poslati najboljše, izkušene, predvsem pa energične ljudi. Foto: BoBo

Stranka je ob tem tudi uradno predstavila sicer že znane kandidate svoje liste, na čelu katere bo tokrat nekdanja predsednica Ljudmila Novak.

Zdajšnji evropski poslanec Lojze Peterle je tokrat na tretjem mestu, pred njim je tudi poslanec Jožef Horvat, za njim pa prav tako poslanka Iva Dimic. Za njimi so se zvrstili še lanska kandidatka za županjo Raven na Koroškem Mojca Erjavec, nova predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc in nekdanji obrambni minister v Drnovškovi vladi Franci Demšar. Listo končuje še nekdanji minister Janševe vlade Žiga Turk.

Kot je povedal predsednik NSi-ja Matej Tonin, je Evropa pred številnimi izzivi, tako od znotraj kot od zunaj, izzivi pa prihajajo tako z vzhoda kot z zahoda. "Krepi se Kitajska, prebuja se Rusija, tudi Amerika postaja bolj nepredvidljiva, zato okolje, s katerim se srečujemo, postaja vse večji izziv. Tu so še migracije, s katerimi se soočamo že od leta 2015 in postajajo pomembna tema, s katero se bo v prihodnosti ukvarjala Evropska unija," je dejal.

Prvak NSi-ja zato meni, da je treba v Evropo poslati najboljše, izkušene, kompetentne, predvsem pa energične ljudi, ki bodo znali poudarjati prave teme in se modro odločati. Njihova kandidatna lista po njegovem mnenju pooseblja vsebino in usmeritev stranke, ki želi okrepiti slovensko identiteto in narediti močno Evropsko unijo, to pa je mogoče le z najboljšimi.

Program Zaupanje

Za dosego primernih rezultatov potrebujejo tudi poslance, ki bodo gradili na dialogu in povezovanju, tudi to pa po Toninovih besedah predstavljajo njihovi kandidati. Svet NSi-ja je ob tem sprejel še program pred evropskimi volitvami, ki so ga poimenovali Zaupanje.

"Kdor koli bo na teh volitvah svoj glas oddal za NSi, bo dobil garancijo, da bo Evropska unija močna tudi v prihodnosti in da se bo okrepila tudi slovenska identiteta," je še dodal.

Ljudmila Novak hvaležna Peterletu, ki je oral ledino

Nosilka liste Novakova je vesela, da lahko vodi listo svoje stranke, hkrati pa je hvaležna Peterletu, ki je oral ledino in na prvih evropskih volitvah odločilno pripomogel k zmagi stranke in k temu, da je lahko tudi sama nabirala izkušnje v Evropskem parlamentu.

Evropska unija je po njenem mnenju zagotovilo za ohranjanje miru, večje varnosti, medsebojnega sodelovanja, spoštovanja in povezovanja. Zaveda se tudi njenih slabosti, krizo institucij, rahlega oddaljevanja od ljudi zaradi reševanja bank, brexita ali migracij, kar je zadnje čase šibilo zaupanje vanjo. A je Novakova ob tem prepričana, da lahko s pametno in povezovalno politiko in iskanjem rešitev Evropa znova postane močnejša.

"Nekateri bi si želeli šibko Evropo, mi pa želimo močno, kredibilno Evropo in Evropo blagostanja, v katero si želijo priti številni ljudje. Nobena povezava v svetu še ni bila tako trdna in ni trajala toliko časa ter ni omogočala takšne gospodarske rasti in sodelovanja. Predvsem pa nam zagotavlja mir, kar je zelo pomembno na območju, kjer so v zgodovini potekale številne vojne," je dejala nosilka liste.